Concediul medical nu mai diminueaza concediul de odihna!

5 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Potrivit noilor reglementari din Codul Muncii, angajatorii sunt obligati sa acorde zilele de concediu de odihna neefectuate din cauza concediului medical, chiar daca acesta a ocupat un an intreg.

concediu medicalCalcularea duratei concediului de odihna la care are dreptul un salariat atunci cand acesta se afla in incapacitate temporara de munca pentru o perioada mai lunga a lasat loc de interpretari din partea angajatorilor. Potrivit actualului Cod al Muncii, acordarea concediului de odihna se stabileste proportional cu activitatea prestata. Reglementarile europene prevad insa ca perioada de incapacitate temporara de munca nu afecteaza concediul de odihna. In acest context, deputatii au adoptat miercuri, prin vot final, un proiect de modificare a Codului Muncii referitor la concediul de odihna si cel medical.

Astfel, perioada de incapacitate temporara de munca nu mai scade durata concediului de odihna anual, asa cum se intampla pana acum. Mai mult, perioadele in care angajatul se afla in concediu de boala, concediu de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestata, astfel ca sunt luate in calcul la acordarea concediului de odihna anual.

 

bebe-in-vitroModul in care se acorda concediul de odihna a fost rglementat prin modificarea art. 145,  astfel ca (4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul 3 fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.”

 

imagesIn contextul noilor reglementari durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile”, astfel ca potrivit Art. 146 modificat  „(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an”, iar „(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual”.

Propunerea legislativa fusese respinsa de Senat, dar la Camera Deputatilor a primit avize favorabile de la Comisia juridica, Comisia pentru egalitate de sanse si cea pentru Drepturile omului, iar Comisia pentru munca a propus adoptarea proiectului cu anumite amendamente.

In sedinta de miercuri, propunerea de act normativ a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, cu 207 voturi pentru, 3 voturi impotriva si 89 de abtineri.

 



Comentarii (1)

  1. Smaranda-Livia Cojocaru spune:

    In sfarsit s-a ajuns la aceasta pretioasa concluzie…. Este logic si normal ca o persoana nu poate fi simultan in concediu de odihna si in concediu medical. Teoretic e la mintea cocosului. Practic m-am lovit de aceasta problema acum 2 ani si am ales varianta concediului de odihna (fiind platita cu 100%) in loc de 80%-concediu de boala.

Adaugati un comentariu


 

*