Controale in toata tara, la agentii economici care utilizeaza substante cancerigene

3 februarie 2017 | 0 comentarii |

 Inspectorii de munca vor verifica modul in care angajatii care lucreaza cu astfel de substante sunt protejati la locul de munca. Inspectia Muncii sustine, astfel, Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului, care a fost stabilita la 4 februarie.

 

protectia muncii (1)

Aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, in Romania, iar peste 5.000 dintre decese sunt cauzate de cancerul profesional, in timp ce la nivel european, 100.000 de decese se inregistreaza din aceasta cauza. Costurile directe ale expunerii la substante cancerigene la locul de munca in toata Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.

In acest context, Inspectia Muncii se alatura demersurilor de combatere a cancerului profesional, la nivel european, si anunta ca va demara controale la angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Indiferent de domeniul de activitate, agentii economici care utilizeaza  astfel de substante vor primi vizita inspectorilor de munca. Acestia vor evalua modul in care muncitorii sunt protejati impotriva riscului de a se imbolnavi de cancer sau alte afectiuni datorate conditiilor in care isi desfasoara activitatea.

Conform unui comunicat remis in acest sens, domeniile in care sunt folosite substante cancerigene sau care pot provoca alte boli sunt agricultura, industriile extractiva, petroliera, petrochimica, ceramica, textila, a lemnului, de parfumuri, sticlei, cauciucului, laboratoarele de cercetare, constructii, gaz, santiere navale, tratamentul metalelor, transporturi aeriene si feroviare, imprimerii, sectorul sanitar si saloanele de coafor. Printre cele mai folosite substante in aceste sectoare de activitate se numara azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produsele rezultate din prelucrarea titeiului si carbunelui si fibra de sticla.

 

protectia muncii (2)Totodata, institutia va efectua si actiuni de constientizare, desfasurate prin inspectoratele teritoriale de munca.

Aproape nu exista domeniu de activitate in care sa nu existe angajatori care sa expuna lucratorii la imbolnavirea de cancer profesional. Inspectia Muncii, prin implicarea la nivel national, stabileste un model de buna practica europeana si intentioneaza reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de munca. Prin controale, informare, indrumare si prevenire vom avea rezultate care, asa cum spune si sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului (stabilita la 4 februarie – n.r.), ne ajuta: Sa invingem cancerul cat mai curand!“, sustine Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, citat in comunicat.

Legislatia privind protectia muncii prevede ca angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand aceste riscuri apar. De asemenea, daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa.

 

cercetare-laboratorIn cazul in care inlocuirea substantelor periculoase nu este posibila, expunerea lucratorilor trebuie sa fie cat mai redusa, in acest sens, angajatorii find obligati sa ia o serie de masuri pentru protejarea muncitorilor. Se impune astfel limitarea cantitatilor de agenti cancerigeni manipulate la locul de munca, limitarea numarului de lucratori expusi sau susceptibil a fi expusi, evacuarea acestor agenti cancerigeni prin ventilatie locala sau generala, masurarea concentratiilor din aer pentru detectarea precoce a expunerilor anormale, aplicarea unor proceduri si a unor metode de munca adecvate, aplicarea de masuri igienico-sanitare, delimitarea si semnalizarea corespunzatoare a zonelor de risc, montarea de dispozitive pentru situatii de urgenta, depozitarea, manipularea si transportul in recipiente etanse si etichetate. Totodata, angajatorul are obligatia ca pentru orice activitate in care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca lucratorii nu mananca si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista riscul contaminarii cu substante cancerigene si sa le puna la dispozitie grupuri sanitare si dusuri suficiente. Este obligatoriu si ca muncitorii care lucreaza in astfel de conditii sa poarte echipament individual de protectie adecvat, iar acest echipament sa fie pus la dispozitie, gratuit, de catre angajator, acesta avand si sarcina de a intretine echipamentul si a supraveghea modul in care este utilizat. Inspectorii de munca mai precizeaza ca echipamentul de protectie trebuie sa fie depozitat in locuri special amenajate si sa nu intre in contact cu imbracamintea de strada.

 

Cecilia Manolescu -  sef ITM Buzau

Cecilia Manolescu – sef ITM Buzau

Controalele anuntate pentru perioada urmatoare vor consta in verificarea  activitatilor si motivelor pentru care angajatorii utilizeaza agenti cancerigeni, a cantitatilor din substantele fabricate sau utilizate care contin acesti agenti a numarului lucratorilor expusi si masurilor de prevenire luate.

Riscurile pentru siguranta si sanatatea lucratorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand riscurile apar. Daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa”, precizeaza Cecilia Manolescu, inspector sef al ITM Buzau.

Cu ocazia controalelor privind bolile profesionale, inspectorii de munca vor verifica si tipul echipamentului de protectie utilizat, natura si gradul expunerii, cazurile de inlocuire a agentilor cancerigeni, lista nominala actualizata a lucratorilor implicati in activitatile cu risc pentru sanatatea sau securitatea lor, precum si fisele medicale ale angajatilor, pentru a constata daca examenele medicale au fost efectuate la timp. Inspectia Muncii anunta ca sustine Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului, de anul acesta, care a fost stabilita in data de 4 februarie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*