Colegiul Medicilor din Romania nu sustine implementarea cardului de sanatate si a dosarului electronic

25 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Anuntul a fost facut astazi, de presedintele acestui for profesional, dr. Vasile Astarastoae, in urma unei dezbateri la care au fost prezenti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea. .

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

In cadrul unei dezbateri pe sanatate, organizat de Mediafax, la care a participat impreuna cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si cu presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, medicul Vasile Astarastoae, a precizat ca organizatia pe care o reprezinta nu sustine implementarea cardului de sanatate si nici a dosarului electronic al pacientului, doua dintre proiectele importante pe care Ministerul si CNAS se straduiesc sa le puna in aplicare.

In viziunea membrilor Colegiului Medicilor, cele doua proiecte nu constituie o prioritate pentru actul medical, Vasile Astarastoae precizand ca „in lume exista doar doua tari care au implementat dosarul electronic, iar cardul de sanatate nu face altceva decat sa spuna daca persoana este asigurata sau nu”. In opinia presedintelui CMR, „cardul impiedica desfasurarea actului medical si birocratizeaza. Viitoarea carte de identitate va cuprinde si aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nici nu vom sustine cardul si dosarul electronic. Vom sustine toate actiunile Ministerului Sanatatii si ale CNAS, mai putin aceste lucruri. Pe noi ne intereseaza actul profesional”, a punctat profesorul Astarastoae.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

De cealalta parte, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a tinut sa prezinte beneficiile cardului de sanatate si ale dosarului electronic, despre acesta din urma spunand ca „va arata tot ce se intampla cu pacientul, pe unde a trecut, ce analize a facut si, probabil ca atunci cand ai acest dosar, nu mai poti sa faci in fiecare zi aceleasi analize, ci se vor da alte investigatii in completare”.

In privinta cardurilor de sanatate, Vasile Ciurchea a precizat ca pana la acest moment au fost distribuite 87 la suta dintre documentele tiparite si ca se continua procesul de tiparire a acestora, tinand cont de faptul ca zilnic exista cetateni care implinesc 18 ani, varsta de la care devin posesori de card. Vasile Ciurchea a mai precizat ca un numar foarte mic de oameni refuza ridicarea cardurilor de sanatate. „Extrem de putini oameni, la nivel national, sunt cei care refuza cardurile de sanatate. Acceptam refuzul pentru inceput, insa daca vrem sa avem un control al eficientei fondurilor, trebuie sa avem si reguli pe care sa le respectam”, a declarat in acest sens presedintele CNAS.

 

card de sanatateVasile Ciurchea a tinut sa ii linisteasca pe beneficiari in privinta unor zvonuri alarmiste care circula in legatura cu cardul de sanatate, conform carora este vorba de o modalitate mascata a unor entitati oculte de a intra in posesia datelor personale ale populatiei pentru a-l transforma pe fiecare beneficiar in donator de organe. Seful CNAS a subliniat ca pe cardul de sanatate nu sunt informatii pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar datele personale nu sunt afectate, pentru ca documentul nu contine codul numeric personal. Ciurchea a precizat ca mentiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi facuta doar in urma unei declaratii a pacientului, data in fata notarului. „Cardul de sanatate nu contine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaratia data la notar. Datele personale nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decat sa confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat si este oarecum similar cardului de la banca, pe care, atunci cand nu-l alimentezi, il tii in portofel”, a mai spus Ciurchea, mentionand ca acest document nu are legatura nici cu religia unei persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*