Cel mai mare spital de copii din Moldova, reabilitat prima data in 47 de ani

24 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Lucrarile vor fi efectuate in cadrul unui proiect cu finanatare europeana, investitia totala ridicandu-se la suma de 121 de milioane de lei.

 

Spitalul de Copii Safanta Maria din Iasi reprezinta o unitate medicala de maxima importanta pentru zona Moldovei. Este singurul spital multidisciplinar din regiune si asigura servicii unice pentru pacientii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, reunind aproape toate specializarile medicale.

Spitalul are o istorie de 47 de ani, fiind dat in folosinta in anul 1970, insa in ciuda importantei sale, conditiile oferite micilor pacienti si parintilor insotitori au lasat din ce in ce mai mult de dorit in ultimii ani, in spatiul public aparand tot mai multe plangeri in acest sens. Marea majoritate a nemultumirilor se refera la conditiile pe care le ofera unitatea medicala, iar acest fapt este de inteles, tinand cont de faptul ca in toti cei 47 de ani de functionare, spitalul nu a fost niciodata reabilitat. Lucrarile s-au rezumat la mici reparatii, zugraveli si alte lucrari inerente, insa trecerea timpului si-a pus amprenta asupra imobilului, iar conditiile hoteliere au devenit din ce in ce mai proaste, eclipsand calitatea actului medical, care a ramas la standarde ridicate.

Situatia urmeaza sa se schimbe in perioada urmatoare, intrucat Spitalul de Copii Sfanta Maria va fi, pentru prima data, reabilitat in cei 47 de ani de functionare, acest lucru devenind o certitudine astazi, cand a fost semnat un acord referitor la accesarea unei finantari europene in acest sens.

 

Premierul Mihai Tudose

Finantarea a fost accesata de autoritatile administratiei locale a judetului Iasi si se ridica la 121 de milioane de lei, din care 88 de milioane reprezinta fonduri nerambursabile, diferenta urmand sa provina din bugetul Consiliului Judetean Iasi.

Semnarea contractului de finantare a avut loc in cadru festiv, la sediul Guvernului, astfel ca la eveniment au luat parte, alaturi de semnatatri, presedintele CJ Iasi Maricel Popa si ministrul delegat pentru Fonduri Europene Dan Nica, premierul Mihai Tudose, impreuna cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Premierul a apreciat ca este „un moment de reper pentru viata medicala a Iasiului si a Moldovei, vorbim de o investitie de peste 121 de milioane de lei numai in reabilitarea unui spital, care are cativa anisori, mai multi, la standarde moderne, la care se va adauga etapa a II-a, dotarile medicale”, mentionand ca urmatoarele investitii in infrastructura din sanatate vor fi in spitalele regionale, din care unul va fi tot la Iasi. Mihai Tudose a felicitat autoritatile locale pentru aceasta reusita, dar si pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, pe care il mustrase saptamanile trecute, intr-o sedinta de guvern, din cauza intarzierii achizitiilor de vaccin gripal. Totodata, premierul a dat asigurari ca Sanatatea se va numara in continuare printre prioritatile actualei guvernari, alaturi de Educatie si Infrastructura.

 

Spitalul de Copii Sfanta Maria

Cu o capacitate de 600 de paturi, spitalul Sfanta Maria din Iasi are o suprafata construita de 2817mp si o suprafata utila de peste 18.668 mp, iar medicii de aici acorda, anual, ingrijiri medicale pentru circa 50.000 de copii din zona Moldovei.

Consiliul Judetean Iasi a atras, prin aceasta investitie, 40% din totalul fondurilor alocate la nivelul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nor-Est, pentru Axa prioritara 3. In cadrul proiectului, intr-o prima etapa se vor realiza lucrari de izolare termica, de inlocuire a tamplariei, se vor reabilita si moderniza saloanele, salile de tratamente si de operatie, cabinetele medicale, va fi instalat un sistem de panouri solare ca forma alternativa pentru producerea agentului termic, se vor face lucrari de modernizare si inlocuire a instalatiilor de iluminat, dupa care va urma o a doua etapa, prin care se vor asigura dotarile medicale necesare.

Spitalul Sfanta Maria din Iasi a luat fiinta in 1970, in locatia in care functioneaza in prezent, prin unificarea tuturor structurilor pediatrice iesene, respectiv, Spitalul Israelit, Spitalul Caritas si Spitalul Sf. Spiridon. In structura initiala erau incluse doua sectii de Pediatrie, o sectie de Chirurgie Pediatrica si Ortopedie, sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, sectia Oncologie si sectia de Prematuri. In prezent, profilele clinice sunt in marea majoritate unice pentru zona Moldovei, sectiile si compartimentele de inalta specialitate functionand din 1991 si fiind deservite de medici cu a doua specialitate sau competenta.

Pana la sfasitul anului, este de asteptat ca si Spitalul Judetean Buzau sa beneficieze de doua proiecte finantate din bani europeni, ce vizeaza sectia exterioara de Oncologie si UPU, care urmeaza a fi reabilitare, in cazul sectiei de Urgente fiind vorba si de lucrari de extindere. Anuntul a fost facut chiar ieri, de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, cu ocazia semnarii unui alt contract finantat din bani europeni, referitor la reabilitarea unui tronson de drum judetean.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*