Comediile clasice intră în scenă la Zilele Filmului Românesc

Din această săptămână, pe lângă producțiile mai noi, cinefilii buzoieni vor fi „tratați”, în amfiteatrul din Parcul Tineretului, și cu patru filme care au făcut istorie.

 

Cu puține emoții, din cauza vremii care a devenit din nou instabilă zilele acestea, Centrul Județean de Cultură și Artă din subordinea Consiliului Județean Buzău va continua, în această seară, proiecțiile din Parcul Tineretului, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Dacă la ora 21.30 nu va ploua torențial, buzoienii sunt așteptați la o nouă rundă de terapie culturală în aer liber, în amfiteatrul din parc.

Din această săptămână, alături de producțiile românești mai noi, vor rula și patru filme arhicunoscute, pe care orice pasionat le revede cu plăcere de fiecare dată. Este vorba de cele trei filme din celebra serie a B.D. și de Operațiunea Monstrul – care va încheia seria proiecțiilor din acest sezon.

Primul din cele patru filme clasice va rula mâine seară, prilejuind o reîntâlnire a publicului buzoian cu celebrele personaje Gogu, Patraulea și Trandafir, dar și cu căpitanul Panait și plutonierul Căpșună, întruchipate de regretații actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Toma Caragiu și Sebastian Papaiani.

 

În această seară, buzienii vor putea viziona filmul Despre Oameni și Melci, în regia lui Tudor Giurgiu, o poveste dulce-amară despre începuturile „marilor privatizări” din România de după 1989.

Acțiunea este legată de momentul falimentului fabricii de mașini Aro de le Câmpulung Muscel, care urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenționează să o transforme într-o crescătorie de melci, iar dintre cei 3.000 de muncitori pe care fabrica îi are, doar 300 își vor păstra locul de muncă.

George Petrescu, liderul de sindicat trăiește cu o sumă modică lunară, la fel ca toți ceilalți muncitori din oraș. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plătește 50 de dolari pentru fiecare donație. Așa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica și locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1.000 dintre muncitori își vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienți bani pentru a salva fabrica de la faliment. Așa, ar putea să dea din nou drumul la producție și toată lumea ar avea din nou de lucru…

 

Vineri seară, stresul buzoienilor va fi alungat de întâlnirea cu câțiva dintre „greii” comediei românești, care semnează distribuția de excepție a primului film din seria „Brigada Diverse”, în regia lui Mircea Drăgan. „B.D. intră în acțiune” prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse – prescurtată B.D. – a unei secții de miliție din România comunistă: furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere unde se comiteau delapidări și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria.

Filmul a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 4.618.451 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o statistică a filmelor românești, de la data premierei și până la 31 decembrie 2007, alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

În anul 1970, Consiliul Culturii și Educației Socialiste a comandat realizarea a două filme cu milițieni, pentru ca a repara imaginea dură a unui plutonier de miliție din filmul Reconstituirea regizat de Lucian Pintilie. Inițial, erau programate doar două filme din colecția Brigada Diverse, dar ca urmare a marelui succes pe care l-au avut la public, a fost filmată și o a treia.

 


Adaugati un comentariu


 

*