Codul portocaliu închide școlile și impune măsuri speciale în unitățile medicale din Buzău

26 februarie 2018 | 0 comentarii |

Județul Buzăul se află sub incindenţa unei avertizări cod portocaliu de ger, ninsoare şi viscol, cea mai afectată fiind zona de câmpie.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău s-a întrunit în aceasta seară în ședință extraordinară și a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ din județ în data de 27 februarie 2018, ca urmare a evoluției fenomenelor meteorologice de astăzi, precum și a prognozei pentru orele următoare.Măsura este valabilă pentru grădinițe, școli și licee. În schimb, părinții trebuie să știe că toate creșele vor rămâne deschise în data de 27 februarie 2018”, transmite Prefectura Buzău, printr-un comunicat.

Măsura a fost propusă de Inspectoratul Școlar Județean și aprobată în ședința CJSU din această seară, de către prefectul Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și șeful ISU Buzău, col. Dănuț Găvăneanu.

Directorii unităților de învățământ și primarii din județ au fost deja informați despre luarea acestei măsuri care se adaugă celor deja stabilite în ședința CJSU din ziua precedentă, când  autoritățile locale au adoptat un plan de măsuri, situația la nivelul județului fiind permanent monitorizată până la data expirării avertizărilor meteo. În acțiuni sunt implicate în mod special echipajele de la Ambulanță, SMURD, Inspectortatul Județean de Poliție, Jandarmeria, Poliția Locală precum și unitățile sanitare din județ care vor asigura protecţia persoanelor vulnerabile.

 

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării se află, începând de luni dimineaţă, sub atenţionare Cod Portocaliu de ninsori abundente şi viscol.

„Meteorologii iau în calcul posibilitatea extinderii avertizării de frig pentru toată ţara până pe 2 martie, având în vedere că gerul se va menţine”, a anunţat directorul ANM, Elena Mateescu.

În dimineaţa de marţi şi miercuri vor fi înregistrate temperaturi între -21 şi cel mult -11 grade Celsius în toată ţara. Valul de frig se va menţine până la sfâşitul săptămânii, urmând ca temperaturile să coboare până la -22 de grade în dimineţile de joi şi vineri. Până marţi, la ora 14.00, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va sufla cu putere, în rafale de 55-70 de kilometri/ oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

Valul de frig se va intensifica, iar gerul va persista până pe 2 martie, chiar şi pe timpul zilei, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

 

Ținând cont de aceste avertismente, Ministerul Sănătății a cerut, astăzi, Direcțiilor de Sănătate Publică, unităților sanitare și serviciilor de ambulanță implementarea unor măsuri suplimentare privind acordarea asistenței medicale, pentru preîntâmpinarea apariției unor evenimente nedorite în rândul populației din zonele aflate sub avertizări meteorologice.

Astfel, Ministerul Sănătății a dispus ca Direcțiile de Sănătate Publică și medicii de familie, cu participarea asistenților comunitari, să participe la catagrafierea bolnavilor cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă;  a gravidelor cu risc și a celor în ultimele 2 luni de sarcină; a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă; a persoane dependente fizic; vârstnicilor cu nevoi speciale (este necesară colaborarea autorităților publice locale), iar pacienții care necesită dializă sunt transportaţi în unităţile în care fac dializă și rămân internați până la îmbunătățirea  condițiilor meteorologice.

În Spitalul Județean de Urgență Buzău și în Spitalul Municipal Rm. Sărat au fost internate, astăzi, 38 de persoane care necesită dializă, 16 gravide și 6 pacienți cu afecțiuni grave ce necesită asistență medicală specială. Totodată, medicii de familie au fost convocaţi la cabinetele medicale de permanență, unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo.

 

În această perioadă spitalele au obligația de a evalua și a asigura  stocul de medicamente și materiale sanitare și al nevoilor imediate pentru situațiile de urgență apărute.

Unitățile sanitare vor menține pacienții, în special femeile gravide, persoane în dializă și persoane fără adăpost în unitate până la trecerea valului de frig.  Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă, nu trebuie să fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo”, a transmis astăzi, în cadrul videoconferinței desfășurată la MAI, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Totodată, vor fi identificate căile de acces care trebuie degajate cu prioritate pentru asigurarea accesului pacienților, al personalului medical, dar și al ambulanțelor, iar unitățile sanitare vor asigura un climat corespunzător în saloane (căldură, apă, electricitate).

Managerul General al Serviciului Judeţean de Ambulanţă va răspunde de asigurarea cu personal corespunzător în aceasta perioadă (medici, asistenți medicali, etc), precum și de asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului și al substațiilor  din structura acestuia până la drumul principal.

Direcțiile de Sănătate Publică vor colabora cu autoritățile administrației publice locale în vederea coordonării activităților asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din fiecare localitate, pentru a participa la activitățile desfășurate în această perioadă.

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, vor evita deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. O atenție specială va fi acordată copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate și nu trebuie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare.

 


Adaugati un comentariu


 

*