Centrul de Dializa de la Buzau marcheaza maine Ziua Mondiala a Rinichiului

Scopul principal al actiunii este constientizarea populatiei asupra riscurilor bolii cronice renale, o afectiune subdiagnosticata la acest moment in Romania.

 

Centrul de dializa Buzau

Centrul de dializa Buzau

Ziua Mondiala a Rinichiului se celebreaza, in intreaga lume, in a doua zi de joi a lunii martie. Evenimentul este destinat publicului larg, cu precadre persoanelor predispuse la afectiuni renale, dar si specialistilor din domeniu, care sunt pusi la curent si cu aceasta ocazie cu modalitatile de depistare si interventie in cazul acestor afectiuni.

In Romania, de marcarea acestui eveniment se va ocupa in mod special compania International Healthcare, prin reteaua sa de Centre de Nefrologie si Dializa. Unul dintre primele centre din tara ale acestei retele nationale este cel de la Buzau, al carui nou sediu a fost inaugurat in urma cu doi ani, de serviciile caruia beneficiaza peste 200 de pacienti dependenti de dializa. Maine, mai multi voluntari din randul personalului, dar si al pacientilor centrului, vor participa la actiunile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, distribuind materiale informative cu privire la bolile renale. se trage astfel un semnal de alarma asupra incidentei crescute a acestor afectiuni care, de cele mai multe ori, sunt depistate prea tarziu, deoarece in fazele incipiente nu prezinta simptome. Actiuni similare se vor desfasura si in Bucuresti, Braila, Brasov, Constanta, Busteni, Craiova si celelalte orase in care IHS are deschise centre de nefrologie si dializa.

 

IHS-Andone-Sofianos_1173Un semnal de alaram este tras de specialistii IHS in special in privinta bolii cronice de rinichi, o afectiune foarte periculoasa, care poate evolua ani in sir fara simptome, iar atunci cand aceastea incep sa se manifeste este deja prea tarziu. Conform medicului Constanta Androne seful centrului medical IHS de la Buzau, multi pacienti care efectueaza in prezent dializa atat in centrul de la Buzau cat si in celelalte centre din tara spun ca nu au constientizat niciun moment faptul ca ar suferi de o boala de rinichi, desi aceasta afectiune era prezenta de multi ani, perioada in care pacientii nu au resimtit niciun simptom. Din aceasta cauza, principala recomandare a specialistilor este efectuarea cu regularitate de analize si controale medicale, pentru ca astfel boala cronica de rinichi poate fi descoperita inainte a ajunge in stadiu avansat, atunci cand rinichii sunt afectati iremediabil. Ideal ar fi ca boala sa fie descoperita inca din stadiul de debut insa la ora actuala, afectiunea este subdiagnosticata in Romania. Astfel, conform estimarilor, circa doua milioane de romani sufera de aceasta afectiune insa numai doi la suta dintre acestia sunt diagnosticati si se afla in evidente, beneficiind totodata de ingrijirile medicale necesare. In cazul acestora este vorba in special de pacienti ajunsi in stadii avansate ale bolii, in cazul carora a aparut insuficienta renala si au nevoie de dializa.

 

dializaDin pacate, boala cronica de rinichi nu poate fi vindecata, insa luarea anumitor masuri in fazele de debut sau mai putin avansate, poate incetini considerebil evolutia acesteia, reducand la minim riscul aparitiei complicatiilor ulterioare. Conform medicilor specialisti, odata instalata si diagnosticata o boala renala, conduita de tratament trebuie urmata cu mare atentie si respectata cu strictete, putand aparea si alte manfestari care trebuie tratate. In acest caz se impune o colaborare intre medicul de familie si medicul nefrolog, iar in functie de caracteristicile bolii de baza, se impune si colaborerea cu medicul cardiolog si cu diabetologul.

Cresterea nivelului de creatinina din sange peste valorile normale, depistata in urma analizelor, este principalul semn ca functia renala a fost afectata, moment din care ingrijirea pacientului intra in sarcina medicului nefrolog. De obicei, ingrijirea se poate face in ambulator, prin cabinetele de nefrologie specializate, internarea in spital impunandu-se doar in cazul aparitiei unor complicatii sau cand sunt necesare unele investigatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*