Chirurgii cardiovasculari de la Marie Curie doresc reinnoirea contractului de colaborare cu italienii

8 februarie 2016 | 0 comentarii |

 Medicii romani care au inceput instruirea in cadrul programului demarat in 2012 au ajuns la nivelul de performanta al mentorilor lor de la clinica italiana San Donato, iar rata de mortalitate in ranadul pacientilor operati in cadrul programului este cea mai scazuta din lume.

 

operatie marie curie chirurgieIn luna septembrie a anului 2013 au avut loc, la spitalul Marie Curie din Capitala, primele operatii in cadrul unui program demarat cu aproape un an inainte, prin care se urmarea specializarea unui grup de medici romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Programul presupunea un parteneriat intre spitalul Marie Curie si Clinica San Donato din Italia, parteneriat ce presupunea delasarea periodica in Romania a unor echipe de specialisti italieni, pentru a opera impreuna cu medicii romani, copii cu malformatii cardiace. Totodata, echipe de medici romani s-au deplasat la clinica italiana, unde au continuat ciclul de pregatire, participand la alte operatii. Dupa cateva campanii de acest gen, specialistii romani au devenit capabili sa efectueze singuri acest gen de operatii, la inceput asistati de colegii lor italieni, ulterior pe cont propriu. Acest lucru s-a intamplat la mai putin de un an de la primele operatii efectuate la Marie Curie, iar pe fondul preocuparilor autoritatilor pentru dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice, programul a fost extins si in alte centre din tara, iar parteneriatul intre medicii romani si cei italieni a fost prelungit.

 

spital marie-curieSaptamana trecuta s-a incheiat o noua campanie de interventii chirurgicale, prima din acest an, efectuata in cadrul acestui program, prilej pentru medicii romani de a face si un bilant si de a prezenta realizarile inregistrate pana in prezent in cei aproape doi ani si jumatate in care au fost efectuate astfel de operatii. Pana in prezent au fost operati in cadrul programului 171 de pacienti, dintre care doi au decedat la mai putin de o luna dupa interventie. Ceilalti 169 de pacienti au trecut cu bine de perioada post-operatorie, iar evolutia lor a fost una favorabila, astfel ca rata de suces in cadrul programului este mai mare decat in orice alt centru din lume.

Medicul Tamman Ioussef, unul dintre cardiologii care participa la acest program, a precizat ca echipa de medici romani a ajuns in cei doi ani si jumatate sa fie la acelasi nivel cu medicii italieni, care efectueaza astfel de interventii de 20 de ani, iar la acest moment chirurgii romani pot opera copii cu malformatii cardiace fara a mai avea nevoie sa fie asistati. Medicul cardiolog spune insa ca se doreste reinnoirea contractului de colaborare cu clinica San Donato si ca, pe parcursul acestui an, se intentioneaza efectuarea a 120 de interventii in cadrul programului.

 

Sectia Cardiologie de la spitalul Marie Curie

Sectia Cardiologie de la spitalul Marie Curie

Pana acum, 43 de cadre medicale s-au specializat in Italia in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, iar procesul de pregatire continua cu alti medici si asistenti, programul fiind finantat de Ministerul Sanatatii.

La randul sau, medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva Nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie, a mai precizat ca specialistii de aici au capacitatea de a opera mai multe cazuri pe an, in situatia in care spitalul Marie Curie este singurul centru din Capitala in care se opereaza malformatii cardiace la copii, insa deocamdata nu le permite infrastuctura existenta.

Despre acest gen de afectiuni, care pana in 2013 se operau doar in strainatate, seful sectiei de Cardiologie a spitalului, dr. Alin Nicolescu a precizat ca se pot identifica inca din viata fetala. „Din iunie anul trecut s-a initiat o alta activitate de cardiologie interventionala si, pana in prezent, s-au realizat 60 de proceduri interventionale, ceea ce inseamna ca o serie de malformatii sunt inchise fara interventie chirurgicala. Cu sprijinul specialistilor straini, interventiile sunt realizate gratuit. Facem lucrurile asa cum se fac in Europa, cap-coada ca procedura, ca aparatura performanta, din toate punctele de vedere. Noi, din punct de vedere cardiologic, vedem peste 6.000 de pacienti anual, iar unii dintre acesti pacienti au si malformatii cardiace. Nu ne ocupam doar de malformatii cardiace, practic, orice malformatie la copii poate fi tratata in acest departament”, a mai explicat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*