Congresul International de Psihoterapie Cognitiva, pentru prima data in Romania

Evenimentul stiintific, organizat la Cluj, a adus in prim-plan psihoterapiile bazate pe tehnologie.

 

Romania a gazduit cea de-a noua editie a unei manifestari internationale de prestigiu din domeniul psihologiei, aflandu-se pentru cateva zile in centrul atentiei comunitatii stiintifice internationale. Practicieni de marca si/sau cercetatori/profesori de la universitati de prestigiu (Harvard University, Oxford University, Pennsylvania University, etc.) au participat la eveniment si au sustinut lucrari stiintifice. Astfel, dupa cum au subliniat organizatorii, International Association for Cognitive Psychotherapy/IACP  si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România (APCCR)in anul 2017, centrul mondial al psihologiei clinice/ consilierii/ psihoterapiilor validate stiintific s-a mutat la Cluj-Napoca, Transilvania, Romania!

Congresul International de Psihoterapie Cognitiva, eveniment care are loc o data la trei ani, a fost gazduit pana acum de cele mai mari si mai importante centre universitare ale lumii. Centrul universitar Cluj-Napoca se alatura, din acest an, centrelor de elita in care s-a desfasurat manifestarea stiintifica (New York – SUA, Umea – Suedia, Oxford – Marea Britanie, Totonto –Canada, Catanie – Italia, Gotenborg – Suedia, Roma – Italia, Istanbul – Turcia, Hong Kong – China). Unul dintre motivele pentru care Clujul a fost ales ca loc de desfasurare pentru aceasta editie a congresului a fost acela ca se numara printre primele centre din lume care fac cercetari in domeniul terapiilor bazate pe tehnologie.

 

Tema centrala a celei de-a 9-a editii a Congresului – „Catre o TCC Integrativa: Implicatii in Stiinta si Practicaa demonstrat ca aceste terapii sunt, de fapt, cele pe care se vor baza medicii, psihologii si psihoterapeutii viitorului. Cercetarile coordonate la Universitatea „Babes- Bolyai din Cluj in aceasta directie, de catre profesorul universitar Daniel David, au atras interesul comunitatii internationale si, implicit, decizia de a se organiza aici cea de-a noua editie a congresului international.

Astfel, intre temele abordate s-au aflat „Internetul si TCC: O combinatie pentru viitor?– Gerhard Andersson, „Tratamentul psihologic al depresiei si al tulburarilor de anxietate: O prezentare de ansamblu si directii viitoare” – Pim Cuijpers, „TCC integrativa si multimodala” – Daniel David, „ Nu toate gândurile sunt create egale in TCC: Care dintre cognitii sunt vizate in psihoterapie” – Raymond DiGiuseppe, „Flexibilitatea psihologica – proces al schimbarii in psihoterapia bazata pe dovezi” –  Steven Hayes, „Este terapia cognitiv comportamentala rezistenta sau este medicatia antidepresiva iatrogena” – Steven Hollon, „Evitarea experientiala, ruminatia si ingrijorarea, ca factori de risc trans-diagnostici pentru tulbuarile depresive si de anxietate” – Philip Spinhoven etc.

Dezbateri ample au avut loc la mesele rotunde si work-shop-urile organizate in cadrul evenimentului, in cadrul carora s-a analizat felul in care afecteaza internetul comportamentul uman, s-a discutat despre furie ca problema clinica, tulburarile de personalitate la copii si adolescenti, terapia de cuplu si terapia sexual si alte subiecte cu care specialistii se confrunta in practica si alte subiecte de actualitate.

 

Primul robot terapeutic

Presedintele Institutului International pentru Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mintala Aplicata al UBB Cluj, profesorul Daniel David a subliniat ca „tema a fost aleasa ca sa intelegem mai bine ce se intampla cu terapiile validate stiintific, ce putem face ca sa fie mai eficiente. Ideea fundamentala este sa avem un diagnostic al situatiei in care ne aflam, din prisma terapiilor validate stiintific, sa vedem unde mai avem lucruri de imbunatatit si sa gasim acele mecanisme, sa facem acele cercetari prin care sa crestem eficienta terapiilor pentru diverse tulburari psihice. In ceea ce priveste utilizarea tehnologiilor in terapiile cognitiv comportamentale, noi, Universitatea Babes-Bolyai, suntem printre cei mai buni la nivel international”, a spus profesorul clujean.

Cele mai cunoscute exemple de asemenea terapii sustinute de tehnologie sunt cele care se refera la tratarea, cu ajutorul realitatii virtuale, a anxietatilor legate de zbor sau a fricii de inaltime, ori de vorbitul in public. Un alt exemplu de astfel de terapie este utilizarea unui robot umanoid care interactioneaza cu copiii care sufera de tulburari din spectrul autist.

 

Daniel David

Profesorul Daniel David a mai precizat ca domeniul psihoterapiilor cognitive bazate pe tehnologii este unul inca insuficient de raspandit in lume, dar avantajele pe care le ofera vor face ca impactul sa creasca in urmatorii ani.

„Este un domeniu emergent, inca nu este un domeniu foarte raspandit, este un domeniu de varf, probabil ca va fi paradigma dominanta peste 10 – 15 ani, dar astazi prezentam lucrurile cele mai avansate care se intampla in domeniul terapiilor cognitiv-comportamentale. Acest domeniu vine cu doua lucruri majore. In primul rand incearca sa faca mai accesibile tratamentele care exista, astfel incat, spre exemplu, sa nu trebuiasca sa vii in cabinetul din Cluj ca sa faci terapie, ci sa poti face terapie dintr-o comuna, oricare din tara, are are acces la internet. Deci o prima trasatura importanta este accesibilitatea. Iar o alta, este cresterea eficientei tratamentelor clasice pe care le avem, astfel incat sa nu reactioneze doar 70 la suta dintre cei care iau tratamentul, ci sa reactioneze 80-90 la suta. Incercam sa imbunatatim si procentul celor care raspund la terapii”, a mai declarat specialistul de la Cluj.

La evenimentul de la Cluj au fost prezenti aproximativ 500 de specialisti in domeniul psihoterapiei, din 42 de tari.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*