Copiii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, tratati in camera de joaca

29 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Este vorba despre inaugurarea celei mai noi dotari a Clinicii de Chirurgie Plastica a unitatii medicale, care se adreseaza in special pacientilor internati  pe termen lung.

 

copii-arsi-copii-oparitiPentru oricine, este foarte dificil de asociat imaginea unui spital, si mai ales a unei sectii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reparatorie, cu cea a unui loc de jocaca in care copiii sa se poata bucura si invata lucruri noi. Aceasta asociere a devenit insa una reala in cazul Spitalului Clinic de Urgenta pentru  Copii Grigore Alexandrescu, care a devenit prima unitate medicala din tara in incinta careia functioneaza un loc de joaca destinat exclusiv pacientilor. Este vorba despre un salon al spitalului, care a fost transformat in camera de joaca in care sa isi petreaca o parte din zi pacientii internati aici pe termen lung.

Camera a fost inaugurata ieri, in cadrul Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reparatorie din cadrul spitalului pentru copii, fiind vorba de un proiect sustinut de Fundatia Internationala pentru Copil si Familie „Dr. Alexandra Zugravescu”, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ambasada Frantei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Canadei, Ambasada Olandei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Organizatia Internationala a Francofoniei, Institutul Polonez din Bucuresti, Fundatia Parada, Fundatia Terre des hommes, Organizatia SERA Romania, Institutul Francez din Romania-Bucuresti si Cluj-Napoca, Asociatia Français du Monde – ADFE, Union des Français de l’Etranger si Liceul Anna de Noailles Bucuresti.

 

copii spital_2Toate aceste organizatii si reprezentante diplomatice si-au unit eforturile pentru a aduce un strop de bucurie in sufletele copiilor care, la varste atat de fragede, au avut ghinionul sa treaca prin experiente foarte traumatizante care, in cele mai multe cazuri, lasa asupra lor sechele pe viata. Este vorba de copii care ajung in clinica si sunt internati pe termene lung, dupa ce au fost victimele unor accidente precum electrocutari, arsuri, muscaturi de animale sau au avut ghinionul de a se naste cu malformatii pentru corectarea carora sunt necesare una sau mai multe interventii chirurgicale.

De fapt, majoritatea pacientilor clinicii au nevoie de mai multe interventii si de aceea sunt nevoiti sa petreaca in spital luni intregi, in timp ce altii copii de varsta lor se bucura din plin de copilarie si de jocurile ei.

Timpul petrecut in spital si tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze accentueaza efectul traumei psihice pe care acestia l-au suferit in urma accidentelor din cauza carora au ajuns aici, asa ca se impunea infiintarea unui spatiu in care micii pacienti sa se poata juca si socializa cu alti copii aflati in situatia lor, pentru a se mai elibera de stres.

 

Prof. dr. Dan Enescu

Prof. dr. Dan Enescu

Anual, peste 30.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani ajung la Clinica de Chirurgie Plastica si sunt spitalizati pe termen lung, astfel s-a nascut ideea crearii unui spatiu prietenos de joaca, invatare si recreere, in care sa se paractice ceea ce specialistii numesc „art-terapie”.

Aici, copiii internati se vor putea juca, dar vor si invata lucruri utile si vor deprinde cunostiinte pe care unii dintre ei n-ar fi avut posibilitatea, in conditii obisnuite, provenind din familii modeste care nici nu i-au trimis la scoala.

La inaugurarea camerei de joaca, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu le-a dclarat celor prezenti ca „Am inceput aceste activitati deoarece am intalnit in spital copii cu varste de peste 10 ani care nu fusesera vreodata la scoala si nu stiau sa-si scrie numele, altii nu desenasera niciodata. Tristetea din ochisorii lor era doar o amintire dupa cateva minute in camera magica”.

Profesorul Enescu este cel care a tras din ghearele mortii cinci dintre cei 11 bebelusi arsi in incendiul de la Maternitatea Giulesti, in 2010. „Ingerul celor cinci bebelusi”, cum i s-a spus,  vorbeste despre „un miracol divin”, care a facut ca bebelusii sa supravietuiasca, apoi sa merga, sa zambeasca si sa vorbeasca. Un caz unic in Romania si in lume, mentionat in toate tratatele de chirurgie si care a facut ca profesorul sa fie inclus intr-un volum in care apar 500 de oameni exceptionali care au schimbat ceva in medicina, arta, tehnologie.

 

spitalul grigore alexandrescuSpitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din Romania, dat in folosinta in anul 1886.

Initial, spitalul de copii a fost deschis in casa doctorului Iuliu Barasch. Dupa sase ani de activitate, printr-o conjunctura favorabila, s-a mutat intr-o cladire noua, construita in stil elvetian, din strada Diaconeselor. Acolo a functionat pana in 1886. In 1863, doctorul Gheorghe Athanasovici a preluat conducerea spitalului, fiind si cel care a pus bazele invatamantului de pediatrie din tara noastra.

La conducerea acestui spital s-a aflat si primul pediatru specialist din tara noastra, doctorul Constatin Nica, care a studiat medicina la Viena. In 1874, la spitalul de copii s-au infiintat doua diviziuni, una medicala si alta chirurgicala. Ultima a fost condusa de doctorul Grigore Romniceanu.

Din 1886, Sectia chirurgicala a functionat in strada Grigore Alexandrescu. In aceasta noua locatie a luat nastere si Sectia de Boli Contagioase pentru copii, fiind ameliorate conditiile pentru micii pacienti.

Printre medicii care si-au legat numele de istoria Spitalului Grigore Alexandrescu se numara conferentiarul Aurel Stroe, profesorul Mihail Manicatide, fondatorul scolii stiintifice romanesti de pediatrie, conferentiarul Alfred Rusescu, cel care a condus serviciul de Clinica Infantila de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

 

 dr-dan-enescuOdata cu reforma invatamantului din Romania a luat fiinta Clinica de Pediatrie, condusa de medicul Corneliu Constantinescu. In perioada de dupa 23 august 1944, Clinica de Pediatrie a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” s-a dezvoltat in scurt timp, ajungand o importanta baza clinica pentru invatamantul pediatric si asistenta medicala a copiilor. Astfel, de la cele 85 de paturi cu care a functionat zeci de ani, serviciul a fost extins la 220 de paturi. Laboratoarele au fost modernizate, iar spitalul a fost dotat cu aparatura moderna.

Cea de-a doua Clinica de Pediatrie s-a infiintat, sub conducerea conferentiarului Vasile Petrescu Coman. Din 1972, conducerea Clinicii de Pediatrie a fost preluata de conferentiarul dr. Mircea Geormaneanu, iar dupa un an, de profesorul Patru Meila. Din 1971 si pana in 1990, conducerea Spitalului clinic de urgenta pentru copii, asa cum a fost denumit din 1973, a fost asigurata de medicul Ion Ursuleanu, cel care s-a preocupat ca primul spital de copii din tara si din Balcani sa devina o baza stiintifica si practica.Pe langa chirurgie, ortopedie, urologie, chirurgie plastica, arsuri s-au dezvoltat si sectiile de intoxicatii si ORL.

 


Categorii: Eveniment, Spitale

Comentarii (1)

  1. Ph. Paul Andreianu spune:

    Va felicit pentru demersul pornit in seria articolelor pozitiv-constructive despre razele de speranta din sistemul romanesc de sanatate.

Adaugati un comentariu


 

*