CNAS va elimina birocrația în asistența medicală transfrontalieră

Platforma informaticăa instituției va fi conectată cu cea europeană, iar documentele necesare asigurării asistenței medicale în străinătate vor fi transmise online, nu prin poștă, așa cum se procedează în prezent.

 

La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va fi demarat, în curând, un proiect informatic pentru care s-a obținut deja o finanțare europeană de aproape un milion de euro, având ca țintă o mai bună operabilitate a schimbului de documente necesare în asigurarea asistenței medicale transfrontaliere. Este vorba despre schimbul de documente între CNAS, instituțiile omoloage din țarile UE și clinicile din străinătate în care se tratează pacienți asigurați din România, procedură care în prezent durează zile sau chiar săptămâni întregi, întrucât documentele pe suport de hârtie sunt trimise în format fizic, prin intermediul poștei, iar uneori, această întârziere afectează pacienții care sunt amânați la tratament până la momentul în care aceste documente ajung la clinicile din străinătate.

Soluția cea mai viabilă pentru rezolvarea acestei probleme este transmiterea documentelor respective online, la nivelul Uniunii Europene existând deja o platformă informatică, denumită Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI). Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), administrată de CNAS, nu este conectată, momentan, la cea europeană, iar din această cauză, transmiterea online a documentelor necesare în asigurarea asistenței medicale transfrontaliere nu este posibilă, apelându-se încă la metoda clasică – a trimiterii lor prin poștă.

 

Începând cu anul 2020, această problemă va dispărea, întrucât platforma națională și cea europeană vor fi interconectate, în urma finalizării proiectului informatic finanțat cu precădere din fonduri europene. Proiectul se numește „Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESS” (OSHIG), iar costul total este de 1.247.534 de euro, dintre care 935.651 de euro reprezintă finanţare europeană şi 311.833 de euro, contribuţia CNAS. Acesta va fi demarat în perioada imediat următoare și are ca termen de finalizare luna decembrie a anului viitor, astfel că din acel moment, este de așteptat să se renunțe definitiv la transmiterea în format fizic a documentelor pe suport de hârtie, acestea urmând să fie trimise on-line de pe platforma CNAS pe cea europeană, de unde vor fi accesate de clinicile în care se tratează asigurații din România.

Într-o eră a digitalizării, acesta este un pas normal, principalul beneficiu fiind acela că documentele transmise vor ajunge la destinatar aproape instantaneu, și nu după zile sau săptămâni, așa cum se întâmplă în prezent”, recunoaște președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

 

Razvan Vulcanescu

Proiectul se înscrie și în tendința Uniunii Europene de renunţare la schimbul de documente pe suport de hârtie între instituţiile din statele membre, din domeniul securităţii sociale, în favoarea documentelor electronice, motiv pentru care a și fost creata platforma EESSI, care interconectează sistemele informatice din acest domeniu, ale statelor membre.

Razvan Vulcănescu a declarat că după finalizarea proiectului „asiguraţii care au nevoie de asistenţă medicală în străinătate nu vor mai avea de aşteptat până când se efectuează schimbul interinstituţional de corespondenţă referitoare la situaţia lor. Practic, toate documentele care în prezent se transmit prin poştă dintr-o ţară în alta, între CNAS şi instituţiile omoloage, vor putea ajunge aproape instantaneu la destinaţie, cu costuri foarte mici, prin intermediul platformei informatice EESSI”.

Acesta spune că OSHIG este gândit ca o extensie funcţională a proiectului European Interoperability for Social Security Institutions in Romania – un alt proiect în curs de implementare la nivelul CNAS, în parteneriat cu Casa Naţională de Pensii Publice, care are rol de coordonator, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Prof Dr Dr C C P spune:

    Ar fi de dorit, deși pentru moment și în Germania sunt probleme la realizarea ei deoarece sistemul electronic trebuie sa facă fata noului standard de securitate a datelor, impus din mai de Brussel. Destul de dificil și periculos dacă nu se respecta cu sancțiuni pecuniare pentru sistemul medical pana la 20 milioane de euro. Pentru moment în Germania se emit instrucțiuni -nimeni nu stie nimic precis – pentru noi sunt prevazute în acest an cursuri de perfecționare în aces domeniu pentru medicii din sistemul privat și social care trebuie sa le respecte cu riscul lor pecuniar…

Adaugati un comentariu


 

*