Consumul sporit de cafea ar avea mai multe beneficii decât riscuri pentru sănătate

30 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Rezultatele unui studiu recent efectuat în Marea Britanie relevă faptul că persoanele care consumă 3-4 cești de cafea pe zi au mai mult de câștigat din punct de vedere al sănătății.

 

Considerată unul dintre factorii de risc pentru sănătatea inimii, cafeaua este recomandată de majoritatea specialiștilor să fie consumată cu moderație. Medicii recunosc însă că există și anumite beneficii pe care licoarea neagră cu care ne începem ziua le poate aduce sănătății. Sanatateabuzoiana.ro a publicat în acest sens o serie de articole referitoare la efectele benefice ale cafelei, de fiecare dată, însă cuvântul de ordine fiind moderația.

O ceașcă de cafea pe zi, spun cei mai multi specialiști, este suficientă pentru a avea efectele benefice scontate și chiar recomandă consumul acesteia zilnic, atrăgând atenția că depășirea „porției” poate avea consecințe nedorite asupra sănătății.

Un studiu randomizat dat recent publicității de o echipă de cercetărori britanici vine să contrazică însă această recomandare, susținând că persoanele care beau trei până la patru cești de cafea pe zi pot avea mai mult de câștigat din punctul de vedere al sănătății decât de pierdut, prezentând riscuri mai scăzute de deces prematur și boli de inimă decât cei care se limitează la o ceașcă pe zi.

 

Coordonatoarea studiului, Robin Poole, specialistă în sănătate publică la Universitatea Southampton, susține consumul sporit de cafea, precizând însă ca recomandarea nu se referă și la femeile însărcinate sau la persoanele care suferă de osteoporoză și prezintă un risc ridicat de fracturi. În rest, susține cercetătoarea, consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de deces din toate cauzele, inclusiv boli de inimă.

Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces prematur s-a înregistrat, potrivit studiului amintit, la persoanele care consumă trei cești pe zi. Consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demență și unele tipuri de cancer, mai susțin cercetărorii britanici.

La această concluzie a ajuns echipa coordonată de Robin Poole în urma analizei a peste 200 de studii anterioare, care au la bază cercetări fundamentate pe observație și a 17 studii bazate pe studii clinice, în mai multe țări. Cercetătoarea britanică a precizat că, întrucât analiza sa a inclus în mare parte date provenite din observații, nu pot fi trase concluzii ferme de tip cauză-efect, însă concluziile cercetării susțin alte studii și cercetări recente privind consumul de cafea.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*