Copiii alaptati la san, mai sanatosi, mai inteligenti si mai curajosi

3 august 2017 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, doar 12% dintre nou-nascutii din Romania sunt alaptati in prima ora de la nastere, iar rata de alaptare exclusiva la san in primele sase luni este de 16%, potrivit UNICEF.

 

Aflam, zilnic, despre parinti disperati care cer ajutor pentru a-si salva copiii de boli nemiloase, extrem de grave si de costisitoare. Unii le sarim in ajutor, asa cum putem, altii multumim lui Dumnezeu ca nu suntem in locul lor sau ne revoltam ca sistemul de sanatate nu face mai mult pentru a-i salva, iar altii, manati cine stie de ce influente sau interese, fac propaganda impotriva imunizarii cipiilor cu vaccinurile care pot preveni cele mai grave boli transmisibile care pot duce la complicatii grave si chiar la deces.

Prea putini dintre noi ne intrebam, insa, care sunt cauzele care duc la aceste probleme si mai ales facem prea putin pentru a le preveni. Intre cauzele pe care specialistii spun ca ar trebui sa le avem in vedere se afla alimentatia sanatoasa a mamei in timpul sarcinii si un stil de viata sanatos (fara alcool, fara fumat), evitarea stresului, dar foarte importanta este si alimentatia naturala a bebelusului, chiar  in primele ore dupa nastere, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este incurajata nasterea  naturala.

Potrivit unor studii publicate de Organizatia Natiunilor Unite (OMS) si UNICEF, cresterea numarului de mame care alapteaza poate salva vietile multor copii, ii face mai inteligenti, mai curajosi si, totodata, poate contribui la cresterea economica.

In acest context, tarile sunt incurajarte sa investeasca in campanii educative si medicale pentru promovarea alaptarii la san, precum si pentru impunerea unui cod international de prevenire a campaniilor de marketing inselatoare pentru laptele praf.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin, coordonator al Departamentului Educatie pentru Sanatate din cadrul DSP Buzau, spune ca, in acest an, prin sloganul IMPREUNA SUSTINEM ALAPTATULsuntem indemnati sa actionam impreuna in scopul binelui comun. Aceasta actiune face apel la sustinatori, activisti, factori de decizie si participanti pentru crearea parteneriatelor noi si motivante. Impreuna, putem atrage sprijinul politic, atentia mass-media, implicarea tinerilor pentru largirea numarului de participanti si sustinatori. Doar in felul acesta putem face o campanie pentru o generatie si pentru realizarea obiectivelor de sustenabilitate durabila (ODD) pana in anul 2030”, explica medicul DSP Buzau. Medicul subliniaza ca, pe langa dezvoltarea sanatoasa a copilului si echilibrarea sanatatii mamei, alimentatia naturala aduce si o serie de beneficii pentru societate, in acest fel economisindu-se banii pentru achizitionare de lapte praf si pentru tratarea bolilor acute si cronice ale copilului, existant totodata un efect ecologic pozitiv si, in consecinta, o populatie mai sanatoasa.

 

In ceea ce priveste beneficiile alimentatiei la san pentru copil, dr. Dragusin subliniaza ca laptele matern este un aliment viu, perfect adaptat nevoilor bebelusului. Pe termen lung, alaptarea ajuta la consolidarea imunitatii copilului si ii asigura „o crestere fizica si psihica echilibrata, protejeaza copilul de infectii microbiene, virotice si fungice si reduce severitatea desfasurarii lor. Laptele matern este usor digerabil, are temperatura optima si este steril si reduce riscul mortii subite. De asemenea, reduce riscul enterocolitei necrozante si a retinopatiei la prematuri, al diabetului zaharat de tip I si tip II (mai ales alaptarea exclusiva 6 luni), al obezitatii si al hipercolesterolemiei si previne malnutritia. Reduce, de asemenea, riscul anemiei feriprive, al dezvoltarii limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasa, celiachie) in copilarie si a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult.Totodata, reduce riscul alergiei si al astmului bronsic daca alaptarea dureaza cel putin 4 luni; favorizeaza dezvoltarea muschilor fetei, a dentitiei si a vorbirii; asigura o dezvoltare cerebrala, cognitiva si vizuala optima”.

 

Nici beneficiile pentru mama nu sunt de neglijat. Alaptarea imediat dupa nastere reduce riscul de hemoragie, previne depresia postnatala, scade riscul de instalare a diabetului zaharat dupa diabetul gestational, iar pe termen lung scade incidenta cancerului mamar si a cancerului de col uterin sau ovarian, previne instalarea osteoporozei si ajuta mama sa revina mai repede la greutatea avuta inainte de sarcina, mai spune medicul.

Din punct de vedere psihoemotional, alaptarea contribuie la crearea unui atasament securizant intre mama si copil. Laptele matern functioneaza asemenea unui calmant natural, transimtand bebelusului prolactina, ocitocina si endorfina, adica siguranta emotionala, iubire si relaxare”, mai spune dr. Dragusin.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare (ANNA) recomanda initierea alaptarii in primele 30 de minute dupa nastere acolo unde nu sunt complicatii medicale. „Mamele care au nascut natural intr-o maternitate trebuie sa confirme ca, intr-o jumatate de ora de la nastere, copiii au avut contact cu pielea lor pentru cel putin 30 de minute si au primit ajutor de la un membru specializat in initierea alaptarii. Cel putin 50% dintre mamele care au nascut prin cezariana trebuie sa confirme ca li s-au adus copiii intr-o jumatate de ora de cand ele se simt in stare, pentru a lua contact cu pielea”, potrivit recomandarilor OMS si UNICEF.

Este recomandata, de asemenea, alaptarea exclusiva pana la 6 luni si apoi continuarea alaptarii, alaturi de o diversificare treptata timp de doi ani de zile sau mai mult. „Toate mamele ar trebui sa aiba acces la sprijin de specialitate pentru a initia si a sustine alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata si sa asigure introducerea treptata a alimentelor complementare adecvate si sigure alaturi de continuarea alaptarii pana la doi ani sau mai mult”, se arata in „Strategia globala pentru hranirea sugarilor si a copiilor”.

 

Colostrul, primul lapte, ce se formeaza inca din timpul sarcinii si se exprima in primele zile dupa nastere este extrem de important pentru bebelus. Este scazut in grasimi si bogat in carbohidrati, proteine si factori imunitari pentru a intari sanatatea nou-nascutului. Este foarte usor de digerat dar bogat in nutrienti concentrati si are efect laxativ, ajutand bebelusul sa elimine meconiul si excesul de bilirubina, prevenind astfel icterul. Colostrul functioneaza ca un vaccin 100% natural si sigur.

Alaptarea asigura bebelusilor cel mai bun start in viata”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. Din pacate, in Romania, doar 12% dintre nou-nascuti sunt alaptati in prima ora de la nastere, iar rata de alaptare exclusiva la san in primele sase luni este de 16%, arata un nou raport publicat de UNICEF si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alaptare), citat de Agerpres.

 

Potrivit raportului, nicio tara din lume nu indeplineste integral standardele recomandate privind hranirea bebelusilor la san.

Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii cognitive si de sanatate atat pentru bebelusi, cat si pentru mamele acestora. Alaptarea este esentiala in special in primele sase luni de viata, ajutand la prevenirea diareei si pneumoniei – doua cauze majore de deces in randul sugarilor. Mamele care alapteaza prezinta un risc mai mic de cancer ovarian si mamar, doua cauze principale de deces in randul femeilor”, indica sursa citata.

Potrivit Global Breastfeeding Scorecard, care examineaza situatia alaptatului bebelusilor in 194 de tari, doar 40% dintre copiii cu varsta de sub sase luni sunt hraniti exclusiv prin alaptare (primind doar lapte matern),iar rata de hranire exclusiv prin alaptare depaseste 60% in numai 23 de tari.

 

Alaptarea naturala vs. biberon

Rezultatele studiului comparativ au fost publicate la inceputul Saptamanii Mondiale a Alaptarii, impreuna cu o noua analiza care demonstreaza ca, pentru a creste pana la 50% ponderea globala a bebelusilor sub sase luni hraniti exclusiv prin alaptare, pana in 2025, este necesara o investitie anuala de numai 4,70 dolari per nou nascut. „Alaptarea este una dintre investitiile cele mai eficace si rentabile pe care le pot face statele pentru sanatatea celor mai tineri dintre cetatenii lor, precum si pentru sanatatea economiei si a societatilor respective”, a spus Anthony Lake, directorul general al UNICEF.

Potrivit publicatiei Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding (Alimentatie pentru sanatatea si bogatia natiunilor: De ce sunt necesare investitii pentru alaptare), citata de Agerpres, atingerea acestei tinte ar putea salva vietile a 520.000 de copii cu varsta de sub cinci ani si ar putea genera o crestere economica de 300 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani, ca rezultat al reducerii imbolnavirilor si costurilor de ingrijire a sanatatii, precum si al cresterii productivitatii.

La nivel mondial, investitiile in favoarea alaptarii sunt mult prea mici. In fiecare an, guvernele din statele cu venituri mici si mijlocii cheltuiesc aproximativ 250 de milioane dolari pentru programe in domeniul alaptarii, iar donatorii asigura suplimentar doar 85 de milioane dolari”, se arata in comunicatul UNICEF.

 

Colectivul Mondial pentru Alaptare solicita tarilor sa sporeasca fondurile alocate pentru cresterea ratelor de alaptare, de la nastere pana la varsta de doi ani; sa aplice in intregime Codul international de comercializare a substituentilor de lapte matern si hotararile din domeniu ale Adunarii Mondiale a Sanatatii, prin intermediul unor prevederi legale stricte, respectate de toti cei vizati si monitorizate independent de organizatii care nu se afla in conflict de interese.

De asemenea, cere introducerea unor prevederi legale cu privire la concediul parental platit si politici privind alaptarea la locul de munca, pornind ca nivel minim de la masurile de protectie a maternitatii recomandate de Organizatia Internationala a Muncii, inclusiv prevederi aplicabile in sectorul informal; sa implementeze cei zece pasi catre alaptarea cu succes in maternitati, inclusiv asigurarea alaptarii pentru nou-nascutii bolnavi si vulnerabili; sa imbunatateasca accesul la servicii de consiliere calificata cu privire la alaptare, ca parte a unor pachete cuprinzatoare de politici si programe in favoarea alaptarii, aplicate in unitatile sanitare.

Potrivit UNICEF, cele 23 de tari care au atins rate ale alaptarii exclusive de peste 60% sunt: Bolivia, Burundi, Capul Verde, Cambodgia, Republica Populara Democrata Coreeana, Eritreea, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Micronezia, Statele Federate ale Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sao Tome si Principe, Insulele Solomon, Sri Lanka, Swaziland, Timorul de Est, Uganda, Vanuatu si Zambia.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*