Contributiile sociale se fiscalizeaza

14 iunie 2012 | 0 comentarii |

Contributiile de asigurari sociale (sanatate, pensii si somaj) privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica sau alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza venituri sunt preluate, de la 1 iulie 2012, de ANAF, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal prin OUG 125/2011, comunica Directia Finantelor Publice Buzau.

Incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice se vor achita la unitatile Trezoreriei statului, din cadrul organului fiscal in raza caruia sunt luati in administrare contribuabilii respectivi. Creantele datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012, vor fi predate organului fiscal, in vederea colectarii, de catre Casa de Asigurari. Predarea-preluarea se va face pana la 30 septembrie 2012, pe titluri de creanta si pe scadente, pe baza protocolului de predare-primire”, explica directorul executiv al DGFP Buzau, Liviu Constantin Ilie.

Pentru contributiile sociale care vor fi administrate de ANAF, procedurile de executare silita aflate in derulare la data de 1iulie 2012 vor fi continuate de catre ANAF, care se subroga in drepturile si obligatiile Caselor de Asigurari sociale, actele indeplinite anterior ramanand valabile. Pana la 30 iunie 201,  aceste contributii sunt reglementate prin Legea 263/2010 – pentru asigurari sociale, Legea 92/2006 – pentru asigurari de sanatate si Legea 76/2002 – pentru somaj, dupa care intra sub incidenta colectarii si executarii silite.

Platitorul de venit va fi obligat la declararea contributiilor sociale individuale, prin depunerea declaratiei D112, lunar/trimestrial.

Veniturile obtinute de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderilor familiale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor, cele care realizeaza venituri din investitii (dividende, dobanzi, tranzactii cu valori mobiliare etc.), din premii si castiguri din jocuri de noroc sau din operatiunea de fiducie reprezinta categoriile pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale si de sanatate.

Tot Ordonanta de Urgenta nr. 125/2011 prevede ca, de la 1 iulie 2012, beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata nu vor beneficia de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri aflate sub incidenta  procedurii de executare silita.


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*