Cine vrea sa traga Institutul Cantacuzino pe linie moarta?

21 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Pasati intre Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei si Cercetarii, 200 de angajati de au protestat astazi in curtea intitutiei, pentru ca nu si-au primit integral lichidarea pe luna decembrie, iar  Institutul nu a fost prins in bugetul pe 2015 pentru activitatea de sanatate publica.

 

cantacuzino-institutCineva are interes sa traga Institutul Cantacuzino pe linie moarta. Cel putin asta se vede din felul in care o institutie de interes national este pasata de colo colo, nimeni nu-si da interesul sa-i finanteze cercetarea si mai ales sa sprijine repornirea sectiilor de productie a serurilor si vaccinurilor. Chiar daca parea ca apele s-au linistit odata cu schimbarea lui Radu Iordachel din functia de manager, acesta fiind ani la rand contestat de angajatii nemultumiti, se pare ca adevarul este are substraturi mult mai adanci si cineva face tot posibilul sa falimenteze Institutul.

Aastazi a avut loc un nou protest al angajatilor, care s-au adunat in curtea unitatii, nemultumiti ca nu li se platise integral lichidarea pe luna decembrie, dar mai ales pentru ca Institutul nu a fost inclus in Bugetul pentru sanatate publica pe 2015, asa cum ar fi fost normal.

La protest au participat circa 200 de angajati, in frunte cu liderul de sindicat Monica Balteanu, care a declarat ca „am primit doar 36 la suta din lichidarea pe decembrie, dar mai ales suntem nemultumiti pentru faptul ca Guvernul nu a alocat bani, asa cum obliga legislatia in vigoare, pentru dezvoltarea segmentului care tine de sanatate publica, respectiv de strategia nationala de sanatate a Romaniei”.

 

protest cantacuzinoAvand in vedere ca institutul a fost trecut intre timp in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, angajatii au incercat sa ceara aici lamuriri pentru situatia creata, insa au fost pasati de la un minister la altul, fara ca nimeni sa le dea vreo explicatie edificatoare. „Am cerut lamuriri la Ministerul Educatiei, privind situatia institutului, dar pentru tot ceea ce tine de sanatate publica ne-a fost recomandat sa luam legatura cu Ministerul Sanatatii. La Ministerul Sanatatii se spune ca Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat in comisia interministeriala, in octombrie 2014, nu este la ei. In memorandum s-a hotarat stergera datoriilor noastre catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept seviciu de interes economic general” a mai precizat liderul sindical de la Institutul Cantacuzino.

 

laborator-cantacuzinoRespectivul memorandum a fost intocmit de Comisia interministeriala desemnata sa rezolve problema institutului, dupa protestele din toamna anului trecut, dar documentul se pare ca este blocat pe undeva pe la Guvern, neajungand inca in discutia Executivului. „De trei luni asteptam discutarea Memorandumului, dar nu s-a facut nimic pana la aceasta data, motiv pentru care si in 2015 situatia vizand tot ceea ce inseamna activitatea de sanatate publica este blocata. Ma refer la productia de vaccinuri, supravegherea epidemiologica a Romaniei si analizele gratuite. Pentru ca avem datorii la ANAF, nu mai avem contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, iar noi facem analize numai contra cost”, a adaugat Monica Balteanu. In acest context, angajatii Institutului Cantacuzino cer Guvernului si Ministerului Sanatatii sa respecte hotararea care prevede ca Institutul Cantacuzino sa primesca un buget anual pentru productia de vaccinuri, dar si pentru ceea ce tine de strategia nationala de sanatate.

Deocamdata, Guvernul tace…

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*