Cinci milioane de lei pentru inimile bolnave ale romanilor

2 iulie 2014 | 0 comentarii |

Suma va fi utilizata pentru achizitia de dispozitive si materiale sanitare necesare celor sapte unitati sanitare incluse in programul profilaxiei mortii subite cardiace de cauza aritmica.

 

upu bolnavi Ministerul Sanatatii anunta ca finanteaza, in premiera, un program destinat profilaxiei mortii subite cardiace de cauza aritmica, pentru care a alocat 4,9 milioane de lei, in vederea achizitiei de dispozitive si materiale sanitare necesare tratamentului urgentelor majore cardiovasculare, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Cu aceasta suma se vor achizitiona defibrilatoare, sonde de defibrilare, materiale pentru sutura chirurgicala, electrozi pentru defibrilare externa aderenti (patch-uri de unica folosinta), materiale sanitare si dispozitive necesare implantarii defibrilatoarelor necesare in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica.

Reamintim ca luna trecuta, ministrul Banicioiu promitea ca in doua luni, programul special privind profilaxia mortii subite cardiace, de cauza ritmica,va fi functional si tot in acest interval va fi demarat si programul referitor la accidentul vascular cerebral. „Cu cele trei componente pe fibrinoliza vom avea probabil 7 spitale care ar putea intra in acest program, pe embolizare – 3 spitale, neuro cu chirurgie interventionala – un spital si lucram pentru a avea si cel de-a doilea spital. In mai putin de doua luni programele vor fi functionale”, a precizat ministrul Sanatatii.

 

urgente cardiovascularePrin acelasi program se realizeaza urmarirea si reglajul adecvat al dispozitivelor implantate in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica.

In Romania s-au facut pasi importanti in domeniul urgentei medicale, prin crearea si dezvoltarea unui sistem modern de urgenta prespitalicesc si de Unitati de Primire a Urgentelor. Se impunea insa asigurarea unor conditii corespunzatoare de ingrijire si tratament al marilor urgente si la nivelul spitalelor. Anul acesta am alocat aproximativ 180 000 000 lei pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut si pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI. Vom continua dezvoltarea acestui sistem, astfel incat la sfarsitul anului sa putem beneficia de un sistem integrat”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Cele 7 spitale prin care se va derula programul gratuit al MS sunt:  Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „N. Stancioiu” Cluj Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iasi, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Tg-Mures si Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*