Cele 12 spitale pilotate de Ministerul Sanatatii raman publice

14 februarie 2014 | 0 comentarii |

Cel putin asa sustine inca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dand asigurari ca forma lor de organizare din punct de vedere economic, ca societati comerciale sau ONG-uri de utilitate publica, nu inseamna ca se schimba forma lor de proprietate, care ramane de stat.

 

Eugen Nicolaescu - maternitate

Eugen Nicolaescu – maternitate

Spitalele pilot sunt si raman publice”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, joi, cand institutia pe care o conduce a pansat in dezbatere publica o noua forma a Proiectului de lege privind implementarea Proiectului pilot referitor la modificarea statutului spitalelor.

Oficialul a atras atentia ca „nu trebuie confundata forma lor de organizare din punct de vedere economic, ca societati comerciale sau ONG-uri de utilitate publica, cu forma lor de proprietate care ramane de stat. Forma de proprietate si obiectul de activitate al spitalelor-pilot nu se schimba”.

Potrivit comunicatului de presa remis de Ministerul Sanatatii, acesta si-a propus, in limita atributiilor pe care le are, sa gaseasca raspunsuri la problema eficientizarii spitalelor si a salarizarii personalului medical dupa performanta, „prin politici publice si masuri legislative”.

 

Bolnavi ortopedieAm pornit in primul rand de la doua principii: scoaterea spitalelor din categoria institutiilor bugetare, care functioneaza acum dupa regulile ce se aplica tuturor institutiilor publice si revizuirea sistemului de salarizare pentru personalul medical in vederea stimularii performantei si cresterii veniturilor”, a mentionat Nicolaescu, aratand ca pentru punerea in practica a acestor masuri a considerat ca este nevoie pentru inceput de „o perioada de proba”, in urma careia se va decide daca se continua pe aceleasi principii sau este nevoie de modificari inainte de a se implementa la nivelul intregii tari.

Proiectul pilot ar putea demara la 1 iulie 2014, va dura un an si se va desfasura pe 12 spitale, intre care 2 spitale clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta IA, 2 spitale judetene clinice de urgenta, 2 institute clinice nationale, 2 spitale judetene de urgenta care nu au statut de spital clinic, 4 spitale municipale sau orasenesti. Proiectul va fi supus unor evaluari perioadice si va fi corelat cu celelalte masuri de reforma, cum ar fi introducerea pachetului de baza de servicii medicale.

 

upu bolnavi Principalele schimbari preconizate de Ministerul Sanatatii vizeaza o functionare mai flexibila si dupa principiile manageriale a spitalelor publice, care sa faca din acestea institutii mai eficiente in cheltuirea banilor publici si care ofera servicii de calitate in folosul pacientilor.

In acest scop, spitalele publice din proiectul pilot se pot organiza ca asociatii sau fundatii medicale de utilitate publica ori ca societati comerciale cu capital de stat si vor functiona pe buget global.

Cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale din spitale se va putea face pe doua cai: prin salarizarea pe performanta, in baza unor criterii ce vor fi stabilite in normele de aplicare si prin posibilitatea de a trata pacienti proprii, in regim privat, in spitalul public. Beneficiarii acestor schimbari sunt in primul rand pacientii, dar si medicii si echipele medicale si spitalele”, a tinut Nicolaescu sa arate care vor fi beneficiile acestui nou mod de organizare si functionare a unitatilor medicale cu paturi din sistemul public.

Oficialul a reiterat afirmatia potrivit careia spitalele pilot sunt si raman spitale publice, iar structura organizatorica, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului si a denumirilor pentru spitalele-pilot din reteaua proprie a Ministerului Sanatatii se stabilesc doar prin ordin al ministrului Sanatatii.

Pentru spitalele-pilot din reteaua proprie a altor ministere si institutii publice cu retea sanitara proprie, schimbarile amintite mai sus se vor putea face  numai cu avizul conform al MS. „Asta, ca sa risipesc orice indoieli ca vine cineva si face ce vrea cu un spital”, a punctat ministrul Eugen Nicolaescu.

 

Dr. Marius Anastasiu si medici din Maternitate

Dr. Marius Anastasiu si medici din Maternitate

In ceea ce priveste cadrele medicale, personalul existent la data inceperii proiectului pilot va fi preluat in cadrul noii forme de organizare a spitalului, a dat din nou asigurari, ministrul Sanatatii.

Salarizarea personalului preluat se va face pornind de la un minim reprezentat de salariul existent la momentul preluarii. Deci nu exista varianta unor salarii mai mici decat cele de la momentul inceperii proiectului, ci doar a unei cresteri posibile de venituri”, a mai spus Nicolaescu.

Potrivit aceleiasi surse, incadrarea cu personal se va face conform cu Normativele de personal aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii, indiferent de forma de organizare a spitalelor, iar pacientii in regim privat nu vor putea  ocupa mai mult de 20% din capacitatea sectiei, ingrijirea acestora facandu-se  in afara timpului alocat programului normal de lucru.

Medicina de Urgenta si Anestezia si Terapia Intensiva fac exceptie de la aceste prevederi.


Adaugati un comentariu


 

*