Pacienții copii, operați în premieră națională cu robotul chirurgical

Totodată, medicii timișoreni vor fi primii din zona Europei Centrale și de Est care vor opera copii cu ajutorul celui mai modern dispozitiv medical din această gamă

 

Spitalul de copii Louis Țurcanu din Timișoara va fi primul din țară în cadrul căruia chirurgia robotică va fi folosită și în cazul operațiilor efectuate asupra pacienților pediatrici, unitatea medicală fiind totodată și singura din zona centrala și estică a Europei în care vor fi efectuate astfel de intervenții minim invazive.

La nivelul spitaului va fi demarată în perioada următoare un proiect care se va desfășura pe perioada a cinci ani, proiect denumit „Implementarea chirurgiei robotice la pacienții pediatrici”.

Pentru demararea proiectului unic în această zonă a Europei a fost necesară o investiție inițială de trei milioane de dolari, pentru achiziționarea celui mai modern model de robot chirurgical. Este vorba de robotul chirurgical DaVinci Model XI, care a fost achiziționat de către fundația Botnar din Elveția.

 

Aparatul a ajuns la Timișoara la jumătatea lunii trecute, fiind instalat într-o sală de operație a spitalului Louis Țurcanu cheltuielile legate de întreținerea dispozitivuui și asigurarea consumabilelor urmând a fi suportate pe perioada celor cinci ani, de UMF Timișoara, care este partener în acest proiect.

Echipa de proiect este formată din medicii Eugen Boia, Vlad David, Călin Popoiu, Radu Iacob, Corina Stănciulescu și Sorin Ursoniu, care au efectuat deja un stagiu de formare în Israel, pentru a fi pregătiți să efectueze primele intervenții chirurgicale cu ajutorul robotului, în cazul unor pacienți copii.

Primele operații vor fi efectuate în perioada următoare, medicii timișoreni primind în acest sens și sprijinul unor experți în chirurgia robotică din Israel.

 

În prezent, chirurgia robotica constituie cea mai avansată tehnologie medicală a momentului, fiind în plină dezvoltare. Intervențiile efectuate cu ajutorul robotului chirurgical sunt minim invazive, asigurând o acuratețe și precizie chirugicală exceptionale, oferind medicilor o vizibilitate mai bună și garantând rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale.

Cel mai performant model de robot chirurgical este robotul DaVinci, folosit în prezent în mai multe clinici din țară, însă doar pentru intervenții asupra pacienților adulți. Specialiștii timișoreni spun că tehnica poate fi utilizata și într-o varietate mare de afecțiuni ale copilului, cum ar fi malformațiile renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau cele de natură oncologică.

Principala provocare a chirurgiei robotice în acest moment este legată de costurile ridicate de achiziție, mentenanță și utilizare a echipamentului, care ajung la aproximativ 4.000 de dolari pentru o operație.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*