CNAS incepe negocierile cu producatorii medicamantelor interferon free, incluse pe lista de compensate

Primele contracte ar urma sa fie incheiate la finele acestei luni, si astfel Romania va deveni una din primele tari europene in care se introduc tratamente de ultima generatie pentru hepatita C.

 

medicamente-controlPerioada indelungata de incertitudine este pe cale sa ia sfarsit in cazul pacientilor cu hepatita C, care au asteptat ani de zile sa poata beneficia de tratamente compensate mai noi pentru boala de care sufera. Aceasta pentru ca, in sfarsit, mai multe molecule de medicamente destinate acestei afectiuni au fost incluse in lista de compensate si, mai mult de atat este, vorba de tratamente de ultima genratie, implementate abia de anul trecut. Mai precis, CNAS a dat asigurari ca, cel mai tarziu, incepand de luna viitoare, pacientii romani vor avea acces la tratamentele interferon free, demersurile pentru introducerea acestora fiind pe ultima suta de metri. Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a emis pana la acest moment deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere conditionata in lista de medicamente compensate si gratuite, printre care  care si molecule pentru tratamentul fara interferon al hepatitelor virale, cronice si ciroze hepatice tip C.

Totodata, CNAS a anuntat ca au fost stabilite contactele premergatoare negocierilor cu producatorii de medicamente, incheierea contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat avand ca scop includerea in tratament a unui numar cat mai mare de pacienti.

 

bolnav-hepatitaAu fost identificate deja si sursele de finantare, asa ca negocierile vor incepe in zilele urmatoare, iar la finalul acestei luni sau, cel tarziu in prima parte a lunii viitoare, vor fi incheiate primele contracte cost-volum si cost-volum-rezultat, asa dupa cum au dat asigurari reprezentantii CNAS. Romania va deveni astfel una dintre primele tari europene in care se introduce tratamentul interferon free, tratament ce a fost implementat pentru prima data in Franta, in luna noiembrie a anului trecut. Asadar, este vorba de un tratament revolutionar, de ultima generatie, de care vor beneficia intr-o prima faza pacientii aflati intr-un stadiu avansat de fibroza, precum si pacienti aflati in stadiul F4 si care nu au raspuns la tratamentele anterioare. Tratamentul garanteaza o rata de vindecare de 90 la suta iar efectele secundare neplacute suportate de pacienti sunt mult mai putine, in comparatie cu tratamentul clasic, pe baza de interferon.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a mai anuntat ca in noile contracte cost-volum incheiate cu producatorii de medicamente pentru tratamentul hepatitei C se va tine seama atat de numarul de pacienti tratati cu medicamentul supus negocierii, dar si de eficacitatea tratamentului. Astfel, daca in urma unui tratament cu medicamente fara interferon, un pacient nu se va vindeca, CNAS nu va deconta producatorului costurile aferente. In caz contrar, CNAS are obligatia sa faca decontul in termen de 60 de zile de la validarea facturilor.

Totodata, acesta a mai anuntat ca pacientii care urmeaza sa beneficieze de noile tratamente va trebui sa fie supusi unei noi investigatii, chiar daca au un dosar medical mai vechi care atesta faptul ca au nevoie de tratament pentru hepatita C. Ciurchea spune ca este absolut normal ca in momentul in care se ofera un tratament scump compensat, cu sanse de vindecare de aproximativ 98 la suta, pacientilor sa le fie facute mai intai anumite investigatii pentru a se stabili care din ei este in stadiu mai avansat al bolii si se afla intr-o stare mai grava.


Adaugati un comentariu


 

*