Copiii cu tulburari mintale, pacientii nimanui?

22 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Cel mult cinci la suta dintre acestia beneficiaza de un pachet minim de servicii medicale de specialitate, iar numarul total al copiilor cu astfel de probleme este mai mare decat cel consemnat in datele oficiale.

 

spital copiiMinisterul Sanatatii a finalizat proiectul unei Strategii Nationale pentru Sanatatea Mintala a Copilului si Adolescentului, care cuprinde un plan de masuri pana in 2020 in aceasta directie. Proiectul a fost supus dezbaterii publice, initiatorii sai aratand in expunerea de motive ca se impune dezvoltarea de urgenta a unei astfel de strategii, tinand cont ca la momentul actual, doar intre unu si cinci la suta din copiii cu tulburari mintale din Romania beneficiaza de un pachet minimal de servicii medicale. Principalele cauze care au dus la aparitia acestei situatii sunt in primul rand numarul redus de specialisti in domeniul psihiatriei pediatrice si de centre specializate pe acordarea ingrijirilor acestor pacienti, precum si faptul ca numarul real de copii cu probleme de sanatate mintala este mai mare decat cel inregistrat in datele oficiale, multi mefiind inca diagnosticati.

In expunerea de motive se mai arata ca numarul de copii si adolescenti diagnosticati in Romania cu tulburari de sanatate mintala este foarte mic, in raport si cu studiile internationale. Conform celui mai recent studiu de acest gen, efectuat la nivelul Uniunii Europene, in Romania, 48 la suta dintre tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani au o problema de santate mintala, cifrele din datele oficiale ale autoritatilot romane, fiind insa mult mai mici.

 

Sectia NPI Buzau

Sectia NPI Buzau

In timp ce tulburarile de sanatate mintala in randul copiilor si adolescentilor sunt subdiagnosticate, numarul de specialisti si de sectii specializate este insuficient la nivel national. Conform raportului Ministerului Sanatatii, in sistemul public de sanatate functioneaza 22 de sectii de psihiatrie si compartimente de psihiatrie pediatrica din spitale, 29 de centre de sanatate mintala pentru copii, sapte stationare de zi si 21 de cabinete ambulatorii. Din acest punct de vedere, judetul Buzau se poate considera privilegiat, aici functionand una din cele 22 de sectii specializate de psihiatrie pediatrica din spitale. Este vorba de Sectia de Neuropsihiatrie Infantila care functioneaza in Buzau, apartinand Spitalului de Psihiatrie Sapoca. In ceea ce priveste numarul de specialisti la nivel national, in prezent exista 23 de medici cu specializarea psihiatrie pediatrica, 72 de psihologi clinicieni, 46 de asistenti medicali cu specializarea in psihiatrie, 262 de asistenti medicali fara specializare in psihiatrie, 17 logopezi, 17 asistenti sociali, 30 de kinetoterapeuti si 114 infirmieri. Acesatia sunt insuficienti pentru a forma echipe multidisciplinare care sa asigure servicii medicale adecvate copiilor si adolescentilor cu probleme de sanatate mintala.

 

copil spitalIn proiectul de strategie supus dezbaterii publice se arata ca infiintarea de centre comunitare integrate pentru echipele multidisciplinare, sprijinite de autoritatile publice locale, este un pas necesar a fi facut spre copilul si adolescentul cu probleme de sanatate mintala, familia sa si comuniate, aceste centre avand ca scop nu doar interventia terapeutica, ci si promovarea valorilor umane in vederea acceptarii si integrarii copiilor si adolescentilor cu tulburari de sanatate mintala. „In prezent, nu exista in sistemul public servicii de promovare a sanatatii mintale si de prevenire a tulburarilor de sanatate mintala. Exista 29 de centre de sanatate mintala pentru copii, cu servicii subdezvoltate in raport cu nevoile comunitatii. Medicii pediatri si medicii de familie, profesionistii care interactioneaza primii cu copilul si care pot sprijini parintii in dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala optima a copilului nu au competente in sanatate mintala. Totodata, sistemul actual este un sistem in care colaborarea cu specialistii din cadrul serviciilor de educatie si a celor din asistenta sociala este deficitara. Tratamentul unui copil implica, in mod obligatoriu, interventii in contexte naturale ale copilului, la scoala sau acasa. Interventii de specialitate se ofera numai in cabinetele specialittilor in sanatate mintala” se mai arata in expunerea de motive

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*