CNAS vine cu explicații în cazul pacientei de șase ani, somată să achite cheltuieli de spitalizare

Mama fetiței s-a plâns că pe numele fiicei ei, internată în urmă cu trei ani pentru o fractură de femur, a sosit o înștiințare prin care CJAS Iași îi comunică faptul că are e plătit 35 de lei.

 

O situație aparent absurdă, semnalată de o femeie din Iași într-o postare pe rețelele de socializare, s-a răspândit rapid în spațiul public. Casa Națională de Asigurări de Sănătate este acuzată că a somat un copil în vârstă de șase ani să achite 35 de lei cheltuieli de spitalizare, pentru câteva zile în care a fost internată la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași. Știut fiind faptul că toți copiii care nu au împlinit 18 ani au calitatea de asigurat și beneficiază gratuit de servicii medicale, e lesne de înțeles valul de indignare creat, însă, înainte ca CNAS să aibă o poziție prin care să explice care a fost cauza ce a dus la apariția acestei situații.

În postarea sa, mama fetiției de 6 ani relatează că aceasta a fost internată în anul 2015 la spitalul ieșean, după ce suferise o fractură de femur, iar zilele trecute, la aproape trei ani de la internare, a primit acasă o somație pe numele minorei, prin care aceasta era înștiințată că trebuie să achite 35 de lei, reprezentând contravaloarea spitalizării. Înainte de a lua legătura cu reprezentanții CJAS Iași pentru a lămuri problema, femeia a menționat în postarea publică faptul că suma pe care trebuie să o plătească nu reprezintă o problemă, nefiind una semnificativă, însă nu consideră normal ca unui copil care avea aproape 4 ani la data internării să i se trimită o astfel de somație prin care i se cere să plătească spitalizarea.

 

Spitalul de Copii Sfanta Maria

În cursul acestei dimineți, femeia s-a prezentat la CJAS Iași pentru a afla exact despre ce era vorba. Președintele instituției a declarat, ulterior, că vina aparține de fapt părintelui, care a declarat în momentul în care copila a avut de făcut niște investigații în ambulator, că aceasta nu era internată în spital, realitatea fiind însă alta. Astfel, în sistemul informatic au fost intregistrate două servicii medicale, respectiv spitalizarea și investigațiile efectuate în ambulator, când de fapt, ar fi trebuit să fie înregistrat un singur serviciu –  cel de spitalizare, care ar fi inclus toate investigațiile eferctuate – și acela ar fi fost decontat fără probleme din fondul asigurărilor de sănătate. „În timpul internării fetei, mama, în calitate de reprezentant legal, a mers cu copilul pentru a face nişte investigaţii în cadrul laboratorului din ambulatoriul unităţii medicale. Acolo, aceasta a semnat o declaraţie pe propria răspundere în care susţinea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat. Astfel, în sistemul nostru apare o decontare dublă a serviciului, atât în spitalizare, cât şi în ambulatoriul de specialitate. Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleaşi servicii. Doamna în cauză este în culpă şi trebuie să îşi asume acest lucru”, a precizat președintele CJAS Iași, Radu Țibichi.

 

Radu Tibichi

Acesta a mai precizat că femeii i s-au pus la dispoziție documentele respective, iar aceasta și-a recunoscut semnătura pe declarația pe propria răspundere dată în ambulatoriu, astfel că responsabilitatea pentru situația creată îi aparține.

Radu Țibichi a explicat și de ce somația de plată a fost trimisă pe numele fetiței de șase ani și nu pe  cela al părintelui, în calitate de reprezentant legal. Președintele CJAS Iași spune că verificările anuale în baza de date a CNAS se fac pe baza numelui pacienților și a codului numeric personal, iar notificările către aceștia se trimit în baza acestor date de identificare.

Noi trimitem mii de somaţii doar pe baza cod numeric personal. Nu avem informaţii despre tutore sau reprezentantul legal al minorei, aşa că trimitem direct pe informaţiile asiguratului, fie el şi minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informaţiile, nu avem cum să trimitem părinţilor somaţiile de plată, deoarece numele nu coincid. În cazul copiilor, evident, părintele, ca reprezentant legal, este obligat să reglementeze această situaţie După cum spuneam, mama a semnat un document şi şi-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze şi nu a ştiut” a mai explicat acesta.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*