Concluziile celui mai recent raport privind accesul la tratament al persoanelor cu HIV/SIDA

Studiul a fost efectuat in cadrul unui proiect mai amplu, demarat la inceputul anului trecut, de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

 

La inceputul anului trecut, UNOPA, principala organizatie reprezentativa a pacientilor cu HIV/SIDA, anunta demararea proiectului „Prin ochii mei”. Initiativa avea ca obiectiv principal evaluarea accesului la tratament pentru persoanele seropozitive din Romania si realizarea demersurilor necesare in fata autoritatilor pentru ca intreruperile de tratament sa fie prevenite.

Proiectul a beneficiat de cofinantare printr-un grant elvetian, iar initiativa demararii sale a pornit de la faptul ca in ultimii ani au fost multe intreruperi ale tratamentului pacientilor seropozitivi, chiar si  2016 incepand cu probleme pentru pacientii de la Constanta. Problemele legate de preturile medicamentelor din Romania, exportul paralel, introducerea achizitiei centralizate sunt, de asemenea, considerate premise clare pentru probleme in aprovizionarea spitalelor cu tratamentul necesar.

Pe langa evaluarea accesului la tratament al pacientilor din Romania, proiectul desfasurat de UNOPA pe parcursul unui an si jumatate a avut si alte obiective, precum imputernicirea a 90 de persoane seropozitive pentru a se implica in rezolvarea problemelor cu care se confrunta persoanele care traiesc cu HIV/SIDA, activitati pentru documentarea intreruperilor de tratament, dialoguri cu autoritatile pentru identificarea de solutii, informarea populatiei generale cu privire la drepturile persoanelor seropozitive.

 

Zilele trecute, proiectul a fost finalizat, iar UNOPA a organizat o dezbatere in cadrul careia a fost prezentat bilantul activitatilor desfasurate precum si rezultatele studiului privind accesul la tratament al pacientilor romani cu HIV/SIDA.

Conform acestui raport, in perioada 2004-2017, aproape in fiecare an au existat probleme in asigurarea tratamentului pacientilor seropozitivi din Romania. Exceptie au facut anii 2006, 2007, 2008 si 2012, cand nu au fost semnalate intreruperi semnificative ale tratamentului de catre persoanele seropozitive.

De asemenea, reprezentantii UNOPA spun ca, in prezent, pacientii seropozitivi nu beneficiaza de medicamente noi intrate in Romania, iar intreruperile semnificative de tratament au afectat in mod negativ starea de sanatate a acestora. In ceea ce priveste analizele specifice, raportul arata ca nu exista un sistem clar de monitorizare a persoanelor care beneficiaza de aceste analize si nu toate persoanele seropozitive beneficiaza de analize specifice.

 

In cadrul dezbaterii, Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, a precizat ca, in prezent nu exista o complementaritate a fondurilor accesate si a programelor derulate in domeniul HIV/SIDA de catre autoritati si ONG-uri. Acestea se orienteaza, in principal, catre prioritatile legate de tratament si monitorizarea acestuia, pe responsabilitatile institutionale si pe acoperirea nevoilor urgente, neexistand o directie comuna, agreata de toti factorii implicati. „HIV/SIDA continua sa fie o problema majora in Romania, atat in ceea ce priveste prevenirea transmiterii infectiei HIV cat si in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate si calitatii vietii pentru cele peste 14.000 de persoane seropozitive. Prin implementarea acestui proiect am dorit ca oamenii cu functii in institutii dar si cei fara functii sa constientizeze problema intreruperilor de tratament pentru persoanele seropozitive, pentru ca e o problema care se rasfrange asupra intregii societatii romanesti. Viziunea conform careia daca nu sunt infectat cu HIV nu ma afecteaza, e complet gresita. Un sistem care nu functioneaza eficient e o povara pentru toti. Intreruperile de tratament nu au efecte doar asupra persoanelor seropozitive, carora le pericliteaza starea de sanatate, capacitatea de munca sau integrare sociala ci si asupra societatii, prin cresterea costurilor de ingrijire medicala, tratament si prestatii sociale ca urmare a incapacitatii de munca, care se asigura din bugetul de stat”, a declarat directorul UNOPA.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*