Colegiul Medicilor din Romania, la 20 de ani

Cu ocazia Adunarii Generale aniversare, presedintele organizatiei a subliniat ca sistemul medical din Romania nu este unul falimentar, dar se impune o reformare a sa.

 

colegiul medicilor adunare generalaReprezentantii medicilor din toata tara s-au intalnit, la finele saptamanii trecute la Bucuresti, unde a avut loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania, iar cu acest prilej s-au sarbatorit, in avans, 20 de ani de la infiintarea organizatiei profesionale reprezentative a doctorilor romani.

In aceasta vara, Colegiul Medicilor din Romania implineste 20 de ani de existenta. Va fi inca o cale lunga pana cand ultimul ca si primul dintre egalii medici vor fi inteles deplin care este rostul Colegiului. Colegiul Medicilor din Romania apara medicii atunci cand, intr-o profesie excesiv de reglementata, acestia respecta cu strictete toate reglementarile. Cel mai adesea nu ii apara, ci ii sanctioneaza si le reglementeaza activitatea. Colegiul Medicilor din Romania garanteaza societatii ca practica profesiei este reglementata si controlata din interiorul ei, in folosul pacientilor”, a  declarat, in cadrul alocutiunii cu care a deschis evenimentul, dr. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

 

cmr20 (2)In cadrul evenimentului, pe langa felicitarile si urarile firesti pentru activitatea trecuta, prezenta si viitoare a organizatiei profesionale, au fost prezentate bilanturi si s-a analizat situatia actuala a sistemului de sanatate romanesc. Au fost propuse chiar solutii, despre care s-a atras atentia ca ar trebui implementate, daca se doreste o imbunatatire a actului medical si a serviciilor de sanatate oferite pacientilor care ajung in spitalele si cabinetele medicale din Romania, subliniindu-se ca pentru ca toate acestea sa fie posibile este nevoie de vointa politica.

Cu acelasi prilej a fost prezentat si un bilant al ultimului an scurs de la precedenta Adunare Generala aniversara, facandu-se astfel cunoscut faptul ca in Romania, in 2016 au fost acordate peste 180 de milioane de servicii medicale, dintre care sapte milioane de servicii in regim de spitalizare continua si de zi.

Aceste servicii au fost prestate de aproximativ 60.000 de medici, cele mai multe dintre ele revenind medicilor de familie, care au asigurat peste 111,6 milioane de servicii din totalul de 180 de milioane.

 

medici fundeniIn acest context, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, a declarat ca sistemul romanesc de sanatate nu este unul falimentar, asa cum se incearca, in ultima vreme, sa se creeze impresia. Este de acord, insa, ca exista multe lucruri care trebuie indreptate, iar in acest sens este nevoie de o reforma a intregului sistem. „Imaginea sistemului sanitar public a fost profund alterata, s-a vorbit despre cancer, feudalism, a face curatenie, a aerisi, despre a izgoni paianjenii, despre a arunca gunoiul. Lumea din afara percepe acum sistemul sanitar public ca pe un cosmar nedefinit in spatiu si atemporal, ca pe un univers de realism magic, populat de infractori cinici, sistem in care intri pentru ca nu ai incotro, dar trebuie sa fii cu ochii-n patru. Crede cineva ca medicul roman din sistemul sanitar public este cupid, avar, hot, infractor, doar pentru ca primeste recunostinta adevaratei valori a muncii sale direct de la pacient, atata vreme cat statul nu este in stare sa recunoasca, s-o asume si s-o plateasca?” a declarat dr. Gheorghe Borcean.

 

Gheorghe Borcean, presedinte CMR

Gheorghe Borcean, presedinte CMR

Presedintele CMR a reamintit faptul ca in ultimii doi ani, sistemul public de sanatate a fost zguduit de mai multe scandaluri de proportii, cum ar fi sandalul Hexipharma, scandalul sindromului hemolitic uremic in cazul copiilor din Arges, scandalul infectiilor nosocomiale din spitale sau cel generat de conditiile de la Spitalul de Arsi, ori de transfuziile administrate gresit unor pacienti care ulterior au decedat. „A fost scandalul cu transplanturile, au fost scandaluri cu directori de spitale care au comis infractiuni economico-financiare. Printre acestea s-au strecurat aproape saptamanal informatii in legatura cu medici condamnati pentru luare de mita. Instantele care dau sentinte definitive anunta Colegiul pentru a fi luate masurile de punere in aplicare ale sentintelor si va informez ca nu trece o saptamana fara ca sa nu primesc o astfel de trista informare. Nota comuna a tuturor acestora a fost ca faptele, fiind petrecute in sistemul sanitar public — exclusiv public — indiferent in ce calitate s-au comis, medicii au fost vinovati nu pentru fapta comisa, ci pentru ca erau medici”, a mai declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

 

cmr 20(1)La sarbatoarea medicilor au fost prezenti si reprezentanti ai autoritatilor publice, intre care consilierul prezidential Diana Loreta Paun, ministrul Sanatatii, dr. Florian Bodog, presedintele CNAS, dr. Marian Burcea, presedintii celor doua comisii de Sanatate ale Parlamentului, fosti ministri ai Sanatatii, cadre didactice universitare etc.

Reiterez, cu aceasta ocazie, sprijinul Administratiei Prezidentiale. Resursa umana din sanatate reprezinta una dintre prioritatile noastre. Prin cooperare si efort directionat catre acelasi obiectiv putem sa obtinem rezultatele dorite astfel incat tinerii medici si cei cu experienta vasta in domeniu sa aleaga sa ramana in Romania si sa-si foloseasca priceperea si cunostintele in beneficiul pacientului roman”, a  declarat  conf. univ. dr. Diana Paun, consilier de Stat – Departamentul Sanatate Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale.

La randul sau, ministrul Florian Bodog le-a promis medicilor ca „Ministerul Sanatatii este partenerul dumneavoastra. Sunt doua decenii in care profesia dumneavoastra a cunoscut nenumarate provocari si evolutii. Este un moment aniversar, dar cred ca este si un moment bun sa vedem unde ne aflam si ce trebuie sa facem in perioada urmatoare, pentru a imbunatati lucrurile. Am toata convingerea ca masurile si polticile publice pe care acest Guvern le va implementa vor aseza lucrurile pe fagasul corect”.

 

M. Bembea, Ghe. Borcean, F. Bodog

M. Bembea, Ghe. Borcean, F. Bodog

Dr. Borcean a profitat de prezenta  reprezentantilor autoritatilor pentru a le atrage atentia ca, in ultimul timp, controlul ingrijirilor de sanatate este trecut, progresiv, din mainile medicilor in cele ale birocratilor si administratorilor, iar multi dintre acestia ii considera pe medici mai degraba niste obstacole decat niste parteneri in reforma serviciilor de sanatate.

Presedintele CMR a subliniat, de asemenea, ca pacientii, care altadata acceptau neconditionat ordinele paternaliste ale medicilor, astazi „le cer adesea sa-si justifice recomandarile sau isi cauta a doua opinie pe Internet”.

Pacientul de astazi nu mai vine la medic cu increderea si seninatatea de odinioara, nu mai crede fara sa cerceteze ca medicul ii vrea binele neconditionat si chiar atunci cand crede acest lucru se intreaba: dar oare stie medicul care este binele meu? Cum de stie el care este binele meu? Lucrul acesta nu se intampla pentru ca medicina s-a schimbat, ci pentru ca, pe langa valorile clasice care au guvernat buna practica a profesiei noastre, medicul trebuie sa invete sa se plieze pe cerintele colective si individuale ale unei societati si ale membrilor sai, ale caror valori s-au schimbat in spiritul filosofiei vremurilor moderne”, a afirmat dr. Gheorghe Borcean, concluzionand totodata ca pentru medici sunt importante „onorabilitatea si respectabilitatea, inclusiv prin venituri, dar nu numai. Nu exista medic multumit daca pacientii nu sunt multumiti”.

 


Adaugati un comentariu


 

*