Copiii cu autism, privati de tratamentele decontate prin CNAS

Acest fapt se datoreaza numarului redus de psihiatri care pot prescrie terapia si se afla in contract cu Casa de Asigurari.

 

Conferinta ABA 2016

Conferinta ABA 2016

Zilele trecute a avut loc cea e-a cincea editie a Conferintei Internationala ABA, eveniment dedicat cercetarii si teoriei in analiza aplicata a comportamentului din Romania.

Normele pe legea autismului, decontarea serviciilor psihologice si statutul profesional al specialistului care se ocupă de terapia de recuperare a copilului cu autism au fost principalele teme discutate in cadrul Conferintei Internationale ABA. Una dintre cele trei zile pe durata carora s-a desfasurat conferinta a fost dedicata autismului, prilej cu care specialistii din Romania au adus in atentie problemele cu care se confrunta pacientii romani care sufera de aceasta afectiune.

Una dintre aceste probleme asupra careia psihologul Raluca Nica a tras un semnal de alarma este dificultatea de a avea acces la tratamente decontate de CNAS a pacientilor care au acest drept.

 

Raluca Nica

Raluca Nica

Psihologul a precizat ca in prezent, decontarea serviciilor in cazul copiilor cu autismde catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, este scazuta, deoarece numarul de medici psihiatri care pot recomanda terapia si care se afla in contract cu CNAS este foarte mic. „La nivelul tarii avem aproximativ 130 de medici de psihiatrie pediatrica si din acestia numai o parte, cred ca vorbim in jur de 30-40 la suta din ei, au contract cu CNAS. De aici, inmultiti cu numarul de ore, trei pe zi, care se pot acorda unui copil si veti ajunge la decontarea foarte scazuta. Daca avem la nivelul tarii 30 de medici psihiatri cu specializare de psihiatrie pediatrica si ei pot sa recomande terapia intr-un numar maxim de trei ore pe zi si sunt situatii in care copilul are nevoie de mult mai multe ore pe zi, cat poate sa acopere un medic psihiatru? Practic, nu este suficient”, a precizat psihologul Raluca Nica in cadrul conferintei.

 

autismAceasta a mai precizat ca serviciile conexe nu pot fi decontate decat de psihologi care au drept de libera practica, sunt afiliati Colegiului Psihologilor si au un contract cu un medic psihiatru ce recomanda terapia pentru copilul cu tulburari cu spectru autist intr-un numar de ore pe zi foarte limitat.

In timp ce numarul specialisti care pot prescrie tratamente care sa fie decontate prin CNAS este foarte mic, specialistii spun ca, la ora actuala, nevoia de terapie in Romania este foarte mare. In acest sens, presedintele asociatiei Help Autism, Daniela Bololoi, care s-a numarat printre participantii la conferinta, a precizat ca unul din 68 de copii este diagnosticat din gradinita cu tulburari de spectru autist si are nevoie de ingrijire de specialitate.

 

Daniela Boloi (sursa: Facebook)

Daniela Boloi (sursa: Facebook)

Totodata, Daniela Boloi a confirmat problemele puse pe tapet de psihologul Raluca Nica, precizand ca de la 1 iunie 2014 s-a acceptat decontarea screeningului, dar gradul de absorbtie al acestuia este inca limitat. „Prin intermediul CNAS, din cauza infrastructurii care este inaccesibila, nu putem sa acoperim numarul de copiii care au nevoie de servicii. La nivel national exista un numar limitat de medici de psihiatrie pediatrica, fiecare dintre ei poate oferi servicii pentru doi copii, numarul de copii care este inregistrat in cadrul directiilor de protectie a copiilor este de 8.126, iar acesti copii nu pot beneficia de decontare nici macar pe serviciul de diagnostic precoce, dar de interventie timpurie. Numarul lor este un numar raportat strict la certificatul de incadrare, foarte multi parinti nu se indreapta catre serviciile de evaluare complexa. Preconizam ca numarul de copii care au acest diagnostic este mult mai mare”, a mai declarat presedintele Help Autism.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*