Cele mai recente date referitoare la efectele fumatului in Romania

17 februarie 2016 | 0 comentarii |

Acestea au fost facute publice la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, in cadrul unui eveniment organizat pentru a marca adoptarea legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise, lege care va intra in vigoare peste o luna.

 

romania respira 2Cele peste 250 de organizatii care au format coalitia Romania Respira si au militat intens pentru adoptarea legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise au marcat victoria in aceasta lupta prin organizarea unui eveniment sub forma unei dezbateri ample, gazduit de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.  Evenimentul a fost organizat ieri, pe 16 februarie, cu exact o luna inainte de intrarea in vigoare a legii care a starnit atatea controverse, dar care, conform ultimelor sondaje, este privita cu ochi buni de tot mai multi romani. Alaturi de reprezentantii organizatiilor ce alcatuiesc coalitia Romania Respira, la dezbatere au mai fost prezenti ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, deputatul Aurelia Cristea, initiatoarea legii, precum si consilierul de stat dr. Dana Paun, in calitate de reprezentant al Presedintiei.

In cadrul dezbaterii a fost prezentat un scurt istoric al parcursului Legii Antifumat de la stadiul de initiativa legislativa pana la publicarea in Monitorul Oficial, insistandu-se in mod deosebit pe motivele care i-au determinat pe membrii coalitiei sa ceara adoptarea unei astfel de legi.

 

romania respiraIn acest context, au fost prezentate si cele mai recente date statistice referitoare la efectele fumatului in randul romanilor, date centralizate in urma unui studiu IRES realizat luna trecuta, dupa ce legea impotriva fumatului in spatiile publice inchise devenise o certitudine. Conform studiului, fumatul ramane in continuare principalul factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile, provocand anual in Romania peste 42.000 de decese. Si mai ingrijorator este faptul ca aproximativ 5.700 din aceste decese sunt datorate fumatului pasiv, putand vorbi la momentul actual de o medie de 15 decese pe zi. Aceasta fost si motivatia principala a celor care au initiat legea anti-fumat, scopul fiind in principal protejarea  nefumatorilor de bolile pe care le pot contracat din cauza fumatului pasiv, in condiitiile in care prevalanta fumatorilor in Romania este de doar 27 la suta. Procentul de fumatori pasivi in Romania este cel mai mare din Uniunea Europeana, doar 38 la suta dintre nefumatori declarand ca niciodata sau foarte rar sunt expusi la fum de tigara la locul de munca sau in alte spatii publice, in timp ce media la nivel european este de 72 la suta.

 

fumat pasivFumatul constituie, de asemenea, principalul factor care face ca Romania sa se claseze pe primele locuri in ceea ce priveste incidenta bolilor cardio-vasculare si a celor pulmonare. Studiul mai arata ca aproape 50 la suta dintre tinerii romani s-au apucat de fumat inainte de a implini 12 ani.

In ceea ce priveste atitudinea romanilor referitoare la legea care va intra in vigoare pe 16 martie, 93 la suta dintre acestia au declarat ca au auzit de existenta sa, procentul celor care sunt mai bine informati in aceasta privinta crescand direct proportional cu varsta si nivelul de educatie. Dintre intervievati, 79 la suta au o parere buna sau foarte buna cu privire la aceasta lege si doar una din zece persoane chestionate are o parere proasta sau foarte proasta fata de legea privind interzicerea fumatului in spatiile publice. Legea este sustinuta de trei sferturi dintre respondenti, iar 10 la suta dintre ei au declarat ca sunt impotriva sa.


Adaugati un comentariu


 

*