Cinci profesori de la UMF Craiova, cercetati penal pentru ca luau spaga de la studenti

In urma perchezitiilor efectuate la inceputul acestei saptamani, procurorii au descoperit in birourile acestora un adevarat tezaur, constand in 500 de bijuterii de aur si importante sume de bani.

 

UMF CraiovaChiar in preajma inceperii sesiunii de inscrieri pentru examenul de admitere, numele Univresitatii de Medicina si Farmacie din Craiova este patat de un scandal de coruptie in care sunt implicate cinci cadre universitare care predau la Facultatea de Medicina Generala si Facultatea de Moase si Asistenta Sociala. Cei cinci profesori sunt cercetati sub control judiciar pentru ca ar fi pretins bani si diferite bunuri de la studeni pentru a-i trece la examene, dovezile detinute de anchetatori in sprijinul acestor acuzatii fiind unele foarte solide.

Scandalul de coruptie de la UMF Craiova a inceput luni dimineata, cand procurorii si ofiterii anticoruptie, insotiti de jandarmi, au descins la sediul unitatii de invatamant dar si la sediul DSP Dolj si la alte adrese din Craiova. Anchetatorii aveau date conform carora cei cinci profesori luau spaga de la studenti, cu complicitatea unei secretare, iar in urma perchezitiilor au fost descoperite nenumarate probe in acest sens.

 

perchezitii dgaPotrivit anchetatorilor, in birourile suspectilor au fost gasiti in total 55.423 de lei si 13.760 de euro impreuna cu 500 de bijuterii din aur. Ulterior, procurorii au audiat 75 de persoane, in marea majoritate studenti, solicitand apoi instantei arestarea preventiva a celor cinci profesori. Judecatorii au decis insa ca acestia sa fie lasati in libertate, dar sub control judiciar, interzicandu-le totodata sa mai desfasoare activitati in universitate, pana la sfarsitul anchetei.

Procurorii sustin ca tarifele percepute de cele cinci cadre universitare de la studenti erau cuprinse intre 50 si 100 de euro, acestia acceptand insa si bijuterii din aur. Cei anchetati sunt profesorii universitari  Lucica Rosu, Cristina Petrica, Danut Firu si Daniela Denisa Cernea, pe care procurorii ii acuza de luare de mita, in timp ce colegul lor, Bogdan Cotoi este cercetat pentru complicitate la luare de mita si folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Totodata, procurorii o cerceteaza pentru trafic de influenta si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, pe secretara Raluca Eugenia Ivan, prin intermediul careia cei cinci profesori ar fi incasat spagile.

 

Foto:gds.ro

Foto:gds.ro

Pe langa calitatea de cadre universitare, cei cinci suspecti sunt si medici cunoscuti in Craiova, iar implicarea in acest scandal constituie o pata serioasa pe intreaga lor cariera. Astfel, Lucica Rosu, in varsta de 63 de ani, este si sefa Laboratorului de analize medicale din cadrul SCJU Craiova, iar din declaratia sa de avere nu rezulta ca ar avea o situatie materiala atat de proasta incat sa fie determinata sa se dedea la astfel de fapte. Astfel, in anul 2013, aceasta incasase un venit total de 50.400 de lei de la UMF Craiova, la care s-au adaugat alti 51.330 de lei incasati de la SCJU Craiova, dar si 2.400 de lei de la o clinica privata la care era incadrata ca medic de laborator.

Cristina Petrica are 63 de ani, este conferentiar universitar si medic primar Laborator clinic si Microbiologie. Aceasta mai are si alte activitati, conform CV-ului de pe site-ul UMF Craiova, coordonand lucrari stiintifice studentesti, lucrari de licenta, participand la comisii de concurs pentru ocuparea unor posturi de preparator si asistent universitar, pentru admiterea la doctorat, dar si in comisii de sustinere a examenelor si a referatelor de catre doctoranzi.

 

Foto: gds.ro

Foto: gds.ro

 Danut Firu este medic de medicina generala si sef lucrari universitare la UMF Craiova. Conform declaratiei de avere, acesta a obtinut, in 2013, 24.000 de lei ca sef de lucrari si detine doua terenuri, unul intravilan, de 3.966 de metri patrati, cumparat in 2005 si altul extravilan, de 27,28 de hectare, cumparat in perioada 2007-2009.

Daniela Cernea are 60 de ani, este conferentiar universitar si medic primar Anestezie-Terapie Intensiva. In 1992 a facut o specializare pe anestezie in chirurgia laparoscopica in Lyon, Franta. Este membru al Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva, al Societatii Romane de Chirurgie Endoscopica, al Societaeii Europene de Anestezie, dar si al Centrului pentru studii morfologice de microscopie si imunologie. Conform declaratiei de avere a sotului, Nicolae Cernea, sef de sectie la Clinica de Obstetrica-Ginecologie a SCJU Craiova, aceasta a avut, tot in anul 2013, un venit de 22.000 de lei de la SCJU Craiova, 26.000 de lei din functia de conferentiar la UMF Craiova si 6.000 de lei venitul de la cabinetul medical.

Bogdan-Virgil Cotoi este asistent universitar la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala in cadrul UMF Craiova si medic de familie in comuna Bistret. Cotoi a participat la al XII-lea congres national de chirurgie plastica si estetica, avand, totodata, certificate si diplome in diverse domenii, precum ecografia generala, teoretica si practica. Totodata, acesta a participat la prima conferinta romano-sarba de chirurgie, in perioada 17-19 noiembrie 2006.

Cea de-a sasea inculpata, Eugenia-Raluca Iovan, este secretara in cadrul UMF Craiova. Conform site-ului institutiei, aceasta raspunde si de secretariatul studentilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*