Ciocolata, eficienta in prevenirea fibrilatiei atriale

Consumata cu moderatie, ciocloata reduce riscul aparitiei unor boli cardiace, in special de fibrilatie atriala, una dintre cele mai frecvente forme de aritmie.

 

ciocolata-wwBeneficiile ciocolatei pentru snatate au fost puse in evidenta, de numeroase studii, aceste beneficii fiind asociate in special cu flavonoidele continute de cacao. Aceste substante chimice, care regleaza anumite functii ale organismului, se regasesc in compozitia multor plante si alimente pe baza de plante, pe care unii dintre noi le consumam zilnic (ceaiul, vinul etc) si care sunt deja cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. In cacao exista numeroase flavonoide, dar cele mai importante sunt, potrivit cercetarilor efectuate pana acum, catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acestea, despre care se crede ca au proprietati antiinflamatoare, antioxidante si de dilatare a vaselor sanguine, diminueaza riscurile declansarii unor boli precum infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, accidentele cardiovsculare, diabet zaharat si chiar cancer, totodata contribuind la imbunatatirea functiilor creierului si la incetinirea procesului de imbatranire.

Cel mai recent studiu, realizat de un grup de cercetatori danezi si dat publicitatii in jurnalul stiintific Heart, pune in evidenta faptul ca un consum saptamanal moderat de ciocolata poate reduce riscul de aparitie a unui tip frecvent intalnit si totodata grav de aritmie cardiaca. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care obisnuiau sa consume ciocolata cel putin o data pe saptamana aveau un risc cu cel putin 10% mai mic de a fi diagnosticate cu fibrilatie atriala, o aritmie frecventa, in comparatie cu cele care consumau ciocolata mai putin de trei ori pe luna.

 

cardioPentru studiul recent publicat, cercetatorii au utilizat date colectate in urma unei analize stiintifice desfasurata timp de 14 ani, in care au fost implicati 55.502 subiecti din Danemarca, cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani. Specialistii au comparat alimentatia acestora cu informatiile din registrele nationale de sanatate, pentru a observa care dintre ei au fost diagnosticati, in timp, cu fibrilatie atriala. In total, 3.346 de cazuri de fibrilatie atriala au fost descoperite intr-o perioada medie de 13,5 ani.

S-a constatat ca persoanele care au consumat o portie de aproximativ 28,35 de grame de ciocolata pe saptamana au avut un risc cu 17% mai mic de a fi diagnosticate cu fibrilatie atriala pana la finalul perioadei de studiu, in comparatie cu subiectii care au raportat ca au mancat ciocolata mai putin de o data pe luna.

Persoanele care consumau intre 56,7 grame si 170,1 grame pe saptamana aveau un risc cu 20% mai mic de a fi diagnosticate cu aceasta problema de sanatate, iar cele care mancau peste 28,35 de grame de ciocolata aveau un risc cu 16% mai scazut.

In cazul femeilor s-au constatat cele mai bune rezultate in urma consumului unei portii de ciocolata pe saptamana, iar la barbati in urma consumului a doua-sase portii pe saptamana.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*