Cercetatorii de la UMF Targu Mures, preocupati de prevenirea dementei dupa accidentul vascular cerebral

12 decembrie 2016 | 0 comentarii |

In cadrul unui program de cercetare pentru care au obtinut o finantare europeana, acestia incearca sa gaseasca un tratament care sa reduca incidenta si severitatea instalarii dementei dupa un  accident vascular cerebral.

 

laborator umfDe cele mai multe ori, viata pacientilor care supravietuiesc unui accident vascular cerebral se schimba radical, intrucat raman cu sechele de diferite grade de severitate, care pot varia de la  paralizii sau pareze, la dificultati de limbaj, tulburari de vedere si de orientare in spatiu, probleme de echilibru si de deplasare si tulburari cognitive care pot evolua pana la dementa.

Cercetatorii Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures incearca, in colaborare cu o echipa de specialisti de la Universitatea Metropolitana din Manchestrer, sa gaseasca o terapie prin care aceste tulburari de natura cognitiva ce pot degenera pana la dementa sa poata fi prevenite, sau cel putin evolutia lor sa poata fi stopata.

Echipa de cercetatori romani este coordonata de medicul Olah Peter si isi desfasoara activitatea in cadrul Centrului Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice din structura universitatii muresene.

Impreuna cu specialisti britanici, acestia au obtinut o finantare europeana de peste 8,8 milioane de lei, pentru un proiect ce isi propune gasirea unui tratament care sa previna instalarea dementei in cazul pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral.

 

laboratorProiectul va fi implementat pe parcursul urmatorilor patru ani in cadrul centrului de cercetari medicale de la UMF Targu Mures, care va contribui financiar cu 2 la suta la suma totala de 8.856.131 de lei necesara cercetarilor, diferenta fiind asigurata din fonduri europene.

Dr. Olah Peter si medicul britanic Mark Anthony Slevin, care este directorul de proiect, au explicat ca se doreste dezvoltarea unui model terapeutic modern, neinvaziv, care sa reduca substantial incidenta si severitatea instalarii dementei in urma unui accident vascular cerebral ischemic.

Activitatile de cercetare vor avea loc in cadrul UMF Targu Mures, ale carei laboratoare vor fi dotate cu echipamentele necesare experimentelor si analizelor, precum si cu toate substantele, reactivii si consumabilele necesare. Echipa de implementare a proiectului este formata din specialisti care vor ocupa 7 posturi de cercetare, 7 posturi de personal auxiliar, 4 doctoranzi si 4 post doctoranzi, carora li se adauga echipa de management.

 

Peter Olah si Leonard Azamfirei

Peter Olah si Leonard Azamfirei

Rectorul UMF Targu Mureş, profesorul doctor Leonard Azamfirei, a aratat ca, prin acest proiect, Centrul Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice va ajunge in curand sa functioneze cu maxima eficienta, prin atragerea de specialisti atat din interiorul universitatii, cat si din afara acesteia. „Ne-am asumat, mai ales la inceputul acestui mandat – noi ca si administraţie a Universitatii – o punere pe prim-plan a activitaţii stiintifice in universitate, identificand punctele slabe si punctele bune pe care le avem. In acest moment as spune ca punctul forte este acest Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice al Univeristatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Pot sa spun fara nicio ezitare ca mai usor a fost demersul depunerii si castigarii proiectului si apoi construirea lui intr-un ritm mai alert. A fost, prin comparaţie, mai abordabil, pentru ca aveam toate parghiile in mana, administrativ vorbind, decat a doua parte a acestui demers extrem de complex, de a-l face functional, de a-l transforma dintr-un muzeu frumos intr-o institutie care sa fie activa, sa produca si de care toti sa ne bucuram. Acest lucru a insemnat la inceput o serie de decizii administrative, unele luate in consens cu strategia de dotare a universitatii, altele care au legat finantarile universitatii, promovarile pe posturile didactice de proiecte care urma sa se deruleze in acest Centru. In egala masura, au contat relatiile internationale pe care le-am avut si pe care am cautat sa le dezvoltam, astfel incat acest centru si cei care lucreaza aici sa fie in interiorul unei retele de cercetare care sa fie functionala, in care sa contam si noi alaturi de altii“, a mai precizat rectorul UMF Targu Mures.

 


Adaugati un comentariu


 

*