Centrul de Simulare și Abilități Practice de la UMF Târgu Mureș, acreditat internațional

11 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Înființat în urmă cu aproape șase ani, centrul de pregătire în domeniul medical din cadrul UMF Târgu Mureș a instruit până acum peste 17.000 de studenți.

 

Învățământul medical românesc a primit zilele acestea o nouă recunoaștere pe plan mondial, UMF Târgu Mureș  devenind prima universitate din România care dispune de un centru de pregătire prim simulare medicală, acreditat la nivel internațional. Recunoașterea acestui statut a venit după o perioadă de șase luni, centrul de la Târgu Mureș solicitând acreditarea internațională în cursul lunii iunie a anului trecut. Solicitarea a fost făcută către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei (SESAM), iar ca urmare a acestui demers, o echipă de auditori formată din dr. Stefan Gisin din Elveţia, vicepreşedintele SESAM, şi dr. Marc Lazarovici din Germania, trezorierul SESAM, s-a aflat luna trecută într-o vizită de evaluare la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice din cadrul universității mureșene.

Cu această ocazie, au fost evaluate activităţile curriculare şi extracurriculare, procedurile efectuate în cadrul centrului, precum şi infrastructura didactică şi de cercetare, specialiştii concluzionând că sunt respectate toate criteriile şi principiile de acreditare.

Prin urmare, SESAM i-a înștiințat zilele acestea pe reprezentanții UMF Târgu Mureș că centrul de simulare a fost acreditat ca centru internațional de pregătire, acreditarea fiind valabilă pe o perioadă de patru ani, din 2018, pâna în 2022, când va avea loc o nouă evaluare pentru înnoirea acreditării.

 

După aproape șase ani de funcționare, acesta devine astfel primul centru din ţara noastră acreditat internaţional în simularea medicală, în prezent fiind coordonat de către conferențiarul doctor Szederjesi János.

Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice din cadrul UMF Târgu Mureş a fost înfiinţat în anul 2012 la iniţiativa rectorului universităţii, prof. dr. Leonard Azamfirei, fiind organizat în trei departamente, respectiv „Basic Skills”, „Medical Simulation” şi „Pacient standardizat”.

Pe parcursul celor paroape șase ani de funcționare, aici au fost instruiți peste 17.000 de studenți care ulterior au devenit medici, reprezentanții UMF Târgu Mureș precizând că numai în primul semestru al acestui an universitar, numărul studenților care au beneficiat de instruire este de 4.660.

 

Centrul este considerat la acest moment cel mai modern centru de simulare în medicină din ţară, în cadrul său desfășurându-și activitatea disciplina de Simulare aplicată în medicină, condusă de conf. dr. Cosmin Moldovan. Activitatea Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice a fost susţinută şi prin proiecte menite să creeze noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale.

În 2014, la Târgu Mureș a avut loc prima ediție a Congresului Naţional de Simulare Medicală, ocazie cu care s-a înființat și Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizaţie de acest fel din România.

Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei, care a acordat acreditarea internaţională Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice din cadrul UMF Târgu Mureş, funcţionează de peste 20 de ani, cu scopul de a încuraja utilizarea simulării medicale în domeniul asistenţei medicale, în scopul instruirii şi cercetării, precum şi de a sprijini schimburile de experienţă între centrele de pregătire în simularea medicală din Europa.


Adaugati un comentariu


 

*