Compania Unifarm a inceput distributia medicamentului Melphalan injectabil

Medicamentul este folosit in tratamentul pacientilor si afectiuni oncologice si a celor care au suferit un transplant, care in ultima vreme l-au gasit tot mai greu pe piata romaneasca.

 

depozit de medicamente unifarmUnul dintre medicamentele care aproape disparuse de pe piata romaneasca, in contextul crizei provocate de intentia autoritatilor de a reduce preturile acestor produse, este si Melphalan injectabil, medicament prescris pacientilor cu afectiuni oncologice si celor care au suferit transplanturi.

In ultima perioada, din partea acestor pacienti au venit tot mai multe semnale ingrijoratoare privind lipsa medicamentului in farmacii, oamenilor fiindu-le aproape imposibil sa il procure din alte surse, din cauza costurilor ridicate.

In acest context, compania nationala Unifarm a initiat procedurile de achizitie si furnizare in regim de urgenta a acestui produs in Romania, iar in cursul zilei de ieri a inceput distributia dozelor care au fost achizitionate pana acum si erau pastrate in depozitele companiei.

Reluarea distributiei s-a facut dupa ce au fost facute verificarile prevazute de lege, medicamentul fiind in prezent livrat catre spitalele care il solicita, acestea urmand sa il distribuie imediat catre toti pacientii ce il au recomandat de catre medici in tratamentul afectiunilor.

 

farmacie-controlPana in prezent, marii producatori de medicamente au notificat Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) in legatura cu retragerea a 1.200 de medicamente din cele aproximativ 6.000 prezente pe piata farmaceutica din Romania. Principalul motiv invocat este pretul prea mic pe care autoritatile romne il deconteaza pentru aceste medicamente.

Criza de pe piata farmaceutica a inceput sa se acutizeze in urma cu doi ani, atunci cand autoritatile de la acea vrme au decis ca, in Romania, pretul medicamentelor trebuie sa fie la nivelul celor mai mici preturi practicate in 12 tari din Europa, pentru a se alinia la nivelul salariului si al PIB-ului per capita.

Producatorii de medicamente au cerut insa conditii ca in cele 12 tari europene date ca exemplu, pentru a putea reduce preturile, dar, pentru ca nu s-a ajuns nici in prezent la un acord, acestia isi retrag de pe piata medicamentele care au devenit astfel nerentabile.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Incepand cu luna iunie a anului trecut, in cazul a circa 380 de medicamente s-au inregistrat probleme de discontinuitate temporara sau permanenta. Primii care au de suferit de pe seama acestei situatii sunt pacientii, care astfel sunt privati de tratamentele care ii tin in viata.

Un semnal de alarma in acest sens a fost tras, recent, de presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. Acesta a declarat ca „aceasta criza se adanceste din ce in ce mai mult. Au inceput sa dispara si unele dintre medicamentele originale, care nu au alternativa pe piata romaneasca. Nu poti sa pui pacientul pe drumuri, sa ia toate medicamentele dintr-o farmacie si pentru unul dintre medicamente sa alerge pe la nu stiu cate farmacii din toate lanturile. In cazul pacientilor cu hepatita, de la ultima terapie, de anul trecut si pana acum, deja avem pacienti cu ciroza F4. Pentru o parte dintre ei, boala a evoluat si avem iarasi un numar destul de important de pacienti. Din discutiile cu medicii, circa 1.500 de pacienti sunt in aceasta categorie, iar, daca nu primesc rapid tratament, ii pierdem sau raman cu sechele, pentru ca un ficat in ciroza este deja un ficat care nu se mai reface usor. Daca persoana are 50-60 de ani, este o mare problema”, atrage atentia, autoritatilor, Vasile Barbu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*