Contractarea serviciilor medicale da frisoane spitalelor private

11 aprilie 2013 | 0 comentarii |

In aceasta perioada se depun dosarele de contractare a serviciilor medicale cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar felul in care se vor incheia contractele este inca o nebuloasa, atat pentru beneficiari cat si pentru furnizori.

 

Bolav spital privat

Spitalele private trec printr-un nou soc, generat de reformarea sistemului de sanatate publica, gandita de Eugen Nicolaescu. Noul contract cadru care, in principiu, nu schimba fundamental modalitatea de functionare a acestora, genereaza temeri foarte mari ale managerilor in legatura cu finantarea dinspre casele de asigurari de sanatate.

In noul Contract-cadru se arata ca spitalele private vor fi finantate de la bugetul asigurarilor de sanatate in limita a cinci procente din numarul total de paturi din judetul respectiv, lucru contestat de managerii unitatilor medicale particulare din tara, care au depus, ieri, si o reclamatie si la Consiliul Concurentei. 

Noile reglementari privind finantarea vor duce la o scadere a tarifului pe caz ponderat pentru spitalele private, chiar daca serviciile care se desfasoara in acele spitale sunt echivalente cu cele publice. Conditiile ar trebui sa fie egale, pacientul sa poata sa beneficieze de asistenta de urgenta si intr-un spital si in celalalt, Ministerul Sanatatii sau casa de asigurari avand obligatia sa deconteze pentru persoanele respective”, sustin managerii la unison, sustinuti la nivel national prin Asociatia PALMED.

Masurile sunt prevazute in noul contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.

 

Dr. Stelian Mereu

Dr. Stelian Mereu, managerul spitalului privat Ecomed din comuna Vintila Voda, unitate cu 43 de paturi, precizeaza ca deocamdata sta in stand by pentru ca nu se stie la nivelul judetului Buzau cum se face contractul cadru cu cele doua unitati private din judetul Buzau „prevederea ministeriala arata clar ca finantarea pentru spitalele private se face in limita a maxim 5 la suta din palnul de paturi per judet. Numai ca trebuie ca o comisie judeteana, eventual, sa stabileasca ce inseamna limita maxima. Pentru ca poate fi oricat pana la 5 la suta din cele 2000 de paturi ale Buzaului. Daca ar fi sa raportam la maxim, ar veni 100 de paturi, deci procentul se duce pana la 4,6 la suta. De obicei insa, in fiecare an suma contractata a fost una, insa cea primita alta. Cam 70 la suta, dar s-a adaugat la rectificarea bugetara”, precizeaza medicul Mereu.

Cei doi manageri de spitale private din Buzau trebuie sa depuna, potrivit noilor termene, doserele de contractare, pana pe 15 aprilie (de fapt, 13 aprilie, pentru ca dupa aceea este week-end), iar discutia de finantare cu CJAS si semnarea contractului are loc pana la sfarsit de luna.

 

Constantin Alexandru

Omul de afaceri Constantin Alexandru, proprietarul Spitalului „Sfantul Sava” din municipiul Buzau, cu 70 de paturi din care 40 aprobate de minister pentru finantare, care are si o sectie exterioara la Patarlagele, cu 40 de paturi din care 30 de aprobate, considera ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa tina cont de faptul ca in judetul Buzau, cele doua spitale private asigura servicii unice, iar finantarea din bugetul public nu face decat sa degreveze de cheltuieli spitalele publice care, oricum nu dispun de anumite specialitati regasite in structura celor private. „Spre exemplu, Spitalul Sf. Sava are sectie de Ingrijiri Paliative, care nu exista in spitalele publice, dar si sectie de Recuperare Neurologica la Patarlagele, inexistenta pe raza catorva judete din jur. In plus, noi, cei din  sistemul privat, am cheltuit din buzunar, sute de mii de euro, pentru a aduce infrastructura acestor unitati medicale cu paturi la standarde europene, plus milioane de euro pe aparatura medicala, scutind astfel sistemul public de investitii serioase. Consideram ca bolnavul are dreptul sa beneficieze, atat de ingrijirea cat si de investigatiile pe care noi le putem asigura, din banii platiti la Fondul de sanatate”, sustine Constantin Alexandru, mentionand ca pentru a deschide Sectia patarlagele are nevoie de finantare pentru cel putin 65 de paturi.

 

Corneliu Georgian Vasilescu

Cu cele 50 de paturi despre care s-a discutat indelung anul trecut ca s-au trecut in mod eronat in structura Spitalului Sapoca, nu s-a intamplat nimic, desi toata lumea isi pusese mari sperante ca vor rezolva o parte din problemele presante. Spitalul de Psihiatrie, nu de paturi in plus avea nevoie, ci de o alta incadrare pentru decontarea serviciilor medicale. Politicienii buzoieni s-au batut cu pumnul in piept ca il vor convinge pe Nicolaescu sa dea un ordin de ministru prin care sa se indrepte eroarea, dar nimic nu s-a schimbat, desi atat Spitalul Nehoiu, cat si Spitalul Judetean si spitalele private au nevoie acuta de paturi in plus, pentru a acoperi nevoile bolnavilor.

Presedintele CJAS Buzau, Corneliu Vasilescu, spune ca „la Buzau a  ramas acelasi numar de paturi care era si in decembrie 2012, adica 2.403 paturi pe structura aprobata de Ministerul sanatatii, dar finantate numai 2034. Dintre  acestea, spitalelor private le vor reveni 5%, asa ca nu se va putea acoperi structura de paturi disponibila in cele doua unitati medicale private, in totalitate, din Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate. Este, insa, mai bine decat se preconiza la inceput, cand nu se prevazuse niciun pat din structura privata in contract cu CJAS”, considera Vasilescu.

Pe ultima suta de metri, pana la semnarea contractelor, se spera ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa-si aminteasca de promisiunile pe care le-a facut cand s-a aflat la Buzau si sa suplimenteze numarul de paturi finantate, astfel incat bolnavii sa nu aiba de suferit.


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale

Adaugati un comentariu


 

*