Cercetatorii aradeni incearca sa descifreze cauzele cancerului de prostata

12 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Studiile sunt efectuate in laboratoarele Universitatii Vasile Goldis din Arad, echipa de specialisti incercand totodata sa afle si care sunt cauzele care duc la aparitia infertilitatii masculine.

 

laborator umfCancerul de prostata si infertilitatea masculina sunt doua afectiuni destul de mult raspandite, dar de numele carora se leaga inca multe necunoscute in ceea ce privesta cauzele aparitiei. Un grup de cercetatori aradeni incearca insa, in aceasta perioada, sa descifreze aceste cauze, efectuaid un studiu amanuntit in cadrul Laboratorului de Citogenetica Clasica si Moleculara si Laboratorului de Biologie Moleculara din cadrul Institutului de Stiinte ale Vietii, institut ce apartine universitatii Vasile Goldis din Arad. Cercetarile sunt coordonate de conf.  univ.  dr. Cristina Popescu si prof. univ. dr. Valerica Belengeanu, care spun ca acest studiu este posibil datorita dotarilor ultramoderne de care dispun cele doua laboratoare, dar si a personalului calificat sa efectueze aceste cercetari. Pana acum, in laboratoarele universitatii aradene se efectuau cu precadere investigatii citogenetice clasice si performante pentru stabilirea cu acuratete a diagnosticelor, insa de curand a fost introdus un nou protocol, care permite studierea genelor ce controleaza cantitatea si calitatea lichidului seminal. De aici a venit si initiativa demararii studiului pentru stabilirea cauzelor care duc la aparitia infertilitatii masculine, precum si a celor care determina aparitia cancerului de prostata.

 

medic prostataCancerul de prostata este cel mai frecvent cancer diagnosticat si constituie a doua cauza de deces in randul barbatilor care sufera de afectiuni oncologice. Conform statisticilor, incidenta acestei afectiuni este in crestere, variind in functie de rase si tari. Inca nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni, dar cercetatorii aradeni si-au pus ambitia sa le descopere.

Referitor la aceasta afectiune si la studiul efectuat la Arad, prof. univ dr. Valerica Belengeanu a precizat ca „mecanismele care stau la baza carcinogenezei prostatei sunt complicate si necesita o investigare complexa. Identificarea de noi biomarkeri pentru diagnostic, urmarirea pacientului si stabilirea unor tinte noi pentru terapie pot contribui la o mai buna intelegere a proceselor patogenice care favorizeaza transformarea celulelor normale in celule maligne. La ora actuala, se demareaza o colaborare intre laboratorul de Biologie Moleculara din cadrul Institutului de Stiinte ale Vietii si sectia de Urologie din cadrul spitalului Municipal Arad, pentru a se monitoriza prin markeri epigenetici, modalitatea de raspuns la tratamentul hormonal continuu si intermitent al pacientilor diagnosticati cu cancer de prostata. Acesti markeri au un potential semnificativ in conduita terapeutica, stiindu-se ca modificarile epigenetice ale genomului preced instalarea mutatiilor in genele candidat in cancerul de prostata. Un alt avantaj al acestor biomarkeri este ca pot fi testati toti pacientii cu suspiciune, deoarece evidentierea lor este posibila astazi din fluidele corpului, comparativ cu testarea clasica din preparatul histopatologic”.

 

laboratorIn ceea ce priveste infertilitatea masculina, aceasta reprezinta jumatate din cazuistica esecului de reproducere, fiind cauzata de gene, cromozomi dar si de alti factori pe care cercetatorii aradeni incearca sa ii stabileasca cu exactitate. Referindu-se la aceasta parte a proiectului de cercetare, conf. univ. dr. Cristina Popescu spune ca „in pofida cercetarilor ample, mai exista inca gene nedescoperite, care sunt responsabile de infertilitatea masculina, astfel ca noi ne-am propus ca strategie studiul identificarii unor variante genetice, mutatii sau polimorfisme, care sa conduca la diagnostic si la terapii eficiente clinic pentru acesti pacienti. Tot pentru viitor, intentionam introducerea analizei citogenetice a spermatozoizilor prin tehnici de fluorescenta, care va permite evalurea citogenetica a acestora pentru screeningul anomaliilor cromozomiale curente in cazul cuplurilor care procreeaza si au un risc genetic”.

Coordonatorii studiului mai spun ca esentiala in realizarea acestor cercetari este interdisciplinaritatea, materializata in legatura dintre genetica si celelalte discipline clinice medicale. „Necesitatea analizelor genetice rezida din insasi practica clinca, deoarece acest domeniu medical al urologiei se confrunta cu problematica a doua stari patologice cu o incidenta importanta in patologia sexului masculin, sterilitatea masculina si cancerul de prostata. In prezent, s-ar putea spune, fara a exagera, ca numeroase discipline clinice, diverse afectiuni, beneficiaza atat de analize genetice, dar si de cercetari in domeniu care, translate spre clinica, vor contribui la un management stiintific al pacientilor, centrat pe necesitatile, cerintele actuale si asteptarile pacientilor” mai spun cercetatorii.

 


Adaugati un comentariu


 

*