Coalitia pentru Sanatatea Femeii cere implementarea unui program de screening pentru cancerul de san

26 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Reprezentantii organizatiei atrag atentia asupra faptului ca Romania a ramas printre ultimele trei tari din Uniunea Europeana care nu au implementat la nivel national un astfel de program.

 

cancer de sanUna din sase romance este diagnosticata cu cancer mamar, iar in doua din trei cazuri, acest lucru se intampla in stadii avansate ale bolii. Specialistii atrag atentia ca acest tip de cancer este este cel mai frecvent intalnit la femei, mai ales dupa 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70. Luna octombrie a fost declarata „luna de informare si prevenire a cancerului mamar”, prilej cu care organizatiile neguvernamentale au desfasurat actiuni de constientizare a riscurilor acestei afectiuni. Femeile au fost informate si incurajate sa efectueze cu regularitate controale medicale, pentru ca, in eventualitatea aparitiei acestei probleme de sanatate, sa poata fi depistata in stadiu incipient, atunci cand sansele de vindecare sunt foarte mari.

In acest context, Coalitia pentru Sanatatea Femeii, organizatie infiintata in vara acestui an la initiativa fundatiei Renasterea, a tras un semnal de alarma in privinta faptului ca accesul romancelor la programe de screening si la tratament pentru cancer de san este limitat, comparativ cu alte tari europene. Totodata a fost adresata autoritatilor solicitarea de a demara cat mai rapid un program national de screening pentru cancerul de san.

 

testare  cancer de col uterinIn fiecare an, in Romania sunt diagnosticate cu cancer de san aproximativ 6.000 de femei, iar procentul de mortalitate cauzat de aceasta boala este foarte ridicat, ajungand  la 36%, in timp ce media europeana este de 29%. Coalitia pentru Sanatatea Femeii atrage atentia ca Romania este una dintre ultimele trei tari din Uniunea Europeana care nu are implementat un aprogram de screening pentru depistarea cancerului mamar, situatie care se mai intalneste doar in Grecia si Slovacia, in timp ce in alte tari se deruleaza astfel de programe inca din anii ’70.

Pe langa lipsa unui astfel de program, Romania se confrunta si cu lipsa medicamentelor noi pentru tratamentul cancerului, medicamente care nu se regasesc pe lista de compensate, desi sunt disponibile in regim compensat pentru pacientele din majoritatea tarilor europene, inclusiv pentru cele din regiune, precum Bulgaria sau Grecia.

In acest sens, Coalitia pentru Sanatatea Femeii citeaza concluziile unui studiu al Centrului pentru Inovatie in Medicina, realizat in acest an, care arata ca doar sapte din cele 62 de medicamente oncologice noi aprobate in ultimii opt ani se regasesc in prezent pe lista de compensate din Romania.

 

Dr. Marius Ganta

Dr. Marius Ganta

La randul sau, medicul Marius Genata, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, partener al Coalitiei pentru Sanatatea Femeii, a declarat ca statul roman trebuie sa aiba grija ca cetatenii sai sa aiba dreptul la aceleasi tratamente ca si ceilalti cetateni din Uniunea Europeana. „Este ingrijorator faptul ca lista medicamentelor compensate se actualizeaza doar cand exista situatii intens mediatizate. Actualizarea acestei liste poate si ar trebui sa aiba loc ori de cate ori un medicament nou este aprobat la nivelul Uniunii Europene”, a precizat medicul, citat in comunicatul de presa.

Reprezentantii coalitiei mai precizeaza ca desi acest tip de cancer este vindecabil in faza incipienta, lipsa accesului la investigatii medicale si tratamente face ca Romania sa se situeze pe primul loc in in UE in ceea ce priveste mortalitatea cauzata prin cancer si pe ultimul loc in ceea ce priveste accesul la controalele medicale de care poate depinde viata pacientelor.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Medicul ginecolog Crina Stefanescu explica importanta depistarii la timp a cancerului mamar si indeamna toate femeile sa acorde o atentie sporita propriei sanatati si sa nu astepte pana apar primele semne de boala, pentru ca ar putea fi prea tarziu. „Dupa varsta de 20 de ani, orice femeie ar trebui sa invete sa-si palpeze sanii lunar, preferabil la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Este bine sa faca asta in fata oglinzii, dezbracata, urmarind orice modificare de forma sau dimensiune a sanilor (nodul, schimbari ale aspectului pielii, secretii sau modificari ale formei mamelonului). In cazul depistarii oricarei modificari este bine sa se adreze medicului de familie, care va sti unde sa o indrume mai departe. Chiar si fara sa descopere vreo modificare, odata la trei ani inainte de implinirea varstei de 40 de ani si odata pe an dupa aceea, este bine ca orice femeie sa merga la un control de rutina, la medicul ginecolog. Acesta, daca va avea o suspiciune, va recomanda o ecografie (de obicei sub 40 de ani) sau o mamografie (dupa 40 de ani), care pot ajuta medicul sa descopere cancerul mamar inainte de aparitia oricarui simptom, explica dr. Stefanescu. Daca descopera o formatiune oncologica, specialistii vor determina, ulterior, stadiul acesteia, cu ajutorul informatiilor furnizate de teste precum biopsia ganglionilor axilari, analize sangvine, scintigrafia osoasa si radiografii. Stadiul cancerului este unul dintre cei mai importanti factori in functie de care se decide cel mai potrivit tratament pentru pacienta. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*