Cojile de ceapa, un aliat impotriva bolilor din sezonul rece

30 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Ca ceapa este un exceptional aliment-medicament este un lucru stiut de toata lumea, insa este bine de stiut si ce efecte terapeutice deosebite au cojile ei.

 

ceapa-de-buzauCu multi, foarte multi ani in urma, localnicii de la la sate au descoperit ca pot folosi cojile de ceapa pe post de vopsea naturala pentru a colora lana. Acestea se fierbeau cu otet, iar in solutia obtinuta se inmuiau tesaturile pentru a le conferi o culoare roscata sau maronie. Ceaiul din coji de ceapa a fost utilizat mai apoi si pentru colorarea parului.

Nenumarate remedii terapeutice ale acestui ingredient pe care, de cele mai multe ori, gospodinele il arunca la gunoi, au fost descoperite ulterior.  S-a constatat astfel ca  infuzia din coji de ceapa are multiple virtuii terapeutice, intre altele fiind cunoascute proprietatile tonice, diuretice, antimicrobiene si antispasmotice.

Spre exemplu, pentru cazurile de rosu in gat, in caz de congestie si durere la nivelul gatului, se prepara o infuzie din cateva coji de ceapa la o cana de apa fierbinte iar dupa infuzare, solutia se strecoara si se foloseste cand este calduta pe post de gargara. In caz de tuse seaca, se toarna doua pahare de apa fierbinte peste doa linguri de coji de ceapa maruntite si se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Dupa ce se racoreste, solutia se strecoara si se bea cate un sfert de cana de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

 

coji de ceapaPentru intarirea sistemului imunitar, dar si ca adjuvant in caz de gripa, se amesteca o lingura de coji de ceapa maruntite cu o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce si o mana de ace de pin, peste care se toarna doi litri de apa fierbinte. Compozitia se fierbe timp de 20 de minute, se adauga apoi doua linguri de macese zdrobite si se mai fierbe timp de un minut. Solutia se toarna intr-un termos, dupa 10-12 ore se strecoara si se tine la racoare. Se consuma cate un litru pe zi.

Pentru tratamentul aftelor si gingivitelor, se clateste gura cu o solutie concentrata din coji de ceapa. Aceasta se prepara din 3 lingurite de coji de ceapa maruntite, peste care se toarna o jumatate de litru de apa clocotita, iar apoi se lasa la macerat timp de 7-8 ore, se strecoara si se foloseste.

In cazul infectiilor fungice ale unghiei se fac bai locale intr-o solutie concentrata din coji de ceapa, timp de 20-30 de minute in fiecare seara, pana la vindecare.


Adaugati un comentariu


 

*