Comunicarea, conditie esentiala in practica farmaceutica

13 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Pe langa pregatirea profesionala continua a personalului din farmacii, consilierea pacientului reprezinta un deziderat pe care farmacistii si asistentii de farmacie sunt constienti ca este tot mai necesar sa-l stapaneasca, cu multa abilitate.

 

Este necesar ca si in practica medicala din Romania sa constientizam importanta unei comunicari eficiente in triunghiul relational medic-farmacist-pacient. Perceptia de farmacist „vanzator pe de o parte si cea de pacient „client pe de alta, reprezinta o realitate care, privita in esenta, dezvaluie o problema a sistemului nostru medicallipsa de informare pentru intelegerea corecta a rolului pe care specialistul il ocupa –, este concluzia la care au ajuns farmacistii prezenti la editiei 59 a Simpozionului Farma Practic.

Comunicarea eficienta in sistemul medical si o relatie bazata pe incredere  pot reprezenta mecanisme prin care acest lucru poate fi corectat, au subliniat speakerii care au aratat ca, partea de comunicare in mediul medical necesita multa atentie, avand in centru pacientul. Specialistii in sanatate au transmis acest mesaj celor peste 170 de farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea, Braila si Bucuresti prezenti la manifestarea stiintifica organizata la Eforie Nord, in cadrul careia au fost aduse in discutie teme importante din domeniul farmaceutic. Au fost dezbatute subiecte actuale precum rezistenta la antibiotice, simptomele respiratorii specifice sezonului rece, teme privind infectiile virale si bacteriene, efectele pe care medicamentele le pot avea asupra conducatorului auto si importanta comunicarii in relatia cu pacientul si cu ceilalti specialisti din domeniu.

 

Farm. Miruna Stan

Privita ca o provocare contemporana, comunicarea dintre farmacist -medic, farmacist-pacient a fost un subiect intens dezbatut pe parcursul celor doua zile de sesiuni stiintifice, in care au fost aduse in atentie o serie de tehnici si instrumente utile unei comunicari de succes intre principalii actori din sfera ingrijirii sanatatii – furnizorul de servicii medicale si pacientul.

Farmacista Miruna Stan a prezentat rezultatele unui studiu privind modul in care farmacistul relationeaza cu pacientul, incercand astfel sa raspunda la intreabarea Cum ne exercitam profesia in folosul pacientului? Comunicarea cu ceilalti profesionisti in sanatate, dar si incercarea de a stabili un dialog cu pacientul, prin eforturi individuale de informare, reprezinta cheia unui sistem medical de succes.

„Colaborarea interprofesionala si munca in echipa sunt mijloace eficiente prin care putem imbunatatii serviciile de asistenta medicala din Romania. Imbunatatirea experientei personale a pacientului, precum si a starii generale de sanatate in societate sau reducerea costurilor, toate reprezinta obiectivele unei astfel de colaborari. Pe de cealalta parte este nevoie de campanii individuale de informare cu scopul de a educa pacientul din punct de vedere sanitar. Ceea ce se doreste prin initierea unor astfel de campanii este reducerea tendintei de automedicatie si autoinformare din surse de calitate stiintifica indoielnica si castigarea increderii pacientului in farmacisti”, a subliniat Miruna Stan.

 

Dr. Ileana Brinza si dr. Liliana Chitanu

Lipsa de informare si comunicarea deficitara conduc adesea la aparitia unor situatii tensionate in relatia farmacist-pacient, iar in cadrul acestei editii Farma Practic, psih. Adrian Calomfirescu  a abordat acest subiect, prezentand cateva  tehnici de comunicare utile in aceste situatii. Farmacistii si asistentii farmacisti prezenti la eveniment au putut afla importanta unei ascultari active a pacientului, nevoia de empatie, precum si utilitatea folosirii limbajului non verbal in interactiunea cu pacientul.

In prima zi a evenimentului, dr. Ileana Branza si dr. Liliana Chitanu au prezentat date ingrijoratoare privind rezistenta la antibiotice – elibererea fara prescriptie medicala a antibioticelor, de multe ori la insistentele pacientului, fiind una dintre cauzele care au condus la aceasta situatie alarmanta. Si in acest caz, comunicare si informarea joaca un rol esential. „Constientizarea publicului larg in privinta mijloacelor de aparare aflate la indemana sa: aprofundarea cunostintelor privind afectiunile-tinta pentru antibiotice si evitarea recurgerii necontrolate la antimicrobiene sunt doar cateva dintre solutiile pe care cei doi medici le-au recomandat.

 

Farm. Paul Andreianu

Un alt subiect de maxim interes pentru practica farmaceutica a fost adus in atentie, in premiera, de farm. Paul Andreianu, care a sustinut o prezentare extrem de documentata si utila despre serializare. Incepand cu 9 Februarie 2019, eliberarea oricarui medicament in spatiul European trebuie sa se faca in cadrul unui proces care trebuie sa contina trei elemente majore: serializare (la nivel de unitate comerciala), elemente de siguranta si complianta raportarii.

Referitor la situatia actuala din Romania, farm. Paul Andreianu a declarat: „Ce avem de facut la nivel de farmacie? Sa intelegem care sunt asteptarile referitoare la rolul farmaciei in acest context, sa identificam punctele critice in actualul mod de lucru – fractionarea unitatilor comerciale, evidenta cantitativ-valorica la nivel de unitate comerciala individuala – sa identificam sursele de finantare si sa analizam impactul acestor investitii. Ce ar trebui facut la nivelul Colegiului Farmacistilor din Romania? Facilitarea schimbului de experienta intre colegii din farmacii, crearea unui grup de lucru care sa faciliteze interactiunea dintre farmacisti si celelalte grupuri de interes din cadrul Organizatiei de Serializare a Medicamentelor, precum si utilizarea canalelor existente pentru schimburile de experienta cu tarile UE unde au fost deja implementate programe pilot”.

 

Prof. Dumitru Lupuleasa

Coordonatorul acestei manifestari stiintifice a fost prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, care a deschis evenimentul cu o prezentare privind importanta acizilor grasi nesaturati in nutritie. Partener de incredere, prezent la multe dintre editiile simpozionului regional Farma Practic, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania s-a declarat incantat sa observe ca „exista acum un raport mult mai echilibrat al temelor abordate in cadrul sesiunilor de dezbatere. Interesul crescut al publicului, care este activ si raspunde la intrebarile venite din partea lectorilor, precum si numarul mare de participanti sunt dovezi ale unui trend pozitiv privind continutul si formatul acestui eveniment”.

Gandit ca un eveniment interactiv, evenimentul a dat posibilitatea participantilor sa intre in dialog cu speakerii si sa ia parte la dezbaterile sustinute pe perioada celor doua zile ale manifestarilor stiintifice.

Intre profesionistii care au conferentiat la aceasta editie a Farma Practic s-au mai aflat conf. univ. dr. farm. Andreea Arsene, dr. Alin Popescu, sef lucrari dr. Tomos Sirma, farm. Anca Lobont, dr. Ramona Mazare, dr. Catalin Colt, dr. Ramona Colt, conf univ.dr. farm. Horatiu Miresan, farm. Ion Bobaru, dr. Irina Ionica. In cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmacistului, farm. Costel Grigore a prezentat proiectul Atelierele sanatatii, o serie de comunicari si dezbateri stiintifice intre profesionistii din sanatate, organizat de Colegiul Farmacistilor din Romania in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, o initiativa care a plecat de la  aceeasi  nevoie  de comunicare interprofesionala.

 

*Farma Practic reprezinta o serie de evenimente regionale concepute si implementate de compania de comunicare medicala Houston NPA. Initiat in 2010, Farma Practic a ajuns sa fie considerat un proiect de referinta pe piata manifestarilor dedicate farmacistilor si asistentilor de farmacie din Romania.

(sura Foto: HUSTON NPA)


Adaugati un comentariu


 

*