Consumul moderat de cafea previne cancerul hepatic

1 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Studii recente au relevat ca boala poate fi prevenita prin consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi, insa abuzul poate avea efecte nedorite asupra sistemului cardiovascular.

 

cafeaExista o multime de mituri despre cafea, aceasta bautura delicioasa pe care aproape toti oamenii o consuma, cu placere, cel putin o data pe zi. Fiind nelipsita din obieciurile zilnice ale celor mai multi pamanteni, cafeaua a fost intens studiata, la nivel mondial, iar despre ea au circulat si circula numeroase mituri potrivit carora, fie face minuni, fie este nociva.

Institutului pentru studiul stiintific al cafelei a ajuns insa la concluzia ca atunci cand este consumata in cantitati moderate, cafeaua are mai degraba efecte benefice asupra sanatatii. Prin continutul sau de cafeina, ajuta la mentinerea capacitatii de concentrare, imbunatateste memoria pe termen scurt, alunga oboseala din a doua partea a zilei, mai ales dupa masa. Cafeaua contine, de asemenea, compusi bioactivi, cum sunt polifenolii, care prezinta proprietati antioxidante si au un aport important in lupta ompotriva radicalilor liberi, protejand astfel tesuturile de atacul agresiv al acestora.

 

ficatConcluzia generala a cercetatorilor a fost ca un consum moderat de cafea prezita numeroase beneficii pentru sanatate si starea de bine a unei persoane. Consumata insa frecvent si in cantitati mari, cafeaua constituie unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

Cele mai recente studii arata ca daca se consuma 3-4 cesti pe zi, cafeaua are efecte benefice asupra ficatului, protejandu-l de anumite afectiuni, inclusiv de cancer. De retinut ca recomandarea specialistilor se refera la cesti, si nu la cani, unul din recipientele preferate de multi consumatori impatimiti de cafea, iar daca se consuma mai mult de 5 cesti pe zi pot aparea afecte secundare.

Astfel, potrivit unui raport al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, consumul a 3-4 cesti de cafea in fiecare zi ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la ficat, boala care este a doua cauza a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

cafeaPotrivit cercetatorilor, cafeaua contine o varietate de compusi naturali care sunt, in prezent, studiati pentru potentialul lor anticancerigen. Acestia pot actiona asupra enzimelor hepatice care elimina substantele cancerigene, stimuland activitatea acestora si marind astfel gradul de protectie a ficatului.

La aceasta concluzie s-a ajuns analizandu-se  34 de studii, care au implicat peste 8,2 milioane de persoane si peste 24.500 de cazuri de cancer la ficat. Noul raport contine cele mai recente date globale de cercetare in profunzime care coreleaza dieta, activitatea fizica si greutatea cu riscul de a dezvolta cancer la ficat.

Cercetatorii spun insa ca inca nu este posibila determinarea exacta a cantitatii de cafea sau a modului de preparare  care ofera o protectie optima, deoarece cafeaua este consumata intr-o mare varietate de moduri.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*