Centru Avansat de Cercetare-Dezvoltare in Medicina Experimentala, inaugurat la UMF Iasi

1 iulie 2016 | 0 comentarii |

Conferinta de inchidere a proiectului CEMEX a avut loc ieri, in prezenta profesorilor si studentilor universitatii iesene, dar si a constructorilor care au realizat edificiul.

 

Conferinta inchidere proiect UMF IasiUMF „Grigore T. Popa” Iasi dispune, incepand de ieri, de cel mai modern „Centru Avansat de Cercetare-Dezvoltare in Medicina Experimentala – CEMEX“ tara.  Inceput in martie 2014, proiectul CEMEX a fost finalizat si inaugurat oficial, joi, 30 iunie, la eveniment fiind prezenti atat beneficiarii – cercetatori, profesori, studenti, cat si proiectantul si constructorul care au facut un tur al laboratoarelor si salilor in care de acum incolo se va putea realiza o abordare integrata a studiilor de medicina experimantala.

Potrivit conducerii universitatii, Centrul constituie o unitate de referinta la nivel regional si chiar national, comparabila cu structuri similare din tari dezvoltate ale lumii, cu care vor fi initiate relatii eficiente de cooperare.

Exprimandu-si satisfactia ca va putea lucra intr-un centru la care viseaza inca de pe vremea cand era student, prof. univ. dr. Dragos Pieptu, coordonator stiintific al CEMEX, a marturisit ca acesta este „rezultatul unui vis pentru care personal am lucrat si lucrez de 30 de ani, din prima zi in care am inceput sa scriu lucrarea de diploma la IMF Iasi, si imi doream cu ardoare sa pot lucra si eu, macar o zi, intr-un laborator de chirurgie experimentala”, fiind de fapt, visul multor altor zeci de studenti, doctoranzi, cercetatori si profesori din universitatea ieseana.

 

Viorel Scripcariu, Daniela Drugus, Dragos Pieptu

Viorel Scripcariu, Daniela Drugus, Dragos Pieptu

Investitia s-a ridicat la 30.883.856 lei, din care 25.000.000 lei fonduri structurale nerambursabile, avand ca obiectiv „cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul medical, in vederea imbunatatirii serviciilor de sanatate si promovarii competitivitatii economice cu impact in industria farmaceutica”.

Rectorul UMF Iasi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a tinut sa puncteze ca orice universitate, din Romania si din lume, care isi doreste cu adevarat sa fie mai mult decat un simplu furnizor de diplome de absolvire, trebuie sa urmareasca permanent si sa atinga doua scopuri majore: asigurarea unui invatamant modern si eficient, dar si a unei cercetari de calitate, ale carei beneficii sa radieze dincolo de spatiul comunitatii universitare, in societate. CEMEX este un pas urias si decisiv pe care Universitatea de Medicina din Iasi il face in aceasta directie”.

 

Vasile Astarastoae, Daniela Drugus

Vasile Astarastoae, Daniela Drugus

Daniela Drugus, managerul de proiect, a mentionat ca desi auzim adesea in jurul nostru ca Cercetarea adevarata costa bani! De unde bani, mai ales in Romania?”, CEMEX este dovada ca se poate, chiar daca cercetarea presupune investitii. „Cercetarea adevarata, cercetarea de calitate, cercetarea racordata la nevoile pietei intoarce inzecit investitia facuta”, a mentionat aceasta.

Despre ce inseamna CEMEX pentru cercetarea stiintifica din Romania, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae a apreciat ca este „un lucru cu totul exceptional. Daca ar fi sa fac o paralela, CEMEX-ul este echivalentul laserului de la Magurele, cu atat mai mult cu cat in Europa nu exista decat 4 centre similare. Doresc ca «nava amiral» numita CEMEX sa obtina numai victorii si sa contribuie consistent la afirmarea Universitatii noastre ca actor principal in efortul national si european de cercetare in domeniul medical. In acest moment exista instrumentul, el trebuie folosit prin oamenii care vor lucra acolo pentru ca altfel nu isi va dovedi utilitatea.

Morala: cand ai un vis, si mai ales un vis comun, cu rabdare, sudoare si inteligenta, el se va implini. Nu trebuie sa fie multi cei care viseaza, dar trebuie sa fie oameni cu viziune care privesc spre viitor”.

 


Adaugati un comentariu


 

*