Colegiul Medicilor cere urgentarea adoptării Legii Vaccinării

11 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Organizația a trimis o adresă cu această solicitare Camerei Deputaților, care este for decizională și unde se află proiectul de lege în dezbatere, la ora actuală.

 

Dezbătută intens în ultimii ani, Legea Vaccinării se află în prezent în procedură de adoptare, proiectul său aflându-se la Camera Deputaților, care are statut de for decizional. Procesul decurge însă foarte lent, deși ne aflăm încă în plină epidemie de rujeolă, iar singura soluție viabilă ar fi creșterea ratei de imunizare, soluție care ar putea fi mai ușor implementată în condițiile existenței unui cadru legislativ.

Legea a iscat până acum numeroase controverse, fiind vehement contestată de cei care se opun vaccinării din varii motive care nu au solide fundamente știinifice, criticată de senatorii din Comisia de Sănătate pentru superficialitatea cu care a fost concepută, însă la finele lunii octombrie a trecut de votul Senatului, fiind trimisă apoi spre dezbatere Camerei Deputaților, unde se află și în prezent.

Membrii colegiului Medicilor din România (CMR) consideră că adoptarea legii de către camera care are rol de for decizional trebuie să aibă loc cât mai curând, fapt pentru care organizația profesională a medicilor a trimis o adresă deputaților, prin care solicită acest lucru.

 

În document se arată că imunizarea reprezintă măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinei, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecțioase grave, a complicațiilor sau a deceselor produse de acestea. Semnatarii mai precizează că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obține cea mai bună stare de sănătate posibilă și a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecțioase grave, iar în fiecare an, circa 3 milioane de vieți sunt salvate prin vaccinare.

Din acest motiv, CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activității de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicați, începând cu autoritățile, corpul profesional medical dar și reprezentanții legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România iși dorește ca aceste responsabilități să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieții copiilor dar și a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituționale dar și a tratatelor și convențiilor internaționale la care România este semnatară”, se mai precizează în adresa trimisă Camerei Deputaților.

 

Totodată, sunt amintite și amendamentele introduse în proiectul de lege la solicitarea Colegiului Medicilor și a altor organizații din domeniul Sănătății, dar și anumite solicitări venite din partea unor alte persoane și asociații care fac parte din rândul contestatarilor vaccinării. Despre aceste din urmă amendamente, semnatarii documentului atrag atenția că „pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării proiectului de lege și pot influența negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătății publice și responsabilității pe care trebuie să o avem cu toții față de sănătatea copiilor noștri”. În consecință, pe lângă urgentarea adoptării acestei legi, reprezentanții CMR solicită deputaților să țină cont și de punctele de vedere venite din partea lor și a altor specialiști din domeniu.

Adresa a fost semnată de Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Toma, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, Anca Drăgănescu, președintele Asociației Proimunizare, Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, Victoria Aramă, președintele Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Oana Falup Pecurariu, președintele Societății Naționale Române de Boli Infecțioase Pediatrice.


Adaugati un comentariu


 

*