Compania farmaceutică Stada și-ar putea extinde producția în România

21 februarie 2018 | 0 comentarii |

Cotată ca unul din cei mai mari producători de medicamente generice, compania germană intenționează să preia mai multe unități de producție din zona Europei Centrale și de Est.

 

În viitorul nu foarte îndepărtat compania  Stada Arzneimittel AG și-ar putea adăuga numele pe lista producătorilor de medicamente care dețin unități de producție în România. Oficialii companiei au anunțat că intenționează să se extindă în zona Europei Centrele și de Est, unde se estimează pentru anii următori o creștere a consumului și, implicit, a vânzărilor de medicamente.

Anunțul a fost făcut de Ronald Seeliger, directorul regional al companiei germane, care a precizat că în prezent se analizează posibilitatea preluării unor mici producători de medicamente, cu produse de nișă, din tările central și est europene, în scopul creșterii vânzărilor din această zonă și a reducerii costurilor, pe măsură ce o parte din producția de la propriile fabrici va fi transferată în această zonă.

 

Ronald Seeliger

Decizia vina ca urmare a unor analize de piață ce indică faptul că, în această regiune, consumul de medicamente este mai redus decât cel din Europa Occidentală, însă se estimează că acesta va crește în anii următori.

Directorul regional al companiei a mai precizat că, la momentul actual, Polonia, Cehia, Slovacia, statele din fosta Iugoslavie, România, Bulgaria şi Albania sunt responsabile pentru 45% din producţia şi 11% din vânzările grupului Stada, iar estimările arată că în regiune, vânzările de medicamente vor creşte cu 5-10% pe an.

Decizia de a-și muta o parte din producție în această zonă va permite grupului să îşi reducă dependenţa de unii furnizori asiatici şi europeni care livrează produse en-gros, dar va păstra contractele cu producătorii de ingrediente farmaceutice active. Acest lucru are un impact important pentru noi. Stada vrea să îşi asigure din interior din ce mai multe produse, să le producă in-house pentru o mai bună disponibilitate, costuri mai mici, calitate sporită şi o mai bună logistică”, a mai explicat reprezentantul companiei.

 

Pentru zona Europei de Est, în care este inclusă și România, compania germană analizează posibilitatea preluării unor companii cu cifre de afaceri cuprinse între 5 și 15 milioane de euro, care produc poroduse finite sau semi-finite. Un prim pas a fost făcut în acest sens încă din 2006, când Stada a preluat compania Hemofarm din Serbia. După 12 ani intenționează să își extindă capacitățile de producție și în alte țări din zonă.

Ronald Seeliger spune că România și Ungaria sunt țările principal vizate, asta datorită ritmurilor mari de creștere preconizate de experții companiei.

Anul trecut, Stada, unul din cei mai mari producători de medicamente generice, a fost preluată de fondurile Bain Capital Private Equity LP şi Cinven Ltd. pentru suma de 6,4 miliarde de dolari.

De asemenea, decizia extinderii în Europa Centrală și de Est vine într-un moment în care industria medicamentelor generice se confruntă cu o concurenţă crescută, iar analiștii estimează că 2018 va fi un an dificil pentru producătorii din domeniu.

 


Adaugati un comentariu


 

*