Contribuim la sanatate la fel, dar suntem tratati diferit!

29 iunie 2015 | 2 comentarii |

Este concluzia masuratorilor realizate cu „Hospistat”, aplicatie care permite profesionistilor din sanatate si publicului larg sa vizualizeze interactiv indicatorii care masoara capacitatea si activitatea unitatilor sanitare.

 

salon spitalHospistat, primul instrument care masoara indicatorii de sanatate a fost lansat de Observatorul Roman de Sanatate si prezinta distributia resurselor din sistemul de sanatate (unitati sanitare si personal medical) la nivel judetean, alaturi de date privind capacitatea si activitatea clinica a spitalelor publice (total cazuri, rata de ocupare, rata mortalitatii), dezagregat pe sectie si Categorii Majore de Diagnostic. Datele pot fi structurate sub forma de grafice, tabele si harti cu care utilizatorul poate interactiona liber pentru a identifica si filtra informatia de interes.

Ideea de a crea Hospistat a venit, pe de o parte, ca raspuns la nevoia de a obtine rapid o privire de ansamblu coerenta si usor de interpretat asupra sistemului de sanatate din Romania. Datele in baza carora a fost construit Hospistat se aflau deja in domeniul public, insa intr-o forma care facea dificila analiza si interpretarea lor. Pe de alta parte, este un instrument care sa contribuie la o dezbatere publica de calitate pe marginea performantei serviciilor de sanatate din Romania prin cresterea accesului la informatii privind activitatea acestor servicii, in primul rand in interesul pacientilor”, a declarat Adrian Gheorghe, presedinte al Observatorului Roman de Sanatate si cercetator in economia sanatatii la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.

 

farmacie medicamentePe baza indicatorilor ce pot fi vizualizati cu ajutorul Hospistat se constata ca la nivelul anului 2012 au existat numeroase discrepante din punct de vedere al calitatii actului medical si a distributiei resurselor din sanatate. Astfel, capacitatea sistemului de sanatate este profund inegal distribuita la nivel inter-judetean. De exemplu, in judetul Hunedoara erau de aproape 3 ori mai multe paturi de spital pe cap de locuitor decat in judetul Ialomita. Similar, in judetul Iasi erau de peste 2 ori mai multe cabinete de medicina de familie si farmacii pe cap de locuitor decat in Calarasi, judetul cel mai slab deservit din tara din aceste puncte de vedere.

In toate judetele se constata dezechilibre inca si mai grave privind accesul la servicii de sanatate intre mediile urban si, respectiv, rural, in sensul ca mediul urban concentreaza majoritatea neta a resurselor. De exemplu, in judetul Brasov se inregistrau de 7 ori mai multi medici per capita in mediul urban fata de mediul rural. Discrepanta este mai pronuntata in judetele cu centre universitare medicale: in judetul Mures, de exemplu, numarul personalului sanitar mediu per capita era de peste 12 ori mai ridicat in urban fata de rural.

 

spital de copii grigore alexandrescuDatele privind activitatea spitalelor publice din anul 2012 ofera, de asemenea, rezultate de interes. Zece spitale, dintre care cinci de psihiatrie, au raportat rate de ocupare medii la nivel de spital de peste 100%. La cealalta extrema, mai mult de 15 spitale au raportat rate de ocupare mai mici de 55%. Aceste date sugereaza nevoia acuta a optimizarii capacitatii spitalicesti existente in raport cu nevoile reale de ingrijire.

Analiza ratei mortalitatii si a duratei medii de spitalizare la nivel de sectie indica diferente semnificative intre spitale de aceeasi categorie. La nivel general, durata medie de spitalizare a inregistrat o crestere nesemnificativa in 2012, fata de 2011 si 2010, la nivel national. La sectiile de medicina interna a scazut fata de 2010 si s-a mentinut la acelasi nivel cu 2011, la chirurgie si pediatrie s-a mentinut la acelasi nivel cu 2010 si 2011, iar la obstetrica-ginecologie s-a inregistrat o usoara crestere.

De exemplu, durata medie de spitalizare la nivelul sectiei de Chirurgie Generala a fost de doua ori mai mare la Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Craiova fata de Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon Bucuresti, ambele spitale de categoria II (cu plan de conformare) in 2012.

 

UPU 0829Buzaul detine recordul in ceea ce priveste durata medie de spitalizare in 2012 (10,0 zile), urmat de Arad (9,5 zile), Bihor (9,2 zile), Braila (9,1 zile) in conditiile in care media pe tara a fost de 8,6 zile. La polul opus, cea mai mica durata medie de spitalizare au inregsitrat spitalele din Ialomita (5,4 zile), Municipiul Bucuresti (6,4 zile), Vrancea (6,6 zile)…

Interpretarea acestor date nu este usoara. In primul rand, cifrele mascheaza adesea realitati care se cer investigate cu atentie. De exemplu, un spital a raportat o rata medie de ocupare de 200% la nivelul intregului an 2012 – un nivel de supraaglomerare cronica dificil de explicat, oricat de subdimensionata ar fi capacitatea in raport cu nevoile locale. (…)In al doilea rand, nu exista indicatii ca procesul de colectare si analiza a acestor date este auditat periodic si ca indicatorii raportati de institutii publice diferite sunt comparabili, ceea ce ridica semne de intrebare privind calitatea datelor. Unul dintre rolurile pe care le poate juca Hospistat este sa semnaleze public astfel de disfunctionalitati si sa genereze raspunsuri adecvate din partea institutiilor publice cu atributii in domeniu, in primul rand Ministerul Sanatatii”, a conchis Adrian Gheorghe.

 

copil spitalIn anul 2012, in Romania au functionat in total 473 de spitale (publice si private), avand 129.871 de paturi si 15 centre de sanatate cu 259 de paturi. Dintre acestea, in sectorul public (toate ministerele, Academia Romana si Consiliul Local) 364 spitale, cu un numar de 125.456 de paturi si 11 centre de sanatate cu 244 paturi, revenind 5,9 paturi la 1000 locuitori. Numarul de paturi in spitalele publice (inclusiv centrele de sanatate) a crescut in anul 2012 (125.700), fata de anul 2011(124.937 paturi) cu 763.

In ceea ce priveste cheltuielile publice pentru sanatate, acestea au fost in 2012 de 22.183,8 milioane de lei, ceea ce potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice reprezinta aproximativ 3,8% din PIB (mai mari decat in 2011 cand au fost 20.524,7 milioane de lei), inseamnand 1041 lei pe cap de locuitor, fata de 959 lei/cap de locuitor cat era in 2011, respectiv, 994 lei/cap de locuitor in 2010.

 

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale

Comentarii (2)

  1. Vasile Dragomanu spune:

    Credeți ca ne baga cineva in seama? Daca prim-ministrului…

  2. Ionita Ion spune:

    Cine poate oase roade,cine nu…!

Adaugati un comentariu


 

*