Comisia Europeană cere „măsuri excepționale” pentru controlul pestei porcine

7 august 2018 | 0 comentarii |

Totodată, CE oferă României asistenţa tehnică suplimentară de care ar putea fi nevoie în combatarea pestei porcine africane și avertizează că boala s-ar putea extinde în alte 14 județe.

 

Numărul focarelor de pestă porcină africană ccontinuă să crească de la o zi la alta, astfel că s-a ajuns deja la 588 de focare, în aproape 100 de localităţi din nouă judeţe, potrivit Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Comisia Europeană urmărește urmărește cu atenție evoluția acestor focare și cere „măsuri excepționale”, oferind totodată, României, sfaturi privind gesionarea și izolarea gripei porcine africane.

Urmărim foarte atent evoluţia pestei porcine africane în România. Măsuri excepţionale, precum supravegherea consolidată şi alocarea de resurse umane adecvate, trebuie aplicate de autorităţile române pentru a asigura gestionarea actualelor focare şi izolarea bolii”.

Totodată, CE subliniază că ţinerea sub control a bolii depinde de implementarea corectă a legislaţiei UE şi a măsurilor pentru combaterea pestei porcine africane. Totodată, Comisia Europeană transmite că va continua să ajute România şi să ofere asistenţa tehnică de care are nevoie.

Până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodăriile populaţiei din Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Călărași şi Galaţi. În urmă cu două săptămâni, CE a publicat în Monitorul Oficial al UE un document prin care pe lângă atestarea focarelor de pestă porcină atrage atenția că boala s-ar putea extinde în județele Vrancea, Buzău, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, parțial județul Arad, parțial județul Alba, Hunedoara, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Ilfov și Giurgiu, unde principalul risc este proximitatea „față de populația de mistreți infectată”.

 

Pentru că Buzăul se află în vecinătatea imediată a trei județe (Brăila, Galați și Ialomița) unde s-au semnalat mai multe focare de pestă porcină și în care sau sacrificat mii de porci, autoritățile locale sunt în alertă și au luat măsuri suplimentare de prevenire a bolii.

Astfel, prefectul Buzăului, Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și directorul adjunct executiv al Direcției Sanitare Veterinare și Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Buzău, dr. Ciprian Botezatu, au avut o întâlnire  cu primarii din județ, pe care i-au informat asupra riscului iminent de extindere a pestei porcine și le-a cerut să informeze populația cum să procedeze în cazul în care suspecează prezența virusului sau descoperă un animal mort, iar agenților economici să-și sporească măsurile de biosecuritate.

Totodată a fost suspendată activitatea târgurilor de animale, s-a interzis tranzitarea animalelor și au fost instituite filtre la limita cu judeţul Brăila, în localităţile Băile, Bălăceanu, Vizireni şi Padina, respectiv la limita cu judeţul Ialomiţa în localitatea Grindu – Gl. Siliştea şi pe E85, la Hanul Ovidiu.

 

Cu toate acestea, duminică, în punctul de control trafic de la Vizireni, unde acționu un polițist și un medic veterinar, o mașină cu doi porci proveniți din Brăila, a intrat pe raza județului Buzău, vrând să transporte animalele în comuna Bisoca.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Gabriel Cozma, deși transportatorul a fost informat cu privire la interdicția de a transporta animalele în afara zonei de carantină, acesta a insistat să-și continue drumul dar, evident, nu i s-a permis. Mai mult, animalele au fost eutanasiate de o echipă a DSVSA chemată la fața locului, care le-a și confiscat pentru incinerare, iar brăileanul care transporta porcii la Bisoca a fost amendat cu 3.000 de lei și cumpărătorul, care îl însoțea, cu 1.500 de lei. Celor doi li s-a permis să-și continue drumul numai după ce mijlocul de transport a fost decontaminat, iar medicul veterinar din Bisoca a fost notificat pentru a monitoriza cu atenție efectivele de porci din zonă.

 

ANSVSA anunță că prin focar de Pestă Porcină Africană se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane. „Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe”, susţine ANSVSA, care solicită sprijinul şi înţelegerea populației pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Se solicită, astfel ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, subliniindu-se că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Comitetul ministerial pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat, la jumătatea săptămânii trecute, pentru aprobarea planului suplimentar de acţiuni pentru combaterea pestei porcine africane. Printre măsurile aprobate se află reducerea efectivului de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, iar în cazul confirmării virusului, în termen de 30 de zile se vânează integral prădătorii din zonele afectate; în zonele în care s-a identificat PPA la porcii domestici, în fondul de vânătoare aflat pe raza UAT respectivă se realizează vânătoare intensivă, până la limita cotelor optime a efectivelor de mistreţi.

Proiectul de ordin privind aprobarea unor măsuri pentru combaterea pestei porcine africane a fost lansat luni, în consultare publică.

 

De asemenea, pentru Tulcea şi Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei se va proceda la uciderea preventivă a tuturor mistreţilor şi prădătorilor, în condiţiile legi; în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria se va acţiona pentru uciderea prin împuşcare a porcilor mistreţi şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare; în punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfecţie, inclusiv pentru mijloace de transport rutier.

În plus, la nivel naţional, cu ajutorul autorităţilor publice locale, la intrările şi ieşirile din zonele infectate şi din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale. Substanţele necesare vor fi asigurate de către autorităţile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor judeţene din fonduri cu destinaţie specială pentru PPA.

Totodată, plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial vor fi neutralizate la faţa locului, iar înainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator. De asemenea, maşinile agricole, combinele, tractoarele vor fi dezinfectate de proprietar/utilizator, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta.

 

Primele focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există tratament, așa că singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*