Consilul Județean Buzău a semnat contractul de lucrări pentru fostul spital Brătianu

Imobilul, monument istoric, își va schimba destinația, urmând să devină Centru cultural muzeal și va funcționa ca secție exterioară a Muzeului Județean.

 

Un nou pas important în reabilitarea imobilului monument istoric de pe bulevardul Nicolae Bălcescu a fost făcut astăzi, prin semnarea contractului de atribuire a lucrărilor către firma care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Buzău. Acest pas ar fi putut fi făcut mult mai devreme, dat fiind faptul în luna august a anului trecut a fost semnat contractul de finanțare, prin care administrația locală a primit bani europeni pentru realizarea acestui proiect, însă din cauza legislației greoaie privind atribuirea lucrărilor finanțate din fonduri publice, procedura s-a prelungit timp de câteva luni. Rezultatul licitației de atribuire a lucrărilor a fost contestat, iar contestația a fost judecată la toate instanțele, până când s-a dat o decizie definitivă, care a fost în favoarea administrației județene și a firmei care a câștigat licitația.

Nu de puține ori, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, s-a plâns de legislația în acest domeniu, pe care a numit-o „antiromânească”, spunând că procedura greoaie întârzie inutil proiectele pe bani europeni pe care administrația județeană le mai are în desfășurare.

Odată cu obținerea sentinței definitive s-a putut trece la următoarea etapă, cea a atriburii lucrărilor.

 

Astfel, în cursul zilei de azi, președintele Consiliului Județean și reprezentantul firmei câștigătoare a licitației au semnat contractul de lucrări, ce presupune etapa de proiectare și cea de execuție. Firma câștigătoare a contractului este Hidro Salt B-92, profilată pe construcții civile și industriale, valoarea totală a lucrărilor fiind de 13.181.894,59 lei, cu o durată de execuție a contractului de 31 de luni.

Începând de azi, ziua în care a fost semnat contractul, firma are la dispoziție o periodă de șapte luni destinată etapei de proiectare, urmând ca apoi, timp de doi ani, să fie executate lucrările.

Concret, la începutul anului viitor, proiectul lucrării trebuie să fie finalizat, iar de la acel moment, vor mai trece maxim doi ani până când lucrările vor fi duse la bun sfârșit. Ar trebui astfel ca în prima parte a anului 2021 clădirea seculară să fie reabilitată, iar noul centru muzeal să poată fi inaugurat.

 

Petre Emanoil Neagu

Proiectul este finanţat prin Programul Operațional Regional, fiind primul proiect pentru care autoritățile administrației județene au obținut finanțare europeană în cadrul acestui program.

Astăzi, după semnarea contractului de atribuire a lucrării, Petre Emanoil Neagu a precizat că „așa cum am declarat încă de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Buzău, atragerea fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru Județul Buzău. Clădirea fostului spital I.C. Brătianu este un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. În urma reabilitării, această clădire emblematică pentru Județul Buzău va deveni obiectiv turistic și va genera valoare adăugată comunității”.

După primirea finanțării europene pentru acest prim proiect, Consiliul Județean a mai depus și alte proiecte, care au fost aprobate pentru finanțare, printre acestea numărându-se și cele referitoare la reabilitarea secției exterioare de oncologie a SJU Buzău și la extindeea și modernizarea UPU-SMURD.

 

Se încheie astfel o etapă importantă din existența clădirii monument istoric de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, care, după o perioadă de 18 ani în care a fost lăsată în paragină, își va schimba destinația pentru care a fost construită la începutul secolului trecut.

Timp de mai bine de 100 de ani, clădirea a funcționat doar ca spital, inițial ca spital mixt, apot ca spital de chirurgie, titulatură care se regăsește și azi înscrisă pe frontispiciul clădirii. Despre primii 20 de ani de funcționare nu se mai cunosc foarte multe date, întrucât întreaga arhivă a spitalului a ars în timpul primului război mondial. Din 1920, atunci când a fost renovat și redeschis după distrugerile suferite în război, spitalul Brătianu a funcționat până în 1942 cu secțiile de Chirurgie, ORL, Oftalmologie, Maternitate și Radiologie.

După inaugurarea, în 1973, a Spitalului Județean, spitalul Brătianu este transformat în secție exterioară a acestuia. A găzduit timp de mai mulți ani secțiile ORL și Oftalmologie, iar în anul 2000, spitalul a fost închis definitiv, clădirea fiind lăsată în paragină până la acest moment.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*