Cercetatorii francezi au creat celule care repara discurile intervertebrale

27 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au reusit sa transforme celule stem adipoase in celule care alcatuiesc discurile coloanei vertebrale, cu rol regenerativ.

 

coloana vertebrala dureri de spateOdata cu inaintarea in varsta se instaleaza durerile de spate care afecteaza calitatea vietii, iar in 40 la suta dintre cazuri, de aceasta problema este responsabila degradarea ireversibila a discurilor intervertebrale. Aceste structuri ale coloanei vertebrale formeaza un fel de perna intre vertebre si, cu cat ele sunt mai solicitate, cu atat discurile, care joaca un rol de amortizare, se degradeaza mai mult. Cu timpul, uzura favorizeaza aparitia durerii.

De-a lungul timpului, cercetatori din toata lumea au incercat sa dezvolte tratamente pentru a incetini sau a opri degradarea discurilor intervertebrale. Acestia au cercetat incetinirea degenerarii celulelor care alcatuiesc nucleul moale, partea centrala a discului, care este prima atinsa.

O echipa din cadrul Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta a studiat celulele stem din tesutul adipos si,  pornind de la acestea, au reusit sa produca celule moi functionale.

 

celule stem-depozitareInsa pentru a ajunge in acest stadiu, celulele stem ar trebui sa se scalde intr-un anumit preparat, iar in cazul in care un element implicat lipseste sau se prezinta in cantitati excesive, transformarea in celule moi poate esua.

Dupa ce au testat mai multe retete, cercetatorii au retinut-o pe cea care parea a fi cea mai eficienta, care combina doi factori de crestere. Ei au prelevat apoi tesut adipos de la 9 pacienti si  in 28 de zile au reusit sa obtina in laborator celule moi functionale, asemanatoare celor existente in mod natural in discurile intervertebrale.

Oamenii de stiinta au conceput apoi un biomaterial pentru a recrea in mod artificial un mediu de multiplicare favorabil pentru aceste celule. Pentru a evalua eficacitatea acestei combinatii de celule cu biomaterialul, le-au implantat unui soarece de laborator, iar rezultatele au fost promitatoara. Echipa de cercetatori planuieste acum testarea acestei terapii regenerative pe un nou tip de animal, mai relevant, iar  in cazul in care se valideaza din nou eficacitatea, s-ar putea trece la testarea pe oameni.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*