Conferinta internationala Interdiab, premiera pentru Romania

17 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Evenimentul va avea loc in primavara anului viitor si va reuni specialisti din mai multe tari, care vor discuta despre cercetarea in domeniul diabetului si complicatiilor sale, punand accent pe boala cronica de rinichi diabatica.

 

conferintaUna dintre manifestarile stiintifice importante din domeniul medical, pe care Romania le va gazdui anul viitor, se anunta de pe acum Conferinta interantionala privind managementul interdisciplinar al diabetului zaharat si complicatiilor acestuia – Interdiab 2015”, eveniment ce va avea loc in perioada 27-28 martie 2015, la Bucuresti, constituind o premiera pentru Romania. Organizatorul evenimentului va fi Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, care a anuntat inca de pe acum un un program stiintific complex, care va aborda teme variate si de importanta din domeniul diabetului zaharat si al bolii cronice de rinichi diabetice (BCRD), printre care factorii metabolici asociati cu etiologia si progresia bolii cronice de rinichi diabetice, profilaxia si managementul terapeutic al denutritiei in BCRD, terapia conservatoare si de substitutie renala in BCRD, evaluarea si managementul riscului cardiovascular la pacientii cu BCRD, tulburari hormonale asociate cu dezvoltarea si progresia BCRD, obezitatea si boala cronica de rinichi diabetica, precum si neuropatia somatica si autonoma in BCRD.

 

Dr. Cristian Seraficeanu

Dr. Cristian Seraficeanu

Despre manifestarea care se va desfasura in premiera pentru Romania in primavara anului viitor, medicul Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale si presedintele conferintei Interdiab, a declarat ca „prin acest eveniment  vrem sa atragem atentia si sa reunim profesionistii din diferite specialitati medicale in jurul pacientului cu boala cronica de rinchi diabetica. Aceasta idee rezulta din faptul ca persoana cu boala cronica de rinichi diabetica necesita o abordare interdisciplinara. De aceea am numit manifestarea Interdiab, pentru a atrage atentia asupra acestei valente a problematicii diabetului zaharat. Impreuna putem avea o viziune complexa asupra persoanei cu diabet zaharat si a complicatiilor asociate, incepand cu boala cronica de rinichi, tema Interdiab 2015. Astfel, vrem sa aducem impreuna medici, cercetatori din sfera diabetologiei, nefrologiei, endocrinologiei, specialisti care se ocupa de studiul obezitatii, nutritionisti, cardiologi, neurologi si specialisti in managementul piciorului diabetic, pentru a dezbate ultimele cercetari si informatii din domeniu”.

 

dializaIn calitate de sef al clinicii de nefrologie si dializa din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, medicul Cristian Seraficeanu a mai precizat ca „in prezent, peste 800 de pacienti cu boala renala diabetica avansata sunt in evidenta si monitorizare ambulatoriu, iar in sectia de nefrologie sunt internati lunar aproximativ 150 de pacienti. La nivel national, avem intre 1,2 şi 1,8 milioane de pacienti cu diabet zaharat, dintre care 90-95 la suta cu diabet tip 2, şi cam 130.000 – 160.000 de pacienti cu diabet si boala cronica de rinichi in diferite stadii din minimum 1,5 milioane de adulti cu boala cronica de rinichi de diferite cauze. Este foarte probabil ca aceste cifre sa creasca in fiecare an, iar aceasta crestere nu este liniara, ci oarecum exponentiala. Aproximativ 0,1 la suta dintre pacientii cu boala cronica de rinichi ar putea avea anual nevoie de dializa, deci cam 1.500 de pacienti pe an la nivelul tarii, dar o parte nu sunt diagnosticati la timp si nu ajung la centrele de specialitate. Pacientii cu diabet zaharat sunt luati in evidenta, in pre-dializa, in proportie de cel mult 10 la suta, deci nu sunt tratati corespunzator. Avand in vedere costurile materiale si umane foarte ridicate ale acestei afectiuni, este evident ca boala cronica de rinichi diabetica reprezinta deja o enorma problema de sanatate publica si acest lucru este, sau va fi curand, valabil si in Romania. Prin aplicarea pentru populatia tarii noastre a datelor si procentelor statistice cunoscute, estimam ca, in cel mai optimist scenariu, este vorba despre aproximativ 150.000 de pacienti romani cu boala renala diabetica, dintre care mai putin de 10 la suta sunt in evidenta si monitorizare nefrologica”.

 


Adaugati un comentariu


 

*