Colegiul Medicilor și organizațiile de pacienți susțin dreptul medicilor de a profesa și la stat și la privat

Repezentanții organizației profesionale a medicilor și cei ai pacienților susțin că nu e nicio problemă dacă medicii lucreză atât în sistemul public cât și în cel privat, contrazicându-l astfel pe Raed Arafat, care afirma zilele trecute că trebuie făcută o delimitare clară între cele două sectoare.

 

Dr. Raed Arafat

Un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, de către secretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, a stârnit nemulțumiri în rîndul medicilor, dar și al pacienților. Președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean și președinții a două dintre organizațiile reprezentative ale pacienților, se situează pe poziții diametral opuse față de afirmațiile lansate de acesta în spațiul public.

În postarea sa, secretarul de stat preciza că este de păreere că cele mai importante măsuri care ar trebui luate în sistemul de Sănătate sunt delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să meargă chiar până la interdicţia personalului medical de a lucra simultan în ambele sectoare. „Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, fiind delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să îi plimbe între cele două sectoare şi să îi facă să plătească cât mai mult posibil, fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, afirma Raed Arafat, de Ziua Mondială a Sănătății.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Opinia acestuia nu doar că nu este împărtășită de președintele CMR, ci chiar este combătută cu vehemență. Dr. Borcean consideră că profesia de medic fiind una liberală, orice medic are dreptul să lucreze după orele de program și în sistemul privat, nimeni neputând să îi impună niște reguli referitoare la timpul său liber. „Este un drept al fiecăruia să muncească 24 de ore, dacă poate, nimeni nu se poate lega de timpul liber al medicilor care optează să lucreze în al doilea loc de muncă, la privat. Astăzi, însă, trebuie să ştiţi că programul de spital al medicilor este de la ora 8.00 la ora 15.00. Mai departe de ora 15,00 orice om din România este liber să mai ţină un job, şi două, şi trei, câte poate el. De ce un medic ar fi privat de lucrul acesta?”, a întrebat, retoric, dr. Gheorghe Borcean, în replică la afirmațiile lui Raed Arafat.

Președintele CMR a mai precizat că, în situația în care medicii ar trebui să aleagă între sistemul public și cel privat, ambele sisteme ar avea de pierdut, depopulându-se de medici. „Suntem 20 şi ceva de mii de medici cu specialităţi clinice în spitalele şi policlinicile din România. Dacă unii dintre noi vor opta ori pentru sistemul public ori pentru privat, atât un sistem cât şi celălalt s-ar depopula de medici. Pacientul este liber să îşi aleagă medicul şi unitatea sanitară în care se tratează”, a mai precizat președintele CMR.

 

Cezar Irimia

Nici Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), nu este de acord cu Raed Arafat în această privință, fiind de părere că instituirea unei astfel de restricții pentru medici le-ar încălca acestora dreptul la muncă, iar pacienților dreptul de a alege medicul și unitatea medicală care să-l ajute în lupta cu boala.

„Aşa cum au spus şi medicii, profesia fiind una liberală, au dreptul să muncească oriunde îşi doresc ei şi pot fi utili societăţii, dar şi pentru a-şi asigura un trai mai bun. Medicul are voie să lucreze, dar să îşi facă treaba conştiincios, oriunde ar fi – în privat sau la stat. S-ar încălca Carta Drepturilor Omului – dreptul la muncă. Domnul Raed Arafat ar interzice medicilor din România să lucreze în două locuri, dar permite altor medici din UE sau chiar şi din Asia să lucreze pe bani mulţi în România”, este reacția acestuia la propunerea secretarului de stat.

 

Radu Ganescu

În același timp, Radu Gănescu, președintele COPAC – o altă organizație a pacienților din România, este de parere că medicii ar trebui lăsaţi să profeseze în ambele sisteme, acest lucru fiind în interesul pacientului. „Pacientul, la un moment dat, este expus sau trimis din privat la stat, de la stat la privat. Umblă după medic. Este o realitate. Pot să dau exemplul personal: ca să ajung la un medic şi să nu trebuiască să stau în spital o zi întreagă, prin saloane, pe secţie, mă duc la privat, îmi fac o programare, plătesc, mă consultă, îmi spune cum şi în ce fel şi după aceea îmi continui tratamentul sau îmi fac investigaţiile necesare. De obicei, pacientul îşi alege medicul. Pacientul zice că se duce la cel mai bun. Dacă se face o selecţie de genul acesta – ori stat, ori privat – s-ar putea să vedem foarte mulţi medici buni în privat pentru că este sistemul performant din punct de vedere al salariilor şi al echipamentelor cu care lucrează şi foarte puţini în spital şi atunci ce facem? Creşte calitatea spitalicească sau nu creşte? Eu cred că nu. Nu ştiu dacă soluţia aceasta ar fi de ajutor, dar adevărul acesta este. Nu ştiu cum am putea face o chestiune în care să nu cumva să dezavantajăm pacientul în a accesa serviciile medicale pe care le doreşte şi la o calitate pe care o doreşte”, este de părere Radu Gănescu.

 

Din partea ministrului Sănătății nu a existat, până acum, nicio reacție vis-a-vis de acest subiect, dar la începutul acestei luni, Sorina Pintea declara că specialiștii MS lucrează la o nouă Lege a Sănătății, care vizează între altele și schimbarea modalității de finanțare. În opinia sa, pentru că tehnologiile de înaltă performanță sunt foarte scumpe, în măsura în care pacienţii doresc acces la acestea vor trebui să plătească o asigurare privată, iar viitoarele asigurări private vor viza, se pare, cu prioritate spitalele de stat.  „Concepţia conform căreia medicina este gratuită, iar pacienţii au dreptul la orice fel de îngrijiri, fără vreo restricţie, trebuie să fie eliminată”, consideră ministrul Sănătății.

Posibilitatea achitării unei sume suplimentare de către pacienți a mai fost vehiculată, în mandatul liberalului Eugen Nicolăescu. Potrivit unui proiect pilot apărut în presă, care ar fi urmat să fie aplicat din septembrie 2013, pacienții români ar fi trebuit să plătească aproximativ 1.500 de lei/an în plus la sănătate, dacă ar fi dorit să aibă acces la servicii medicale și investigații suplimentare celor din pachetul de bază. Ideea a stârnit, însă, reacții vehemente din partea pacienților, care nu doreau să mai plătească o taxă, după ce, începând cu 2011, în sistemul medical românesc a fost introdusă coplata. Oficialul a negat însă că proiectul i-ar aparține, așa că nu a fost aplicat. Acum, Sorina Pintea consideră însă că este necesară o asigurare medicală privată, care să acopere anumite costuri ale unor servicii medicale.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Iancu Moraru spune:

    Într-un fel are dreptate doctorul Arafat. Până acum, medicii aveau scuza că merg în privat pentru că salariile prea mici din spitale nu le permite să-și cumpere cărți pentru a se perfecționa, să mergă la congrese, să-și asigure un trai decent.
    Acum înțeleg că au venituri care ajung până la 20.000 de lei, așa că dacă ne uităm că majoritatea românilor pe care-i tratează trăiesc din 1.200 de lei, nu mai au motive să spună că nu trăiesc decent. În plus, plățile „informale” nu au dispărut, iar doctorii se plâng în continuare că sunt suprasolicitați, obosiți de cât muncesc în spitale… Păi, dacă-i așa, după program, când merg în privat, nu mai sunt obosiți?
    Mai mult, ceea ce ar trebui să se ia în calcul, este faptul că mulți dintre medici și-au înființat cabinete sau chiar clinici, unde pacientul este direcționat (să nu spun condiționat),ca să plătească doar pentru anumite investigații, analize care se pot efectua pe asigurare și în spital, dar dacă e nevoie de un tratament mai serios, tot la spitalul public ești tratat, așa că bugetul public este sifonat, în timp ce cel al clinicilor private este conservat și bine drămuit.
    Acesta cred eu că este principalul motiv pentru care este greu să renunțe la dubla calitate și nicidecum grija pentru pacient pe care o invocă pentru creduli…

Adaugati un comentariu


 

*