Colegiul Medicilor riposteaza in disputa Basescu-Ministerul Sanatatii

15 iulie 2014 | 1 comentariu |

CMR isi exprima „surprinderea” fata de retrimiterea catre Parlament a Ordonantei de Urgenta privind modificarea legii Reformei in Sanatate si cere tuturor parlamentarilor sa respinga obiectiile presedintelui.

 

Adunarea generala a CMR

Adunarea generala a CMR

Disputa dintre presedintele Traian Basescu si Ministerul Sanatatii privind modificarea legii pentru Reforma Sanatatii nu tinteste doar asupra bolnavilor, ci si a medicilor, atrage atentia Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), care printr-un comunicat de presa reactioneaza impotriva retrimiterii „catre Parlament a OUG nr. 2/2014, care se refera la statutul medicului in Romania”.

Declarand ca a luat act „cu surprindere” de decizia presedintelui, CMR arata ca „pe fondul reexaminarii ordonantei, in special la capitolul asimilarii medicilor ca functionari publici, CMR atrage atentia ca relatia intre medic si pacient este o relatie specifica si ca pentru medic interesele pacientului sunt mai importante decat interesele publice. Acest lucru este specificat in toate Codurile Deontologice din intreaga lume”, se arata in comunicatul aminit, mentionandu-se ca in toata Uniunea Europeana se specifica in legislatie, in mod clar, ca in virtutea profesiei sale medicul nu este nici functionar, nici functionar public.

In aceste conditii, Biroul Eexecutiv al CMR face un apel la toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica, de a respinge obiectiile Presedintiei, de a revota articolul in forma in care a fost trimisa de Parlament si a reda statutul real al profesiei medicale”, sustine forul profesional al medicilor.  CMR mai spune ca „modificarea este importanta cu atat mai mult cu cat una din cauzele principale pentru care medicii aleg sa plece in strainatate este echivalarea cu functionar a unei activitati care prin esenta sa nu are aceste atribute”.

 

1. medici spitalReamintim ca presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind aprobarea OUG 2/2014, avand ca principala motivatie faptul ca, prin introducerea reglementarii conform careia medicul nu e functionar public, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, iar asta ar contraveni Constitutiei.

Prin aceasta modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale, care considera functionar public, potrivit Articolului 175 alineat (2) din Codul Penal, orice persoană «care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»”, se arata intr-un comunicat al Institutiei Presedintelui.

Potrivit presedintelui, modificarile la care face referire contravin atat Constitutiei Romaniei  cat si angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale si europene, precum si recomandarilor Comisiei Europene privind Programul national de reforma al Romaniei pentru anul 2014.

 

Banicioiu-spitalReferitor la solicitarea presedintelui, de revizuire a legii, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu se plaseaza de aceeasi parte cu Colegiul Medicilor. El a transmis astazi, printr-un comuniat de presa, ca „ reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/ 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate, in pericol aflandu-se programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mama si copil, precum si programul de combatere a tuberculozei”.

Conform OUG nr 2/2014, aceste programe care pana in prezent erau derulate si monitorizate de catre Ministerul Sanatatii vor fi preluate, incepand cu 1 august 2014, de catre Casa Nationala de Sanatate, care nu are structura administrativa si nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare, se mai arata in comunicatul MS.

In acest context, Banicioiu a cerut convocarea unui grup de lucru format din reprezentanti MS si CNAS pentru gestionarea situatiei create, astfel incat pacientii beneficiari ai programelor nationale de sanatate sa nu fie afectati.

 



Comentarii (1)

  1. Dorut Miculescu spune:

    Medicii practica o profesie liberala, nu sunt functionari publici…

Adaugati un comentariu


 

*