Congresul UMF „Carol Davila”, un regal medical international

30 mai 2017 | 0 comentarii |

Profesori universitari, academicieni, cercetatori de renume mondial, medici renumiti prezinta, in cadrul a 41 de sesiuni stiintifice, cele mai noi cuceriri ale medicinei.

 

afis-congres-umf-carol-davila-2017Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti organizeaza, in aceste zile, cel de-al V-lea Congres Stiintific cu participare internationala – „Perspective interdisciplinare”. Profesori universitari si cercetatori de renume mondial din SUA, Germania, Austria, Suedia, Serbia si Romania prezinta, in cele trei zile ale evenimentului, noutatile din domeniul medical.

Initiere. Evolutie. Excelenta. Acestea sunt cele trei coordonate care marcheaza importantul eveniment al cercetarii stiintifice medicale din Romania, care se desfasoara la Palatul Parlamentului, in perioada 29-31 mai. Peste 4.000 de participanti – studenti, medici rezidenti, medici de familie si medici specialisti vor asista la 41 de sesiuni stiintifice. Pe langa complexitatea lucrarilor stiintifice prezentate de nume consacrate ale medicinei mondiale, Congresul UMF „Carol Davila” inscrie in programul stiintific si „Competitia Tanarului Cercetator”, care presupune prezentarea celor mai bune 6 lucrari din specialitatile Medicina Generala, Farmacie, Specialitati preclinice, Specialitati medicale si Specialitati chirurgicale, submise de cercetatori de sub 35 de ani. Potrivit, organizatorilor, accentul se pune in continuare pe cercetare, inca de la inceputul carierei tinerilor medici, implicarea acestora fiind din ce in ce mai mare in acest domeniu.

 

Congres-UMFCu prilejul festivitatii de deschidere a evenimentului stiintific, rectorul UMF CAROL DAVILA si presedintele Congresului, ac. Ioanel Sinescu, a subliniat ca aceasta manifestare stiintifica a devenit deja o traditie, fiind „parte integranta a unei istorii de 160 de ani ce se traduce prin numele sonore care au realizat performante in cercetarea stiintifica medicala mondiala, punand astfel Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila pe harta universitatilor de top ale lumii. Carol Davila, Thoma Ionescu, Gheorghe Marinescu, Ion Cantacuzino, C.I.Parhon, Grigore T. Popa, Nicolae Paulescu, Ana Aslan, Ion Juvara etc culminand cu laureatul premiului Nobel, George Emil Palade, sunt doar cateva nume de referinta pentru cei 160 de ani de istorie ai Universitatii noastre”.

Prof. dr. Dragos Vinereanu, prorectorul UMF si copresedinte al Congresului a mentionat la randul sau, ca „indiferent de domeniul de activitate implicat si, cu atat mai mult in medicina, fara o cercetare stiintifica aprofundata se pierde orice idee de progres a unei natii si orice viziune despre adevarul menirii umanitatii. (…) Avand ca fundament ideea de interdisciplinaritate, Congresul Universitatii de Medicina si Farmacie CAROL DAVILA Bucuresti s-a dezvoltat ca un eveniment cu caracter unic la nivelul mediului universitar si academic, sporindu-si popularitatea si amploarea de la an la an”.

 

congres-umf (2)La ceremonia oficiala de deschidere a Congresului au fost prezente personalitati ale lumii academice si reprezentanti ai importante institutii ale statului. Presedintele Congresului, rectorul Ioanel Sinescu a subliniat ca UMF „Carol Davila” are o semnificatie deosebita pentru istoria si evolutia Romaniei in aceasta parte a Europei „cu o istorie aparte, care a fost mereu potrivnica neamului romanesc. S-a intamplat totusi prin vointa, dorinta, prin calitatile unui distins predecesor de-al nostru, Carol Davila, venit in Romania la invitatia printului Bibescu pentru a se ocupa de mediul sanitar romanesc”.

Aceasta afirmatie l-a determinat pe rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, sa-si exprime convingerea ca „in viitor si UB poate sa se constituite intr-un partener credibil, solid, consistent si coerent pentru programele dumneavoastra de cercetare, programele academice, avand in vedere ca in momentul de fata cercetarea in domeniul stiintelor bio-medicale, in domeniul stiintelor vietii este avanpostul cercetarii stiintifice in lumea intreaga”.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a punctat, la randul sau, faptul ca „este evident ca in zilele noastre cercetarea stiintifica de performanta nu se mai produce strict pe specializare. Este evident ca si noi, ca pacienti, observam aceste lucruri in ceea ce inseamna practica medicala si… cercetarea inseamna foarte mult pentru actul medical, in momentul de fata”.

 

Congresul UMF DavilaPrezent la eveniment, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, a si-a exprimat insa traistetea fata de faptul ca recunoasterea cercetarii si a medicinei romanesti sunt mai pronuntate in afara tarii decat in interior, tragand astfel si un semnal de alarma catre autoritati.

Constat cu oarecare tristete ca recunoasterea invatamantului superior medical, in special, si al invatamantului superior romanesc, in general, recunoasterea sistemului romanesc de cercetare si recunoasterea medicinei romanesti sunt mai pronuntate in afara tarii decat in interiorul tarii. Este un paradox. Medicii romani sunt recunoscuti afara, stim cu totii, si dumneavoastra mai bine decat mine, cat si cum. Alegerea Romaniei la presedintia Agentiei Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, cea mai mare organizatia mondiala academica ce cuprinde universitati din 111 tari, este o recunoastere a sistemului romanesc de invatamant superior si a sistemului romanesc de cercetare. Uitam de toate aceste lucruri in societatea romaneasca, dar ma bucur sa vad ca nu uitam de aceste lucruri si dam dovada de consecventa si coerenta la nivelul UMS «Carol Davila»”, a spus Cimpeanu.

 

Dr. Diana Paun

Dr. Diana Paun

Consilierul de stat Diana Paun a apreciat, insa, ca progresul in medicina este esential, dar nu si suficient, precizand ca „acesta trebuie dublat de diseminarea rezultatelor, pentru ca a aduce un beneficiu pacientului inseamna sa transpunem rezultatele inovarii in medicina. Acestea trebuie sa depaseasca granitele dintre state”.

Rectorul Universitatii Politehnice, Mihnea Costoiu, considera insa ca „dupa 27 de ani, societatea romaneasca incepe sa se trezeasca. A fost nevoie sa plece circa 20.000 de medici si vreo 200.000 de ingineri din Romania ca societatea romaneasca sa constientizeze in ce situatie ne aflam si cat de importanta este munca noastra. Astazi, Romania are nevoie acuta de medici cum are nevoie acuta de ingineri si cred ca are nevoie acuta de colaborarea dintre noi”.

Ceva mai ptimist, ministrul Serban Valenca a anuntat ca Institutul „Cantacuzino” a primit finantare din partea Ministerului Cercetarii si Inovarii si, pana la sfarsitul anului, sustinerea va continua. „As dori sa spun cateva cuvinte despre sustinerea pe care ministerul nostru o acorda atat institutelor nationale – si aici ma refer la mult mediatizatul caz Institutul «Cantacuzino». Ministerul nostru, prin Programul Nucleu, i-a acordat o transa si, pana la sfarsitul anului, sustinerea va fi in continuare. Probabil ca Ministerul Sanatatii va reusi sa demareze un program de investitii pentru demararea productiei de vaccinuri”, a declarat Valeca, prezent la deschiderea oficiala a Congresului UMF „Carol Davila”.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Acad. Ioanel Sinescu

Avand ca fundament ideea de interdisciplinaritate, Congresul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” s-a dezvoltat ca un eveniment cu caracter unic la nivelul mediului universitar si academic, sporindu-si popularitatea si amploarea de la o editie la alta. In cadrul acestei editii, asa cum a anuntat rectorul Ioanel Sinescu, vor fi decernate sase titluri de „Honoris Causa”.  Acestea vor fi conferite reputatilor profesori John P. Bilezikian – Divizia de Endocrinologie, Director al Programului de Boli Boli Metabolice la Centrul Medical Universitar Columbia, New York, Statele Unite ale Americii, Bengt Winblad – directorul unitatii de studiu clinic, Clinica de memorie, Spitalul Universitar Karolinska, Huddinge, Suedia; Jens Rassweiler – sef al Departamentului de Urologie la Klinikum Heilbronn, Spitalul Academic al Universitatii din Heidelberg, Germania; Arnulf Stenzl – sef al Departamentului de Urologie, Eberhard-Karls-Universitty Tuebingen, Germania; Andreas Leithner – Departamentul de Ortopedie si Trauma din cadrul Universitatii Medicale din Graz, Austria; Petar Seferovic – presedinte ales al Asociatiei de Insuficienta Cardiaca CES / Catedra de Medicina Internationala, Universitatea din Belgrad Scoala de Medicina / Profesor, Centrul de Heart Failure, Centrul Medical Universitar din Belgrad / Presedinte, Societatea de Sindrom Heart Failure din Serbia.

Universitatea noastra isi consolideaza punti de colaborare stiintifica si profesionala cu mari centre de cercetare ale lumii, pozitionandu-se astfel in ierarhia mondiala universitara, iar prin participarea unor personalitati de prestigiu din lumea academica mondiala, cat si prin aportul stiintific al acestora, putem spune ca asistam la recunoasterea si personalizarea informationala a acestei menifestari”, a conchis ac. Ioanel Sinescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*