Clinica noua de Neurochirurgie si Chirurgie cardiovasculara pediatrica, inaugurata la Spitalul Grigore Alexandrescu

9 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Totodata, aici va fi demarat, incepand de luna viitoare, un program in parteneriat cu medici din Israel si Statele Unite, care vor efectua in cadrul clinicii interventii chirurgicale complexe.

 

Directorul spitalului, Dan Mircea Enescu alaturi de cateva asistente care vor lucra in clinica

Directorul spitalului, Dan Mircea Enescu, alaturi de cateva asistente care vor lucra in clinica

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti dispune de o Clinica moderna de Neurochirurgie si Chirurgie cardiovasculara pediatrica, investitie finalizata de curand si inaugurata in aceasta dimineata.

Proiectul a fost derulat de Primaria Sectorului 1 in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, administratia locala suportand costurile  construirii noii cladiri in care va functiona clinica, iar ministerul achizitionand echipamentele medicale de ultima generatie cu care aceasta a fost dotata.

Intr-un comunicat remis pe aceasta tema se subliniaza ca unitatea medicala este primul centru de specialitate din sector deschis intr-o cladire noua, dotat cu echipamente de ultima generatie si deservit de personal medical pregatit in strainatate. 150 de persoane vor munci in noua clinica, iar activitatea incepe chiar saptamana viitoare. Aici vor opera 15 specialisti care au fost deja angajati. Cativa dintre ei sunt medici romani care s-au intors din strainatate. Ministrul Vlad Voiculescu a considera ca „medicii nu pleaca din Romania doar pentru ca sunt prost platiti, ci si pentru ca nu au perspective de cariera, iar deschidere de acest gen este esenaiala”. 20 de asistente medicale, care care au efectuat stagii de pregatire in Israel, se alatura colectivului de medici specializati in neurochirurgie si chirurgie cardiovasculara pediatrica. Alte cateva zeci de posturi vor fi scoase la concurs.

 

Clinica de Neirochirurgie si Chirurgie Cardiovasculara

Clinica de Neirochirurgie si Chirurgie Cardiovasculara

Noua cladire este construita pe patru etaje, iar clinica inaugurata astazi are o capacitate de 85 de paturi, dispuse pe mai multe sectii. Astfel, parterul clinicii va functiona ca unitate de primiri urgente, diagnostic, internari, camera de garda si laboratoare de analize medicale, iar primul si al doilea etaj vor fi destinate spitalizarii, pe categorii de varsta, respectiv, sugari, prescolari si scolari.

Al treilea etaj este destinat Blocului operator pentru chirugia cardiovasculara, iar un etaj mai sus functioneaza Blocul operator pentru neurochirurgie. Fiecare dintre cele doua blocuri operatoare dispune de cate opt paturi in sectiile de terapie intensiva.

Prof. dr. Dan Enescu, managerul unitatii medicale, spune ca aceasta clinica a fost dotata la standarde occidentale si chiar a fost apreciata de americani ca fiind ceea ce se doreste si peste ocean. „Aici vor ajunge cazurile limita, copii cu malformatii cardiace si boli neurochirugicale grave, care in anumite cazuri necesita interventie chiar la cateva zile dupa nastere, ca sa nu mai moara subit la 8-9 ani, cand nu stim de ce mor. Fiecare dintre acesti copii vor fi inventariati, se va sti despre ei si vor fi operati aici”, a declarat doctorul Enescu, apreciind ca „sunt aproximativ o mie de cazuri noi, in fiecare an, iar unii dintre acesti copii, daca nu sunt operati in prima si a doua zi, mor”. Conducerea spitalului spera ca, in cel mult un an, in clinica sa se poata realiza si primul transplant cardiac pediatric din Romania.

 

chirurgi operatieDatorita noii clinici inaugurata astazi si echipamentelor moderne cu care este dotata, peste o luna va fi posibila deamararea unui program derulat in parteneriat cu medici din Israel si Statele Unite, care vor efectua periodic misiuni medicale in Romania.

Proiectul este sprijinit de mai multe fundatii intarnationale, care vor suporta cheltuielile necesare deplasarii medicilor straini in Romania. Acestia vor efectua, impreuna cu specialistii de la Grigore Alexandrescu, interventii chirurgicale complexe, atat pe partea de neurochirurgie cat si pe cea de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Primele interventii vor avea loc la sfarsitul lunii octombrie, cu echipe de medici israelieni. Programul va permite astfel un schimb de experienta intre specialistii romani si cei din Israel si din Satele Unite, iar principalii beneficari vor fi copiii care ajung aici cu malformatii cardiace ori diverse alte afectiuni neurologice sau cardiace care necesita interventii chirurgicale dificile si complexe.

 

spital de copii grigore alexandrescuSpitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu este cel mai vechi spital pentru copii din Romania, dat in folosinta in anul 1886. In spital functioneaza 10 sectii clinice si numeroase compartimente medicale, 19 departamente insotitoare si 17 ambulatorii de specialitate.

Anual, aici sunt realizate peste 200.000 de consultatii, sunt internati peste 30.000 de copii cu varste intre o zi si 18 ani, iar peste 60 la suta dintre cazuri constituie urgente medico-chirurgicale. Grigore Alexandrescu face parte din Complexul de Spitale de Urgenta din Bucuresti, si asigura urgentele pentru peste 1.200.000 de copii din toata tara. Serviciile ambulatorii sunt asigurate atat prin intermediul cabinetelor si camerelor de garda ale spitalului, cat si prin intermediul Policlinicii Dorobanti.

 Noua clinica a costat aproximativ 27 de milioane de euro. 17 milioane de euro a dat Primaria Sectorului 1, pentru ridicarea cladirii, iar 10 milioane de euro au venit de la Ministerul Sanatatii, pentru dotarea spitalului cu aparatura moderna.

Reprezentantii administratiei locale au anuntat ca investitiile vor continua. Astfel, pe langa  lucrarile necesare de reparatii si renovare la celelalte corpuri ale cladirii, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu va fi construita o alta clinica, dispusa tot pe patru etaje, care va lua locul unei cladiri ce dateaza din 1937 si care va fi demolata.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*