Ceaiul de musetel si hotelul de cinci stele

20 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaDorind sa aflu cum stam cu medicina preventiva in Romania am intrat pe internet. Speram sa gasesc o structura serioasa care se ocupa de acest lucru, cu specialisti din toate domeniile. Din pacate, in fata calculatorului nu m-am putut lamuri. O fi existand ceva de acest gen in Ministerul Sanatatii, dar o fi secret.

In schimb, puteti constata cu usurinta daca vreti sa aflati, ca exista multe propuneri in acest sens, ca persoane cu greutate recunosc necesitatea dezvoltarii medicinii preventive.

Ar fi normal ca, pe banii nostri de fapt, sa se ocupe cineva in mod calificat de prevenirea bolilor si apoi de tratarea lor. Costurile ar fi mult mai mici. Noi, contribuabilii, suntem interesati de acest lucru. Dar cei care gestioneaza banii stransi de la noi sunt? Ar dori ei sa fie inlaturate sursele generatoare de boli? Ar face curatenie in alimentele ce sa vand, ne-ar spune de ce sa ne ferim? Ne-ar atrage atentia in ce localitati aerul este respirabil sau nu? Ne-ar alarma in privinta calitatii apei pe care o consumam? Ar interzice maturatorilor sa mai imprastie praful in vazduh? Ne-ar avertiza ce inseamna consumul excesiv de medicamente si ce efecte poate genera acesta? Ar cerceta daca retetele emise de doctori nu contin si medicamente care nu sunt neaparat necesare? Ar inchide spitale care nu corespund normelor igienice? Ar face anchete cu privire la eficienta chimioterapiei si a cobaltoterapiei, asupra doctorilor care stau la mana companiilor producatoare de medicamente dupa ce au beneficiat de cazari in hoteluri de cinci stele ca participanti la fel de fel de… conferinte in strainatate? Le-ar spune guvernantilor ce inseamna pentru oameni sa stea intr-un stres permanent pentru ca se descurca greu cu plata taxelor catre stat sau cu asigurarea hranei zilnice? I-ar avertiza ca toate bolile pleaca de la cap, de la sistemul nervos care coordoneaza tot organismul?

Mai poate fi limitata preventia doar la metodele vechi, adica vaccinarile contra bolilor infectioase sau la controalele periodice care sa descopere eventualele probleme de sanatate cand in jurul nostru se intampla mult mai multe lucruri nesanatoase decat in trecut?

 Pot fi puse foarte multe intrebari si acest lucru scoate in evidenta ca se face foarte putin pentru prevenire si mai mult pentru tratarea bolilor.  Se merge acum pe ideea simplista ca pacientul este de vina daca nu se prezinta la controale. Povesti! Adica cineva vrea sa afle cat de rezistenti suntem la toate… toxinele din jur si daca ne loveste vreo boala sa ne salveze cand se mai poate!

Ar trebui deci sa existe o structura axata pe medicina preventiva mare cat Ministerul Sanatatii. Chiar mai dezvoltata. Dupa cum am spus, cheltuielile ar fi mai mici. Dar cu siguranta ar saraci putinii interesati care nu se gandesc la binele pacientilor ci la profitul lor si care nu ne-ar recomanda niciodata sa revenim la ceaiul de musetel.

 

PUBLICITATE

Categorii: Editorial, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*