Cod rosu pentru exodul medicilor

31 august 2012 | 1 comentariu |

Un europarlamentar PDL vrea sa promoveze un proiect de act normative prin care medicii si asistentii medicali sa fie restrictionati sa mai emigreze. Pe cand si o lege prin care sa li se mareasca salariile si sa se redreseze sistemul medical?

 

Europarlamentarul PDL Rares Niculescu, le propune colegilor sai din Casa Poporului sa adopte o lege prin care sa se puna capat exodului de medici si asistenti medicali din Romania in tarile in care emigreaza  pentru ca sunt mai bine platiti. El isi sustine cererea argumentand, pe buna dreptate, ca daca mai continua exodul medicilor si al asistentilor medicali, sistemul romanesc de sanatate va ramane fara personal specializat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS – n.r), atrage atentia asupra faptului ca exodul de cadre medicale dintr-o tara este un semnal de alarma pentru sistemul de sanatate din acel stat. OMS spune ca acolo unde pleaca 2 la suta dintre cadrele medicale se poate institui codul galben, deci e un mare pericol. Conform datelor din Romania,ale OMS, de la noi din tara pleaca anual peste 4% dintre cadrele medicale. Deci, noi ar trebui sa instituim cod rosu de alerta in domeniul medical”, a declarat europarlamentarul democrat-liberal.

El sustine ca pentru a stopa acest exod si a nu ne trezi ca in Romania vom avea doar medici si asistente „batrani sau proveniti din Republica Moldova sau tari africane, ar trebui sa-i obligam pe cei care si-au facut studiile la o facultate de stat sa plateasca contravaloarea lor, daca pleaca sa profeseze in alta tara”.

Sindicatele din sanatate si Colegiul Medicilor considera insa ca, atata timp cat Guvernul Romaniei si parlamentul nu fac nimic pentru a asigura conditii mai bune de salarizare si de lucru in sistemul de sanatate romanesc, nimeni nu are dreptul sa ingradeasca medicilor si asistentilor dreptul de a pleca in alta tara pentru a trai omeneste. Organizatiile profesionale ale medicilor si asistentilor medicali considera ca recunoasterea muncii si valorii profesionale din sistemul sanitar „ar trebui sa se situeze cel putin pe acelasi palier cu magistratura, pentru ca asa cum avem nevoie de libertate, avem si de sanatate, iar minuni cu leacuri babesti, fara medicamente si aparatura performanta in spitale nu se pot face, iar asta se vede deja din indicatorii pe care Romania ii are in ultimii ani la starea de sanatate a populatiei”, sustine Mariana Munteanu, liderul Sanitas Buzau.





Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    ”Tovarasul” de la PDL este plin de idei ”constructive” – se vede ca a facut scoala la ”privata”. Degeaba este europarlamentar, fiindca nu a auzit de libera circulatie a persoanelor. Chiar daca ar institui obligatia de plata a studiilor, valoarea ar fi de circa 20.000 euro, suma care se acopera relativ usor cu cateva salarii ”de dincolo”.
    Iar pentru acei care, sa zicem, nu intrevad plata studiilor, nu va mai fi atractiva facultatea de medicina la salariile de la noi sau dupa facultatae vor opta sa nu lucreze la stat – deci spitalele de stat vor fi tot fara medici.
    Ma gandesc la un proiect legislativ care sa interzica parlamentarilor sa aiba studii la ”privata” – cred ca atunci vom avea cu siguranta nu mai mult de 50 de parlamentari de platit.

Adaugati un comentariu


 

*